Šta je novo?

ASUS PRIME B450-PLUS vs ASRock B450 PRO4 R2.0

Miki_

Cenjen
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poena
125
Koja ploca je bolja od gore pomenute,razlika u ceni je oko 2 evra?

B550 ploče su Pcie3.0, B450 su PCIe2.0. to može dosta da znači u praksi i stoga je bolje uzeti B550. da ne bude zabune, ovo se odnosi na PCIe u samom čipsetu, ne na PCIe u procesoru.

između ove dve ploče izabrao bih ASUS jer je ažurniji, sudeći prema dostupnim verzijama BIOS-a

Poslednja izmena:
B550 ploče su Pcie3.0, B450 su PCIe2.0. to može dosta da znači u praksi i stoga je bolje uzeti B550. da ne bude zabune, ovo se odnosi na PCIe u samom čipsetu, ne na PCIe u procesoru.

između ove dve ploče izabrao bih ASUS jer je ažurniji, sudeći prema dostupnim verzijama BIOS-a

A PCI 3.0 je u praksi bolje zbog?
Meni ne treba racunar za nista ozbiljno ali kad vec sklapam racunar da bude pristojan za duze staze. A za office tesko da ce mi 3.0 doneti nesta.
A i cena je veca za B550 oko 65 evra micro atx i oko 110e za atx.

Malo si u sukobu sa samim sobom. Ako već sklapaš za na duže staze onda bolje da ideš na što noviju generaciju.
Sve ja to razumem ali stvarno mi je skupo.
a office i vise nego dovoljno B450
U medjuvremenu (godinu-dve) mozda i prodam ako naleti bolja ponuda. Sto da ne.
Za sad mi je bitno sta uzeti za isti novac. Neke sitnice mogu da budu presudne koje ja ne vidim ili ne znam sta znace...

U tom cenovnom rangu nema neke prevelike filozofije - pogledas koliko portova koja ima naspram tvojih potreba... Manje-vise su slicne ploce, Asus deluje da ima bolju naponsku jedinicu, ako kolega gore kaze da je i azurniji po pitanju biosa, nema razloga da se lomis vise.

ljudi, iskreno se nadam da ste napravili lapsus, a ne iz neznanja dali pogrešne savete.

jedino što b550 čipset ima, a b450 nema je podrška za pci express 4.0
Trojku podržavaju ama baš svi am4 čipseti, uključujući i a300.
što će reći, razliku će zabeležiti isključivo sintetičko testiranje ukoliko imaš nvme disk sa brzinom upisa preko 4000 mbps.

(ruku na srce, smanjene performanse mogu da pokažu Amd gpu nedonoščad koja imaju samo 8 lanea na x16 slotu za grafiku)

daklem, slobodno uzmi b450, moj savet je Asrock, zbog usb 3.2 gen2 slotova kojih na asusu nema (samo 3.1).
inače asus i asrock su ista firma, pegatron.

am4 amd chipset.png

@vladat1 Vec sam nakupovao neke komponente.

@lepi kokan Na drugom forumu isto je neko kao ti napisao da za obicnog korisnika apsolutno nema nikakve razlike izmedju B450 i B550 svi su ga napali,samo na kraju su videli da je u pravu :)
Sad sam video da Asrock ima 2 slota za m2 to jeste velika prednost,mada nisam do sad video da neko koristi dva nvme,a usb retko koristim samo kad roditeljima stavljam na flesku neke filmove tako da mi usb brzina ne znaci puno.

Za ono šta hoće B450 radi posao.
ASRock ima 2 M.2 slota i brže USB portove...mislim da je bilo još nečeg ali zaboravih šta sam video.
Opet, za "kancelarijsku" mašinu nije previše bitno, i Asus će poslužiti...bolje nek uloži u procesor, memoriju ili storage.

Slazem se da nije previse bitno,samo bolje je da se izvuce veci kapacitet kad vec isto kostaju. Koliko sam video Asus ima podrsku za rgb a ASrock izgleda da nema? Nije preko potrebno ali svakako cu rgb koristiti za razliku od 2 m2 slota.
Ali najvaznije je da podrzava ryzen petu generaciju i ram Adata XPG D35G pitao sam u radnji i nemaju pojma.

ima Asrock rgb i argb. obe podržavaju iste memorije.
ponavljam, to su dva brenda jedne iste firme, s tim što asrock vs. (ovaj) asus ima prilično širi feature list.

