Šta je novo?

ATA hard disk

veliki znalac

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2011
Poena
169
Imam maticnu na kojoj ima jedan ATA prikljucak ali je na njega vec prikljucena optika. Zanima me da li postoji nacin da se nekako ovaj ATA hard disk postavi? Cuo sam da postoje neki ata kablovi sa 2 izlaza? Pomagajte :D

Svaki normalan IDE kabal ima 2 priključka.

ide_cable.png

Meni su rekli da moram neki posebni da uzmem. Imam i ja ovakav. Da li mzoe sa njim? Trebaju li jos neka podesavanje u bios da se izvrse?

Treba da podesiš džampere na hardu i optici. Hard da ti bude Master, a optika Slave.

Poslednja izmena:
Stavio sam hard disk prikljucio ga ali u bios nema opcije master i slave? Ima samo ono primary, secundary i third...
Kako se podesavajuj dzampri>?

U sustini ne trebas nista da podesavas. Spoji i ako radi ostavi tako. Dzampere namestas na hard disku i cdromu a skicu kako da stavis na Master, Slave ili Cable Select imas na njima. U 95% slucajeva je dovoljno samo zabosti kabel u hdd i cdrom i to je to.

U sustini ne trebas nista da podesavas. Spoji i ako radi ostavi tako. Dzampere namestas na hard disku i cdromu a skicu kako da stavis na Master, Slave ili Cable Select imas na njima. U 95% slucajeva je dovoljno samo zabosti kabel u hdd i cdrom i to je to.

Vrlo verovatno da su oba setovana na "Master", pa eto belaja ;)

Ali slazem se sa tobom - nek' proba, pa nek' vidi. Ako ne radi, onda neka cacka po dzamperima.

Ili neka skine oba dzampera i onda ce kabli sam da odluci koje master a ko slave. :)

jumperi odlucuju i o cable select opciji, s tim da ako se nalaze u tom polozaju master uredjaj je uredjaj koji se nalazi na kraju kabla. :)

znaci konektor koji je na "duzem " delu kabla ide na plocu, a druga dva konektora koji su "blize" jedan drugom idu u cd i hard

kratkospojnike podesis po semi koji se nalazi na hardu ( ispod pinova ), a hard mozes staviti kao master a cd/dvd kao slave.
bios sa time nema veze

jedan od nacina povezivanja bi bio na primer sledeci ( OVO NIJE TVOJ SLUCAJ )

a sto se tice " specijalnog kabla " mozda se radi o 80 zilnom ata 133 kablu. :D
njegova specijalnost se sastoji u tome da naspram starijih ata kablova ( 40 zilnih ) ima 80 zila, i namenjen je " novijim ata diskovima ".
ovaj tvoj na slici je 80 zilni tj. nista mu ne fali. ako nisi siguran prebroj zicice na ata kablu.

Prilozi

• seagate-jumpers.gif
    seagate-jumpers.gif
    11.6 KB · Pregleda: 118
Poslednja izmena:
Ili neka skine oba dzampera i onda ce kabli sam da odluci koje master a ko slave. :)

Nece biti, za taj slucaj ("Cable Select" opcija) dzamperi opet moraju da se cackaju, te da se postave u CS polozaj... bas kako je q4u i rekao.

I onda ide po tome kako se koji uredjaj kaci - opet, kao sto je vec opisao ;)

Nazad
Vrh Dno