Šta je novo?

ATA 133 RAID Z-Cyber Problem !

Grunt

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
690
Imam staru VX plocu koja neprepoznaje moj Maxtor 80GB 7200RPM disk ! Probao sam sa Max Blastom ali nisam uspeo , pa sam kupio PCI karticu sa ATA 133 kontrolerom ! Kada sam prikljucio disk na ovu karticu sistem mi se nije podigao samo sam dobio NO SYSTEM DISK poruku ! Masinu sam digao sa start up disketom ali mi f disk takodje kaze da nema c drajva ! Da li preko ovog kontrolera mogu da dizem masinu jer imam samo jedan disk koji je vezan na kartu ili moram da imam neki disk koji ploca prepoznaje kao start up disk pa onda tek u Win-u da koristim ovaj moj Maxtor ili sta ? Svaka korisna informacija u vezi moje situacije je dobrodosla ! Hvala unapred !!!

Podizanje sistema sa RAID kontrolera je uvek skakljiva stvar. Nisi naveo koji operativni sistem koristis, ali u svakom slucaju treba na neki nacin da instaliras drajvere za RAID da bi mogao da ga koristis kao boot device. Nisam nikada imao eksterni RAID kontroler, ali ja na ploci imam izbor integrisanog RAID-a kao jednog od boot uredjaja. Povrh svega, Win2K i WinXP kada se instaliraju imaju na pocetku instalacije jedan trenutak kada ti ponude da pritisnes F6 i ubacis disketu sa drajverima za RAID ako imas nameru da njega koristis kao sistemski kontroler.
Sve u svemu, najbolje da potrazis vise informacija na sajtu proizvodjaca kontrolera ili cipa za kontroler, mora da ima neki FAQ gde postoji objasnjenje za to.

Aha znaci moram da imam Win2K na mojoj jadnoj masini da bi mogao da koristim ovaj moj Maxtor kao Boot :) Posto mi je on jedini disk, jedina druga opcija je da nabavim neki mali drugi disk koji mi ploca prepoznaje pa da na njemu drzim boot ?!

Grunt je napisao(la):
Imam staru VX plocu koja neprepoznaje moj Maxtor 80GB 7200RPM disk ! Probao sam sa Max Blastom ali nisam uspeo , pa sam kupio PCI karticu sa ATA 133 kontrolerom ! Kada sam prikljucio disk na ovu karticu sistem mi se nije podigao samo sam dobio NO SYSTEM DISK poruku ! Masinu sam digao sa start up disketom ali mi f disk takodje kaze da nema c drajva ! Da li preko ovog kontrolera mogu da dizem masinu jer imam samo jedan disk koji je vezan na kartu ili moram da imam neki disk koji ploca prepoznaje kao start up disk pa onda tek u Win-u da koristim ovaj moj Maxtor ili sta ? Svaka korisna informacija u vezi moje situacije je dobrodosla ! Hvala unapred !!!

U bios-u ploce stavi pod Boot order da je prvi SCSI, a drugi IDE.

Sve je proradilo :)
Hvala svima koji su pomogli a i onima koji su tek nameravali :D

Vrh Dno