Šta je novo?

Hardver ASUS PRIME B560M-A ili GIGABYTE B560M DS3H V2 (rev. 1.0)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miskoruzic

Poznat
Učlanjen(a)
13.06.2022
Poena
30
Za procesor ''INTEL i5-11400F'' planiram da kupim matičnu pločau ''ASUS PRIME B560M-A'' ili ''GIGABYTE B560M DS3H V2 (rev. 1.0)''.
Može li mi neko reći da li ove matične ploče podržavaju ''PCI Express 4.0'' standard za procesore INTEL 11-te generacije, pošto planiram da kupim grafičku ''Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB''?
Hvala unapred na odgovoru.

Obe ploče podržavaju PCIe 4.0 na slotu za grafičku i na prvom M.2 slotu kad se koristi procesor 11-e generacije, dakle tu si miran.
Između ove 2 ploče, uzeo bih Asus iz ovih razloga:
1. ima hladnjak na naponskoj sekciji koji Gigabyte nema pa ćeš moći da staviš i jači procesor bez nekih zezancija.
2. ima i LED-ove za dijagnostiku u različitim bojama, koje nisam uspeo da pronađem na Gigabajt ploči
3. ima hladnjak na prvom M.2 slotu.
4. drugi PCIe x16 slot (onaj veći) je dovoljno udaljen od onog za grafičku pa će biti upotrebljiv i ako ubodeš grafičku do 3 slota debljine, plus ima PCIe3 x4 bandwidth što je zgodno za dodatne kartice ili adaptere za dodatni SSD

Sem toga, prilično su slične, isti broj konektora za ventove, isti broj SATA portova, isti broj USB portova pozadi (mada GB ima više USB3 portova), pretpostavljam i isti zvučni čip...dakle, one stvari iznad čine Asus boljom kupovinom, po meni.
Još nešto: drugi M.2 port kod Asusa je povezan sa jednim od SATA portova (u manualu je označeno kojim) pa ako koristiš jedan od njih nećeš moći drugi...čisto da znaš.

EDIT: Radi se o ovom SATA portu i samo ako staviš SATA SSD u taj M.2 slot
Capturee.PNG

Poslednja izmena:
Obe ploče podržavaju PCIe 4.0 na slotu za grafičku i na prvom M.2 slotu kad se koristi procesor 11-e generacije, dakle tu si miran.
Između ove 2 ploče, uzeo bih Asus iz ovih razloga:
1. ima hladnjak na naponskoj sekciji koji Gigabyte nema pa ćeš moći da staviš i jači procesor bez nekih zezancija.
2. ima i LED-ove za dijagnostiku u različitim bojama, koje nisam uspeo da pronađem na Gigabajt ploči
3. ima hladnjak na prvom M.2 slotu.
4. drugi PCIe x16 slot (onaj veći) je dovoljno udaljen od onog za grafičku pa će biti upotrebljiv i ako ubodeš grafičku do 3 slota debljine, plus ima PCIe3 x4 bandwidth što je zgodno za dodatne kartice ili adaptere za dodatni SSD

Sem toga, prilično su slične, isti broj konektora za ventove, isti broj SATA portova, isti broj USB portova pozadi (mada GB ima više USB3 portova), pretpostavljam i isti zvučni čip...dakle, one stvari iznad čine Asus boljom kupovinom, po meni.
Još nešto: drugi M.2 port kod Asusa je povezan sa jednim od SATA portova (u manualu je označeno kojim) pa ako koristiš jedan od njih nećeš moći drugi...čisto da znaš.

EDIT: Radi se o ovom SATA portu i samo ako staviš SATA SSD u taj M.2 slot
Pogledajte prilog 390226
Hvala puno na ovom detaljnom odgovoru. Asusova ploča mi je već i bila favorit. Veliki pozdrav.

Nazad
Vrh Dno