Šta je novo?

Asus TUF M3 miš

Obtainer

Poštovan
Učlanjen(a)
19.01.2015
Poruke
16
Poena
55
Nabavka ovog miša je bila prilično neplanirana sa moje strane. Bukvalno sam našao miš na netu pročitao karakteristike i otišao da ga kupim što je bilo iznenađenje i meni samom jer sam mislio da nikada neću naći dostojnu zamenu za redak oblik miša na koji sam se navikao prethodnih godina tj. na Storm Spawn i Xonar II od Cooler Mastera. Ipak veoma brzo sam se navikao na ovaj miš i to iz dobrih razloga.Prvo da navem osnovne tehničke karakteristike ovog glodara:

• Erogonomični dizajn za desnoruke 118.2 x 68 x 40 mm
• Težina od 84,2 grama
• Pixart 3325 senzor od 200 do 5000 DPI (iako navode i do 7000 DPI)
• Prekidači sa navodih 20 Miliona klikova
• Specijalizovani materijal koji lako izdražava znoj i trošenje
• Teflonske noge koje izdržavaju navodnih 250 Km puta
• Programibilan sa jednim on-board profilom
• Asus Aura SyncMiš dolazi u majušnom pakovanju, malo većem od samog miša. Za sam oblik miša bi se na prvi pogled reklo da je kopija Benq/Zowie EC2 miševa, ali zadnjih godina podosta brendova je usvojilo ovaj super siguran i ugodan oblik miša. Cooler Master MM530/Storm Mizar, Cougar Revenger S, Razer DeathAdder, Logitech G403, Steelseries Rival 300/310 su svi sličnog oblika sa malim razlikama. Osnovna razlika ovog Asusovog miša je u veličini. Malo je kraćih a širih dimenzija i to mi se veoma dopalo. Rekao bih da će biti dobar ljudima sa manjom i srednjom veličinom šake za plam ili claw grip stil držanja miša.

Izrada miša je izvrsna, nema nikakvog šuškanja i kvrckanja. Imate osećaj da se radi o daleko skupljem proizvodu nego što jest. Ona Asusova priča o specijalnim materijalima izgleda drži vodu jer je materijal takav da se čini da bi izdržao i udarce i ogrebotine. Sa gornje strane je siva glatka plastika koja izgleda da će dobro izdržavati znoj. Sa strana je blago hrapava crna plastika. Zbog nepostojanja gumiranih delova na mišu malo ga je teže držati, ali i to je tek za nijansu primetno.

Levi i desni prekidači imaju malo glasniji ali ugodan zvuk, ono što po meni predstavlja mali problem je što su za nijansu pretvrdi. U kombinaciji sa glatkom plastikom to može dovesti do umaranja prstiju nakon dužeg korišćenja. No to je induvidualna stvar i ne znači da će se svakom učiniti takvi. B i F dugmići sa strane su izdignuti taman toliko da ih se ne može slučajno stisnuti i veoma su ugodni, čak bih rekao meki što je, po meni, za njih plus. Ista je priča i sa DPI dugmićima, znači dobro su postavljeni i taman dovoljno tvrdi da ne dođe do slučajnog stiskanja. Kotačić je još i najbolji deo miša. Izbrojao sam da ima 24 koraka, ide glatko i precizno. Srednji klik je isto taman kakav treba da bude-lepo zvuči i lako se stišće. Ni kod kotačića nema nikakvog mrdanja ili zvečanja uz to je i skoro nečujan. LOD je poprilično velik rekao bih možda i 3mm.

Program za podešavanje postavki miša je Armoury Crate. Tamo možete odraditi nadogradnju firmwarea, premeniti funkciju prekidača, postaviti četiri različita DPI podešavanja na mišu, staviti polling rate od 125 do 1000Hz, brzinu dugmića od 12 do 32ms i angle snapping. Svetlosni efekti koje M3 ima su static, breathing, color cycle, reactive i aura sync. Snaga osvetljenja ide od 0 do 100% u koracima od po 25%. Na 25% je još jako osvetljenje, a na 100% isajava.
Iako ima stvarno puno opcija Armoury Crate program je jako spor i uvali sedam procesa u pozadinu sistema. Srećom miš ima on board profil tako da kada se sve podesi možete se ratosiljati Asusovog programa.

Asus je izgleda kao i dosta drugih velikih igrača prepoznao da su jeftiniji miševi dosta traženi te su uskočili u taj segment sa ovim mišem. Za cenu koji traže (našao sam ga za 20€) ovaj miš je neprevaziđen. Ima sve funkcije gamerskog miša, ergonomiju, odličan senzor i robusnu izradu.

Od mene svaka preporuka.
 
Nazad
Vrh Dno