Šta je novo?

Atari TT

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
samo da se pohvalim da je stigao TT iz Holandije, izgleda k'o nov, iako je iz 1991. 😀 plastika je perfektno bela - kao da je sad izasao iz fabrike! 🙂 - sticker sa oznakom "/⎮\ Atari TT030" jos uvek ima foliju preko sebe 🙂

ima 4MB ST-rama (chip ram sto bi rekli AmigiSTi) i 48MB FastRama... stavio sam mu SCSI HDD od 250MB mada vidim da na limundu ima server-grade SCSI HDD od 10K RPM za 1000 din. 😀

dobio sam i Matrix VME graficku karticu 🙂 prethodni vlasnik je radio DTP poslove do 1995-6 na njemu, ostavio je dosta fajlova na originalnom SCSI disku, i gomilu Calamus fontova...

grafička kartica, nažalost 🙂, ide kod drugara u UK... ja ću ionako na Falconu uskoro imati neki ATI 7xxx ili 9xxx tako da mi i nije toliko bitno.

mašina je u svakom slučaju extremno brza; tacno mogu da zamislim kako bi izgledalo imati TTa 1991. 🙂 (i 3000DM manje u dzepu :d)

AKO neko eventualno naleti na 19" Atari TT monitor (TTM195) neka mi javi obavezno! kupujem ga! 🙂

evo i link na wikipediji: link

Prilozi

• IMG_0215b.jpg
    IMG_0215b.jpg
    164.6 KB · Pregleda: 177
Poslednja izmena:
hvala! jeste MB (ispravio sam) 🙂 ...ni ne znam koji je limit za TTa - sa FAT particijama je 1GB...

Lepa masina, cestitam 🙂

Napokon si ga docekao. Svaka cast.

Samo me buni kada kazes da ces u Falcona da stavis neki ATI 7xxx ili 9xxx.
Rizikovacu da budem glup u drustvu, ali nisam znao da je to moguce.

Uzivaj

Kol'ko para je bilo zadovoljstvo, ako nije tajna? 😛

... i čestitke, naravno.

hvala na cestitkama! :wave:

platio sam ga 275eura sa grafickom karticom sto mislim da uopste nije mnogo, pogotovo sto je u stvarno extra stanju.

za Falcona je Rodoplhe Czuba (http://www.powerphenix.com/) je napravio CTPCI addon karticu za CT63. To su u sustini PCI slotovi tako da mozes da gurnes neku PCI ATI karticu posto za nju postoje driveri... mada sve to jos uvek ne radi najsrecnije ali popravice se 🙂 ja cekam da mi stigne ovih dana i CTPCI... samo jos negde da nadjem PCI ATI grficku... 🙁

e sad ja da rizikujem i ispadnem glup: sta je potrebno upisati u ifconfig da bi povezao dva racunara? sa jedne strane je MacBook, gde je sve podeseno, a sa druge TT. Na TTu sam upisao samo:

ifconfig en0 addr 192.168.1.2
route add default en0 gw 192.168.1.1

jel potrebno jos nesto upisati? da li treba dodati i rutu? ovako mogu da pingujem LAN karticu u TTu ali ne i MacBook (192.168.1.1 je MacBook).

Poslednja izmena:
e Cestitke napokon si dosao do toliko zeljene masine.1991 ma prezalio bi lako tih 3000-DM pored takve masine,jos ako bi radio posao kojem je makina inamenjena brzo bi se opravdala njena nabavka,normalno govorim za ono vreme.

sad ja rizikujem da ispadnem glup a dli bi treblo postaviti def mask 255.255.255.0 ili je to podrazumevano????

podrazumeva se 255.255.255.0

ja sam najverovatnije ispao glup jer nisam uzeo cross over kabl! sad cu da proverim...

podrazumeva se 255.255.255.0

ja sam najverovatnije ispao glup jer nisam uzeo cross over kabl! sad cu da proverim...

jeje ove moderne mrezne/switchevi razmaze ljude sa autosensom

btw proveri kakav ti ukrsteni kablic treba jer je to ipak egzotika ako vec nemas switch

jeste crossover kabl ali opet ne radi... grrr.

nabavicu switch 🙂

jeste crossover kabl ali opet ne radi... grrr.

nabavicu switch 🙂

nisam se dobro izrazio
Proveri pinout na toj lan kartici u TT i MAC
jel za obican crosover ti treba samo 4 zice

