Šta je novo?

Asus X55VD-SX066 i problem instalacije Windows 10

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Resih da ubacim Windows 10 u laptop Asus X55VD-SX066, ali mi prilikom formatiranja C izbacuje gresku "the selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks".
Sta to znaci?
Imam i Asus N551JW-CN002D kome za hard disk isto stoji MBR, pa je instalacija Windows 10 prosla bez problema.

Kako da resim problem?

Stavi ovako

61104d1430562321t-samsung-wont-boot-install-usb-uefi-mode-winpe-alt-rufus-uefi-boot-mode-compati.png

Nazalost moraju ti biti obrisane sve particije da bi ti prosla instalacija ostavi unallocated , krenuce instalacija odmah.

A ne, ne istaliram Windows sa fleske, nego sa diska. Sa istim tim diskom je prosla instalacija na Asus N551JW-CN002D. A ovde na Asus X55VD-SX066 imam Windows 8 pa sam resio da formatiram C, ali nece pa nece, a na prethodni laptop je sve proslo bez problema, iako i na jednom i na drugom laptopu stoji kod harda da je u MBR, sta li vec to znaci. :)

Ako je preko dvd-a particije/particiona sema je gpt a ti zahtevas od windowsa da pokrene instalaciju mbr particiju/particionu semu , samo pobrisi sve particije i ostavi unallocated i krenuce instalacija.

Ipak nece da konvertuje AOMEI Partition Assistant Pro, jer kaze da nema dovoljno prostora. :(
Ne razumem kako sam onda mogao da instaliram na prethodnom laptopu ako je hard bio isto u MBR?

Poslednja izmena:
Probaj da pokrenes flesku sa mbr particionom semom:

MBR-partition-scheme-for-BIOS-or-UEFI-computers.png

Uradio bih to, ali ne znam kako da pokrenem laptop da pokrece instalaciju sa fleske. :( Moze li neki link sa upustvom?

CSM je u prevodu Legacy boot , dole prvo probaj windows boot manager da stavis ako nece stavi flesku koju si ubacio ima sigurno da se bira pod opcijama.

Ipak nece instalaciju, namestio na mass storage da vidi flesku i onda se odjednom pojavio plavi ekran "Your PC ran into a problem and needs to restart". :(

Nemam pojma, sad vise ne mogu ni naci u biosu opciju mass storage. Nestao je, sad pod boot vidi samo dvdrom i hard.

Poslednja izmena:
Krenuo je. Izgleda da fleska zeza, tj. sdhc kartica koja je u onom ulosku sto sluzi kao fleska, posto bas sporo ide instalacija.

Pa na njoj sam ubacio Windows i onda ubacio u onaj sd card reader, posto nemam tenutno flesku vec od 4gb. :trust: :d

Onda ima da cekas 100 godina a pitanje je da li ce i instalirati.

Nazad
Vrh Dno