Šta je novo?

ASUS PG221 skromni review

mickk

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
230
:wave: Evo i ja da se upišem!!!Nakon dužeg traganja za nekim monitorom koji bi mi zamenio mog starog dobrog LG-a, slučajno sam se spotakao o ovaj model.Prvenstveno sam tražio monitor sa DVI konekcijom.Dosta sam se razmišljao oko ViewSonic VX2260WM i benQ 2200HD(nema ga u prodaji kod nas postoji ali sa oznakom A što je totalno drugi monitor) .Nakon dosta trčanja i prelistavanja neta odlučio sam se za Asus.Zašto? Evo ispod odgovora! :)

Danas mi je stigao ovaj model Asusovog 22''-nog WIDE monitora ili kraće PG221.
Razlog za neku vrstu review-a za ovaj monitor pronašao sam tek pošto sam otvorio pakovanje i uključio monitor.

Evo nekih specifikacija:
Rezolucija : WSXGA+ 1680x1050 piksela
Osvetljenje : 350cd/m2
Kontrast : 2000:1 (ASUS Smart Contrast Ratio)
Vreme odziva : 2ms GTG
Ugao vidljivosti : 170/160 °
Ulaz : D-Sub, DVI, kompozitni, komponentni, S-Video, 3.5mm stereo audio in i audio out
Vreme odziva : 2ms GTG
Ugao vidljivosti : 170/16
Ulaz : D-Sub, DVI, komp
Zvučnici 2x 5W sateliti, 15W subwoofer (ASUS Power Bass System), SRS TruSurround XT, integrisana 1.3MPix Web kamera.

U pakovanju od kablova se dobija: D-Sub sa 3.5''mm kablovima za zvuk i mikrofon(zajedno),DVI kabal,brdo činčeva za povezivanje videa i zvuka sa ostalih perifefija,jedino je izostao S-Video kabal.I naravno krpica za briskanje :)

Postolje monitora je izrađeno od aluminijuma kao i držač monitora.Pozadi je postavljen sub koji je za nijansu veći nego što bi po mom mišljenju trebalo ali jako fino izgleda.Kućište sub-a je isto od aluminijuma.

Pozadi postoji čitav siaset ulaza i izlaza za raznovrsne tipove konekcija(što je karakteristično za monitore veće diagonale od 22'').
Tu su Audio 1,2 konekcije,Y,Pb,Pr,video,S-video,DVI,VGA,USB,mic,wfr.Sa strane postoje 3 USB porta,odvojen izlaz za slušalice i mikrofon, dugme za uključivanje i isključivanje SRS-a za 2.1 audio sistem.Dakle mogu se priključiti razne konzole,DVD plejeri,kompjuteri,mp3 plejeri kamere,digitalni foto aparati i još da ostane otvorena po koja konekcija.

Napred se nalaze kontrole monitora tj MENU koji je napravljen u sensor varijanti.Senzori su jako dobri, nije potrebno nešto specijalno ciljati da bi se željen taster aktivirao...čak se ne mora ni pritisnuti površina,senzor je toliko jak da detektuje blagi prelaz prstom par milimetara od površine.Pročitao sam negde da je ljudima zadavao dosta muka taj isti panel sa senzorima na ime nije reagovao na vreme.....ja to za sad demantujem :) Sve funkcioniše kako treba.Pored senzora tu su i Light-in-Motion efekti koji mogu biti:plava-standardna, narandžasta-muzika, ljubičasta-theatre, zelena strategic, crvena-fighting tj u zavisnosti šta se radi na kompu, boja svetli i pravi drugačiju atmosferu :).Prilično zanimljivo u igrama pri prigušenom svetlu.Naravno sve to se može po želji isključiti ili prigušiti jačina svetla koje dolazi.

Kamera je sasvim pristojna od 1.3 mega piksela,može da se pokreće po 30 stepeni(gore,dole).Daje pristojan snimak.

2.1 sistem zvučnika je za mene zadovoljavajuć.Čitao sam po netu kako je taj sistem ... i da je totalno bez veze.I tu moram da kažem da ljudi greše jer ovaj sistem nije namenjen za žurke i ludovanje tog tipa nego za sasvim normalan rad.Probao sam ga u igrama i stvarno nemam zamerki radi fantastično!Ista je priča sa filmovima i muzikom,za neki normalan rad na kompu tipa multimedije i gaming sjajan!Zvuk je čist nema probijanja niti zujanja.Postoji pet modova 2.1 sistema(standard,fighting game,strategik game,theater mode imusic mode).Naravno u meniju postoji brdo ekvilajzera za zvuk koji se mogu podešavati po želji.Isto tako je primetna razlika pri uključivanju SRS busta za bas koji baš doda punoću zvuku.

Što se samog ekrana tiče....odziv od 2ms je fantastičan,nisam primetio isijavanja po stranama,ono što je jako zanimljivo je to da ovaj monitor ima mogućnost gledanja 1080p rezolucije HD filmova kada je priključen na DVI kabal!Može da skalira sliku u odnosu 1:1!:banana:
Postoje modovi ekrana kao i kod 2.1 zvučnog sistema a to su:scenery, theatar, game i night view uz tri različita predefinisana kolorita(yellowish,reddish, natural).Plastika je čvrsta ne uvija se niti krcka pri dodiru..naravno da je u glosy piano black boji tj magnet za prašinu :D Celi deo monitora koji je izrađen od plastike odaje utisak čvrštoće i izdržljivosti.
Jedine stvari koje mi se nisu svidele kod monitora su VGA kabal koji je spojen sa audio i mic kablovima pa dok ne kupim odvojene audio kablove moram da koristim ceo VGA konektor za to,naravno to se da srediti.Ono što se ne da srediti i što je najjača mana ovog monitora je njegov zastupnik tj uvoznik za Srbiju famozni KIM TEC!Jako mi je žao što uređaje takvog kvaliteta kao što je Asus uvozi IZUZETNO NE PROFESIONALNA FIRMA KAKVA JE KIM TEC!Dugo sam se razmišljao da li da kupim monitor samo zbog toga i eto odlučio sam se na rizik.

Obzirom da sam tražio isključivo monitor sa DVI konekciom i upoređivanjem cena kod nas zaključio sam da je ovaj monitor koji se prodaje za neke 22k i više nego best buy zbog svih stvarčica koje nudi ovaj monitor u odnosu na druge monitore.

U radu monitor se pokazao kao sasvim dobar multimedia..filmovi,muzika prikaz istih je sjajan o igrama ne želim ni da govorim :D.Do duše tek je kupljen tako da ću videti nakon nekog vremena kako se zaista ponaša ovaj monitor do tad POZDRAV!!!:wave:

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    70.3 KB · Pregleda: 113
  • 3.jpg
    3.jpg
    43 KB · Pregleda: 90
  • 8.png
    8.png
    27.6 KB · Pregleda: 69
  • 11.jpg
    11.jpg