TT LAN Connector Pinout http://www.sarnau.info/atari:atari_tt030_hardware_reference_manual

How to wire Ethernet Cables
http://www.ertyu.org/steven_nikkel/ethernetcables.html

ako mozes da pingujes obe karte sa racunara onda je kabel problem koji mozda moras sam da napravis (narucis) sudeci po ovom pinoutu za TT

prozuljaj ta uputstva za oba pa onda pravi kablic

hvala za link ali LAN kartica u TTu je u stvari ROM-port to LAN adapter: http://www.atariworld.org/hardware/hydra/ ... provericu kabl.

na atari-forumu sam vec ostavio tacno kako izgleda podesavanje mreze kod mene i cini mi se da rute nisu dobro podesene. ovde mozete videti moj post sa detaljima: (izgleda da je zvekno sajt... kasnije cu ostaviti link)

Izvini, ali me interesuje za sta ces da koristic taj racunar ?

Pozdrav

Primetio sam na vec nekoliko topica na retro podforumu da izleti ovakvo pitanje, izvini prijatelju
ali ako vidish RETRO onda ne bi trebao ovakvo pitanje da postavish kao da odesh na
forum oldtimera pitash choveka sta ce da radi sa citroenom Sm koji btw izgleda ovako
Citroen_SM.jpg

star je, apsolutno negodan za odrzavanje i preskup ima ih samo 2 KOMADA u celoj Srbiji u voznom stanju (dodushe od poznatih likova) nema delova uopste za njih
i kosta toliko da mozes da kupish sebi jedan jako dobar auto recimo 2005.
Jel razumesh sad sta ce njemu Atari ?
Ja imama auto koji izgleda eyecandy (za svaki dan)ali slabo uzivam u njemu vishe uziva, u svoj alfi super 164 iz 94 koju btw josh nisam ni sredio (josh malo)
kad znam sta je i sta je bila, pa ni Sindy Craford nije vishe mlada jel bi i nju pitao
sta bi ja radio s tobom?

Izvini, ali me interesuje za sta ces da koristic taj racunar ?

Pozdrav

ko sto rece ^ zenon

Nije poenta za sta ce koristiti vec jednostavno zelja da se isti poseduje.S druge strane imam athlona x2 3800+ sa 2x1gb rama i ostalo vidljivo u moja masina i sta on radi u 80% vremena dok je ukljucen ?? Ceka mene na 2000mhz da procitam nesto na netu ,odigram ponekad igru koja radi i na p3 masini,pogledam pokoji film,malo muzika . Konkretno isti posao bi mogla da obavi i neka amiga s dovoljno jakim ppc procesorom i grafickom karticom..........
Sta reci uz odgovarajuce razumevanje retro masine mogu da odrade korektno neke poslove..

iako je Zenon vec lepo i slikovito opisao sustinu 🙂 ja za TT imam sledeci plan:

a) osposobim ethernet
b1) stavim veci i tihi SCSI hard (tesko ih je naci, prodaju se samo server grade na 10K RPM)
b2) ili nabavim neki SCSI to CF/SD adapter 🙂
c) stavim napajanje bez ventilatora

i sad sustina:
podignem Apache server tako da bude vidljiv deo harddiska gde drzim arhive svih Atari programa i time ih ucinim dostupnim za pregled i download.

planiram da napravim PHP skriptu koja ce generisati stranice sa screenshotom programa, opisom, datumom izdavanja... sve ono sto inace skupljam vezano za Atari programe. time bih dobio lep i pregledan sajt sa sadrzajem koji inace redovno azuriram i sortiram (sav Atari software).

osim toga, imam oko 2000 disketa sa Atari igrama koje sam dobio od Bogdana Silaskog pa planiram da ih prebacim u neki MSA ili slican format i to isto postavim za download. Citao sam ranije da postoji projekat da se arhiviraju diskete tako da budu sto je moguce vernije originalu... potrazicu ponovo taj link.

eto, to je neki plan za TTa 🙂

i btw dejan.nikolic69, hvala na pitanju! 😉

offtopic: citam danas u uvodniku majskog PC Presa kako se Dejran Ristanovic hvali, zali ili sta vec da ce posle 15 godina da penzionise WordPerfect 😀

Poslednja izmena:
vesiliburek mi je dao link ne jednu koja se prodavala na limundu i kupio sam je za 30e 🙂

9250, 64bit, 128MB, 3.3&5V sa DVI, VGA i S-Video 😉

btw probao sam onu LAN karticu na Falconu i radi sve ok - na TTu driver nece da prepozna ni MAC adresu!
moracu da sacekam da mi stigne VME LAN kartica za TTa...

