Šta je novo?

Athlon 1620-LE - overklokovanje

chemist

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2008
Poena
309
Imam box varijantu ovog procesora u kombinaciji sa GA-M56S-S3 plocom i overklokovao sam ga jednostavim pomeranjem fsb sa 200 na 250, pri cemu radi na 3 GHz. U biosu i everestu vidim da je napon procesora 1.2v po difoltu. Da li je to dovoljno za ovaj procesor i treba li jos nesto podesavati? Upravo mi se restartovao racunar posto sam u isto vreme pustio Winamp i screen saver, a jednom mi je blokirao u igrici kao i 3dmarku06 (test za procesor). U principu stabilno radi, ali mi se cini da hoce povremeno pod duzim opterecenjem da blokira ili kao sada prvi put da se restartuje. Temteratura overklokovanog procesora je oko 45-46 stepeni, ali pri opterecenju ide preko 50, dok je graficka Ati 3650 top oko 50 stepeni pri opterecenju.

Koje je napajanje?Jesi li probao da dignes napon malo,na 1.25V npr. i vidis da li resetuje racunar u tom slucaju?

Nisam podizao napon, do sada to nikada nisam radio...bojim se da nesto ne zabrljam, da ne ostetim procesor, plocu? Napajanje sam skoro menjao, umesto Frontiera 400w nov Codegen 500w.

Bolji primerci "trce" na 3Ghz sa def. naponom. Za 3,2-3,3Ghz treba ti dodatnih +0.1V. Evo pogledaj kod mene u potpisu. Fino radi. ;)

Ma slobodno podigni, nece da se baci. Vidi negde na AMD sajtu koju max voltazu trpi i idi ispod nje slobodno. Ako opet koci, pogledaj RAM da nije malo opterecen, ako ni to nece, pecni malo i chipset :)

edit: naravno, pazi ne temperaturu. Moze i ako je previse zagrejan da ukoci (a moze i do vecnih lovista da proseta kad mu dobro podignes napon a ne obezbedis hladjanje).

Poslednja izmena:
Ma slobodno podigni, nece da se baci. Vidi negde na AMD sajtu koju max voltazu trpi i idi ispod nje slobodno. Ako opet koci, pogledaj RAM da nije malo opterecen, ako ni to nece, pecni malo i chipset :)

edit: naravno, pazi ne temperaturu. Moze i ako je previse zagrejan da ukoci (a moze i do vecnih lovista da proseta kad mu dobro podignes napon a ne obezbedis hladjanje).

Terao ja i 1,50V. Ziv je :)

Ako 65nm SOI proces ima max dozvoljen napon od 1.55V,onda 90nm SOI moze sigurno da isprati :).Ostaje pitanje kakav je kvalitet ploce(naponske),napajanja itd.

Na 2.91GHz radi mi stabilno ne restartuje se, ne blokira..bez podizanja napona. Mozda je bolje da ga ostavim tako posto ne znam koliko cu vise dobiti na 3 ili 3.2GHz, a jos treba da povecavam napon? Jos jedna stvar me interesuje vezana za ovaj procesor....iako sam ga overklokovao rezultati u 3DMarku-u06 vezano za graficku (Asus 3650 top 800/1800- 4650 poena) jesu nesto visi, ali nisu ni priblizni testovima sa neta (oko 5300 poena). Da li je moguce da ovaj procesor iako overklokovan ne moze da je " potera" ni blizu 5000 poena?

Ne, rezultati sa neta su radjeni na Dual Core procesorima koji postizu bolje rezultate u CPU pod-testu unutar 3Dmark06(ako si na ovaj benchmark program mislio).Nacin na koji se formira 3dmark06 rezultat je malo komplikovan i dosta utice i "CPU score" u ukupnom rezultatu.Takodje,postoje i driver optimizacije kojima se sluze AMD i Nvidia i pomocu kojih graficke karte mogu da postignu nesto vise rezultate sa dvojezgarnim procesorima.Znaci sve je u redu sa tvojim rezultatom,s'obzirom na jednojezgrani procesor koji imas.

Danas vec mozes za 35e da uzmes Dual Core Sempron koji je prakticno Athlon X2 sa nesto manje L2 kesa,koji se klokuje podjenako dobro ako ne i bolje od tog Athlona koji ti imas.Sa tim procesorom na nekih 2.8Ghz bi ti rez. bio poprilicno kao oni na koje si ukazao na internetu.
Da napomenem da dosta novih igara podrzava 2 jezgra u svojim "engine-ima" pa je preporucljivo imati Dual Core procesor za danasnje i buduce igre.

Poslednja izmena:
Vrh Dno