Šta je novo?

Asus x101-win7 pomoć

mickk

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
230
Društvo,molim za malo pomoći!
Instalirao sam Win7 HomeP. na X101 netbook.Nisam tvikovao win pre instalacije.Problem je sledeći...X101 ima samo 8Gb SSD diskić na koji je knap stao Win7 sa par drajvera.

Treba mi pomoć kako da pobrišem nepotrebne programe i ostale trice iz Win7 stock sistema(media plejer,jezici i td) kako bih dobio makar malo prostora.
I druga stvar je oslobađanje RAM memorije...

E bas mu nadje system za tu igracku !! Nadam se da nije 64 bita !!
Prvo mozes da ubijes HIBERNATE. Udjes u CMD kao administrator i tamo upises " powercfg -h off ", to bi trebalo da skine jedno 2 GB.

U ADD/REMOVE sa leve strane ima " Add/ remove components i tamo destikliras sve sto ti ne treba, mada se tako neces osloboditi bas mnogo mesta na disku.
Deinstalirag programe koji ti ne trebaj sa nekim dobrim uninstalerom kao recimo "Revo Uninstaller"
U servisima iskljuci "superfech" i nemoj da upotrebljavas "My computer " za rad sa fajlovima, on zacas doda gomilu Temp falova.
U Accessories /System Tools / Disk Cleaner imas i opciju da izbrises sve Check Points . To ume da napravi isto prilicno njesra.
Sto se memorije tice, u RUN napises MSCONFIG i u START iskljucis sve sto ti ne treba da startuje sa Windowsima ( to su oni desno pored sata ) oni su uvek u memoriji pa umeju da zauzmu prilicno.
Ima tu jos gomila caka ali ovo bi trebalo da bar nesto smanji apetite Windowsa, tokom upoterbe skupice se svakavih "temp" fajlova koje sa vecim diskovima se tesko primecuju ali kod malih mogu da popune disk za cas. Treabalo bi redovno brisati i "Cashe" browsera,

Poslednja izmena od urednika:
@CountMike hvala puno.Sad sam se podsetio svega :) uspeo sam da oslobodim oko 900mb.Ali hteo bih da izbrišem kompletno Win media plejer,Win igre,paint itd...tu bih još malko uštedeo...

System Tools / Disk Cleanup / More Options / Programs and Features / Clean Up / Turn Windows Features on or off / Media features, tu ti je i player itd.

To sam uradio ali se čudno ponaša...varira prostor na ssd-u.Imao sam 900mb slobodno,nakon ponovnog uključivanja nestade tih 900mb,jednostavno ih je nešto pojelo :) i to se dešava s vremena na vreme...

Isključen...

Automatic Update ? Prefetch ? Folder options, ukljuci da se vide Hidden i Systemski fajlovi, naci caes svasta !!

Sve to sređeno jedino nnisam Prefetch..koliko kapiram da bih to isključio moram da kopam po registry-ju?

CountMike pohvala za pojašnjenje koje is dao čoveku

Hehehehhh hvala prebacio sam se na drugu priču....Isključio!Nadam se da neće nigde mrdati ovih 800mb.Prosto neverovatno da na Asus-ovom sajtu stave da je moguća instalacija Win7 i samo su za njega postavili drajvere.Kakav promašaj za njih,meegoo je pukao ne znam ni ko to više koristi....

Na 8GB SSD jedino neka laka linux distibucija ali drajveri su uvek problem. Inače dobro si primetio promašaj je pravi izraz

Pa pravljena platforma za promašeni meegoo :) žali bože uloženog novca...inače jedini plus je dimenzija samog netbook-a,tanak lagan fin na ruku.Da su stavili 16 Gb SSD bio bi sjajna stvar.Ovako sad moram da tražim SSD karticu većeg kapaciteta.