Poslednja izmena:
iako je Zenon vec lepo i slikovito opisao sustinu 🙂 ja za TT imam sledeci plan:

a) osposobim ethernet
b1) stavim veci i tihi SCSI hard (tesko ih je naci, prodaju se samo server grade na 10K RPM)
b2) ili nabavim neki SCSI to CF/SD adapter 🙂
c) stavim napajanje bez ventilatora

i sad sustina:
podignem Apache server tako da bude vidljiv deo harddiska gde drzim arhive svih Atari programa i time ih ucinim dostupnim za pregled i download.

planiram da napravim PHP skriptu koja ce generisati stranice sa screenshotom programa, opisom, datumom izdavanja... sve ono sto inace skupljam vezano za Atari programe. time bih dobio lep i pregledan sajt sa sadrzajem koji inace redovno azuriram i sortiram (sav Atari software).

osim toga, imam oko 2000 disketa sa Atari igrama koje sam dobio od Bogdana Silaskog pa planiram da ih prebacim u neki MSA ili slican format i to isto postavim za download. Citao sam ranije da postoji projekat da se arhiviraju diskete tako da budu sto je moguce vernije originalu... potrazicu ponovo taj link.

eto, to je neki plan za TTa 🙂

i btw dejan.nikolic69, hvala na pitanju! 😉

offtopic: citam danas u uvodniku majskog PC Presa kako se Dejran Ristanovic hvali, zali ili sta vec da ce posle 15 godina da penzionise WordPerfect 😀

Odmah da se izvinim. Pitanje zaista zvuci ironicno ali veruj mi nije. Zaista me interesuje sta je moglo da se uradi sa budimo realni dosta starom masinom.
Ja sam inace takodje ranije imao atarija koja sam koristio za muziku (Cubase), i mogu ti reci da mi je mnogo bolje vrsio posao nego Amiga 500.
Pozdrav

vesiliburek mi je dao link ne jednu koja se prodavala na limundu i kupio sam je za 30e 🙂
pa čim ti nisam poslao link za tu karticu sa pcberze valjda ti je bilo jasno šta mislim o ceni :d
btw probao sam onu LAN karticu na Falconu i radi sve ok - na TTu driver nece da prepozna ni MAC adresu!
moracu da sacekam da mi stigne VME LAN kartica za TTa...

pa na onom linku što si ostavio i piše da je za Falcona
taman objasni ovom liku da se ne muči sa instalacijom :d
http://blog.h-brothers.com/2010/03/networking-solution-for-my-falcon-hydra-is-here/#more-33

iako nešto mi nije jasno
ifconfig en0 addr 192.168.1.2
ovako mogu da pingujem LAN karticu u TTu ali ne i MacBook (192.168.1.1 je MacBook).
ako možeš da pinguješ karticu na TT to znači da drajver radi

nisi ostavio link - pa sam pomislio da si lupio ono "100e" 😀 😀

a za Driver i TT/F030... pa ROM port je ROM port! NetUsBee treba da radi na svakom Atariju pa sam pomislio da i Hydra radi na svakom Atariju... :/ cekam da mi se javi Djbass, autor Hydre.

a to sto mogu da pingujem sam sebe - mozda driver radi do pola! 😀
ne znam sta je potrebno da pingujem sam sebe ali driver definitivno ne procita pravilno MAC adresu a bez toga sigurno nece raditi LAN izmedju dva kompa...

pih ne bih držao ATI u kući a kamoli držao u kompu ili zavaljivo nekom
inače lik je neumoran obnavlja oglas svaki dan

lol!

ni ja nisam voleo ATI kartice u PCju - imao sam ATI 8500 i secam se da su Hitmanu nonstop virili neki trouglovi iz glave 😀 😀 ...cujem da su sada sredili drivere za ATI ali to je u svakom slucaju za neki drugi topic.

gledam da svaki dan po malo sredjuju CTPCI pa se nadam da cu ga uskoro i dobiti 🙂

Nazad
Vrh Dno