Šta je novo?

Atari 520STM pitanje

marty

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Help. Rastavio sam jedan Atari 520STM (da ga očistim i da vidim šta ima unutra naravno) pa sad imam viška delova :)

Šalu na stranu, kada sam ga otvorio jedan deo/pločica je bio otkačen (pogledajte slike). Po meni je to neko proširenje memorije (?) i rekao bi po pinovima i položaju da je bilo prosto ubodeno direktno na chip pored koga se nalazilo (MMU verovatno).

Pošto mi je ovo prvi dodir sa ST hardverom, a na netu nisam našao ništa vezano za taj dodatak (Software & Hardware Herberg H-16), molio bi vas da pogledate slike i ako možete pomognete da ne spalim Atarija (kad je već preživeo ovoliko godina) :smash:

Prilozi

• 19092008065.jpg
    19092008065.jpg
    98.2 KB · Pregleda: 95
  • 19092008068.jpg
    19092008068.jpg
    89.5 KB · Pregleda: 88
Koliko ja vidim, nije ništa otkačeno, sve je lepo zalemljeno. To ti je valjda proširenje memorije 512kb. Treba samo da paziš da ta pločica ne dodiruje donjom stranom nešto na matičnoj ploči... Je li imala neku podlogu ili tako nešto?
Ipak neka ti kovacm da konačnu dijagnozu. ;)

Jel ovo neka opasna sprava kao sto ima kovacm ili nesto slabije?

slabije,nego sta!!!! :banana:

Koliko ja vidim, nije ništa otkačeno, sve je lepo zalemljeno. To ti je valjda proširenje memorije 512kb. Treba samo da paziš da ta pločica ne dodiruje donjom stranom nešto na matičnoj ploči... Je li imala neku podlogu ili tako nešto?
Ipak neka ti kovacm da konačnu dijagnozu. ;)

Ne vidi se bas dobro ali ako obratis paznju na drugoj slici u vrhu plocice postoje pinovi (bela plastična podnožja) pa mi to sve liči na ona proširenja na Amigi koja se bodu direkt na čipove, i to bi rekao baš na ovaj koji se vidi ispod (nema u stvari na koji drugi ako sam u pravu).

Prilozi

• zoom.jpg
    zoom.jpg
    78.9 KB · Pregleda: 75
Jesi probao da ga ukljucis,radi li ?

ono sta ja mogu da kazem je da je ispod onog metalnog poklopca (tamo gde ti ide sareni flat kabl) Shifter (video chip u ST-u). Znam da postoje dve vrste memorijskih prosirenja za ST:
1. piggyback (na prvoj slici se vidi 13 (od 16) memorijskih chipova u ST-u; da imas piggyback na njih bi bili zalemljeni chipovi; na ovaj nacin se moze dobiti max. 4 MB RAMa)
2. drugi metod ukljucuje shifter - obicno se izmedju shiftera i maticne ploce postavi plocica sa memorijom, kako ovo tacno funcionise nemam pojma ali na ovaj nacin se moze dobiti max. 14MB RAMa)

dakle moguce da imas prosirenje memorije i moguce da ga ne treba nigde spajati jer sam i ja na ST-u imao plocicu sa memorijom koja je stajala samo izmedju Shiftera i maticne ploce ! (Shifter se izvadi, na njegovo mesto se stavi plocica sa RAM chipovima i na nju se vrati Shifter...)

Sta bi sa napajanjem,radi li Atari ?

Ovo (slika 1) nikako ne ide u ovo (slika 2).
Dva pina (tj. 'rupe') na konektoru sa napajanja ne postoje.
WTF :crash:

Zar 520STM ima različito napajanje od 520ST?

Bolje da se držim Amige...

Prilozi

• power 1.jpg
    power 1.jpg
    49.3 KB · Pregleda: 59
  • power 2.jpg
    power 2.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 61
ja se ni ne secam kako su konektori izgledali... taj DIN5 mi lici na konektor od flopyja :D

iskreno samo Atari ST iz 1986. koji smo imali je imao externi flopy i externo napajanje, svi drugi su bili u jednom kucistu - jedan standardni naponski kabl + mis + neki monitor i to je to.

Našao sam ovaj link gde se vidi crno napajanje, gore levo. Takvo ja imam.
I lepo kaže da je to napajanje za računar a pored je napajanje za floppy.

Ovo (slika 1) nikako ne ide u ovo (slika 2).
Dva pina (tj. 'rupe') na konektoru sa napajanja ne postoje.
WTF :crash:

Zar 520STM ima različito napajanje od 520ST?

Bolje da se držim Amige...

Očigledno je da nisi dobio napajanje za atari st. Imam 260st i 520st i kod oba je 7-pinsko napajanje.

Edit: evo sad sam pogledao, to 5-pinsko napajanje je za floppy.

Poslednja izmena:
Ovaj Atari je bio masina ipo 1985.god kada je izasao. *** amiga 500 je izasla 2 godine kasnije.

Ovaj Atari je bio masina ipo 1985.god kada je izasao. *** amiga 500 je izasla 2 godine kasnije.

i ST je napravljen za 6 meseci!
a Amiga je pravljena od 1983.? :p :whip:

F.L.A.M.E. ! :smoke:

niko ne spori... ipak je pravljena od 1983... i stvarno je bila cudo kad se pojavila!
ni Mac ni ST joj nisu bili ni do kolena (PrC ne vredi spominjati - to je bila uvreda za rec "racunar" u 1985.)!

Nazad
Vrh Dno