Šta je novo?

Asus TUF Gaming B560 odbija da bootuje

2slow4me

Cenjen
Učlanjen(a)
27.02.2012
Poruke
187
Poena
180
Sklopio sam konfu sa pomenutom pločom iz opisa. Međutim, sinoć nakon što sam hteo da restartujem komp, komp nije hteo da se restartuje nekih par minuta, miš i tastatura i dalje rade (LED svetli) ali monitor ne hvata signal. Restartovao sam na power dugme da vidim sta se desava, ali od tog trenutka uporno upadam u BSOD koji kaže da boot nemoguć (probao i safe mode i recovery). Problem je u tome što, iako sam planirao da probam da restartujem sistem, zaglavljen sam tokom boot-a na screenu na kome pise samo "Please wait" i ništa se ne dešava već par sati (5 i više). Ne znam da li da odradim hard shutdown na power dugme u ovoj fazi, ne bih da rizikujem brickovanje matične.

Sistem je star 2 dana, pa mi nije žao i clean install windowsa ako moram da radim, samo me zanima koju proceduru da odradim da dođem do boot-a i da li je bezbedno da odradim hard shutdown u ovoj fazi?
183647515_1147473518998529_5003363415130261120_n.jpg
 
Ne možeš da 'cigliraš' matičnu običnim restartom. Resetuj bios za pocetak, eventualno instaliraj Windows ponovo ako budeš morao. Win instalacija je sa Microsoft sajta?
 
Da, instalacija sa USB-a kreiranog sa toolom. Kad kažeš reset BIOS-a, misliš da uđem u BIOS i onda odatle samo nađem opciju za reset to default?
 
Da. Možeš i da izvadiš CMOS bateriju sa ploče (onu pljosnatu) i vratiš je nakon 10 sekundi umesto toga...
I ako prelaziš sa druge platforme/socketa, poželjna je taze instalacija Windowsa.
 
Da, 'load defaults' ili kako god da se zove. Nisi ništa overklokovao, čačkao oko podešavanja memorije i sl?
Ako posle reseta biosa bude problem opet, instaliraj Windows ponovo.
 
Nece da udje u BIOS, kad kliknem F2, samo zacrni ekran i ništa se ne dešava. S obzirom da imam clear CMOS pinove, jel opet da vadim bateriju ili da ih kratkospojim samo srafcigerom kad je izvađeno napajanje, ima li razlike?
 
Clearovao sam CMOS - kratkospojio pinove srafcigero, loadovao defaulte i ušao normalno u Windows. Verovatno se nešto zaglupelo, BIOS je stock, neupdateovan, tako da ću da vidim da ga danas updateujem, ne znam koji mu đavo da budem iskren.

Hvala puno na pomoći momci, nadam se da tema neće imati više postova ako opet krene da baguje :D
 
Nazad
Vrh Dno