:mad: ok sad je sledeći problem...
ntvdm.exe encountered a problem
znam da ima veze sa nekom DOS aplikacijom...ali kojom?!!

evo fix za to
Kod:
http://hotfixv4.microsoft.com/Windows%20XP/sp4/Fix407407/2600/free/450614_ENU_i386_zip.exe

@Kritika hvala već sam prostudirao to ali ni jedan pomenuti update mi nije u mom kompu...
Probaću sa dyabolic-ovim fixom pa ću videti

Hvala na brzom odgovoru!!!

da da dodam,uspem da zaustavim iskačuće prozore tek kad kroz task menager ubijem lass.exe ne znam što i kako ali komp nastavi dalje sa radom normalno...imače taj lass.exe fajl je odgovoran i za probleme sa kucanjem.

Poslednja izmena:
Na 2 i 3 strani je dato iskustvo ljudi koji su koristili pomenuti fix

da da evo sad isčitavam opet,probaću a ako ne prođe..ide novi instal...
ovaj fix je za XP..ne za win7.Tako da koliko mi se čini idemo ponovo clean instal...ovaj put ću probati sa RT Lite programom za sređivanje win7-ice

Poslednja izmena:
Nemoj čim naletiš na problem da radiš novu instalaciju. Jer verovatno posle svake instalacije izgubiš mnogo vremena da podesiš tj setuješ sve druge aplikacije ali i sam OS kako tebi odgovara.

Znaš kako pametni ljudi zbog toga kažu reinstalacije nije rešenje, reinstalacija je problem!

p.s.
A ako već radiš reinstalaciju bolje nediraj originalnu instalaciju. Dakle bez budženja instalacionog diska

Ovde imaš originalne nedirnute verzije Windowsa (bez ključa naravno)

http://www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/14-windows-7-direct-download-links
http://en.community.dell.com/suppor...fficial-iso-download-links-digital-river.aspx

Poslednja izmena:
Kritika apsolutno si u pravu,ali od samog početka sistem zeza i nikako da ga optimizujem kako treba.Što se instalacije tiče i ostalih stvarčica to je najmanji problem.Samo da uspem da sredim win7 da radi na ovom malom prcvoljku :)

Nov Win7 instaliran i to ultimate verzija!Stalo sve kao i home varijanta...kako?Pojima nemam ali stalo :) sa svim tweackovima ostalo oko 300mb HDD-a,ali mi prijavljuje malo memorije...i puca zbog toga Chrome kad se dugo skroluje.Ali ok biće tu još 1gb memorije i mislim da će biti ok...

U stvari, malo ti je mesta za virtuelnu memoriju pa zato kuka. Windows po defaultu stavlja duplo vecu virtuelnu memoriju nego sto je radna. Kad budes dodao jos GB win ce opet hteti da napravi vecu virtuelnu, moraces to rucno da smanjis. Vise memorije ce da pomogne sigurno.
Nego sad se setih, ima neki program koji ti omogucava da upotrebis USB memoriju ili deo nje za prosirenje virtualne memorije. Nije bog zna koliko brzo ali pomaze u takvim extremnim slucajevima.

Da,stavio sam 0mb za kreiranje tog dela memorije ali sve jedno izbacuje mi obaveštenje.

Win7 instaliran i to ultimate verzija!

Čemu ta protivprirodna blud sa OS i HDD? Da vidiš da li će praviti probleme, da testiraš mogućnost, reisntalacija sistema ti je zanimacija ili je čist mazohizam u pitanju?:d

hahahhaahhhhh daaaaa...Pazi u mojoj liniji posla resetovanje reinstaliranje itd.. skoro da nije moguće a tako bi dobro došlo,paaa imam jaku želju za gore pomenutim!!!
Prosto pošto smo PIRATSKI nastrojeni...mrzi me da tražim rešenje jer nemam vremena a Boga mi i želje za mozganjem zbog mog posla koji aktivira svaku sivu ćeliju,pa mi je lakši clean instal i ćao zdravo :D

Samo jedna mala ispravka mi smo antipiratski nastrojeni:D

heheh jesmo...ali ipak moramo da imamo malo uzbuđenja u životima :D

Vrh Dno