B450 čipset podržava Ryzen 5000 ako imaš iole svežiju verziju BIOS-a. Problem je što ne možeš tačno da znaš da li je imaš dok ne kupiš i probaš da bootuješ komp...
Problem je i što, koliko sam video, ni jedna od ove dve ploče nema tzv. BIOS Flashback, mogućnost da apdejtuješ BIOS bez da imaš procesor starije generacije instaliran. Moraš da apdejtuješ BIOS direktno iz BIOS-a a ako već nemaš dovoljno svežu verziju verovatno nećeš ni moći da uđeš u BIOS.
Ako već ne želiš da uzmeš B550 ploču (koja nema taj problem, podržava R5000) i B450 ploča nema BIOS Flashback, ostaje ti ili da pitaš prodavca da ti apdejtuje BIOS ako može, ili da negde iskopaš Ryzen starije generacije pa da sa njim apdejtuješ BIOS pa staviš ryzen 5000, ili da uzmeš ploču online, probaš da vidiš da li će da radi sa R5000 pa ako neće i ne možeš drugačije da apdejtuješ vratiš lepo ploču.
Mada, ako je iole svežija tura ploča verovatno će na sebi imati odgovarajući BIOS, Ryzen 5000 je već dugo na tržištu...

Nista pitacu da li mogu da apdejtuju bios,nece mi biti lako sa vracam jer uzimam preko.
Nisu bas azurni sa odgovorima i ne znam koliko su kompetentni.
Kad sam pitao koja je razlika izmedju "

ARCTIC Freezer A35 ARGB ACFRE00115A" i​

ARCTIC Freezer A35 RGB ACFRE00114A)​

Rekli su da je razlika sto model 114 ima mogucnost da se kontrolise rgb osvetljenje. A u opisu sam video da ima samo podrsku i za am5
Tako da ne znam koliko mi mogu pomoci u vezi biosa.
@jurodivi Koliko dugo je na trzistu?
Koliko sam video procesor je izasao 2022 godine.

Koji procesor konkretno? Prvi Ryzen 5000 je izašao 2020.
ARGB znači da možeš sam da menjaš boju osvetljenja ako ploča ima ARGB konektore dok si sa RGB ograničen na boje koje dolaze na ventu, fixno. I da, A35 podržava samo AMD, zato bih birao kuler koji nije ograničen na samo jednog proizvođača...
Ako mogu oni da apdejtuju BIOS, lepo. Ili pozajmi od nekog stariji Ryzen dok apdejtuješ pa posle stavi novi...

Ne znam gde si i šta ti je dostupno...
Od Arctica imaš Freezer 34 eSports. Od jeftinijih (5600 se vrlo lako hladi) ID Cooling SE-224-XT, Deepcool AK400, Thermalright Burst Assassin 120...

tabela iznad, baci pogled

Ma hlade oni ali do 90c koliki je Tjmax ali je to previsoka temperatura za mnoge, jako je bučan i nema rezerve za poboljšanje performansi procesoea.

Ne gresi @momsab osim glavne za Graficku ostale otvorene PCIe linije na B450 su 2.0

A Asus na novijim TUF B450 revizijama je cak i izmajmunisao M.2 slot-ove sporedne da budu PCIe 2.0 x4

TUF GAMING B450M-PRO S i TUF GAMING B450-PLUS II

Ma hlade oni ali do 90c koliki je Tjmax ali je to previsoka temperatura za mnoge, jako je bučan i nema rezerve za poboljšanje performansi procesoea.
Ja sam svakako kupio bez kulera. Uzecu ARGB,jeste da drugi model ima i za am5 ali je i skuplji.
Pitao sam u radnji rekli su da mogu da mi apdejtuju bios laknulo mi je.
I na kraju koji je zakljucak,sta presudjuje Asus ili Asrock?

Ja sam još uvek za Assus najviše zbog BIOS-a.
Što se kulera tiče, što jači to je tiši i manje brige. bolje preterati nego knap a ne moraš da brineš za eventualni upgrade procesora. BIOS traži da bude poslednji, dobar je za memoriju i PBO.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno