Šta je novo?

ASUS P7P55d i memorija

yufighter

Cenjen
Učlanjen(a)
29.04.2010
Poena
154
Kao sto navedoh u naslovu ploca je ASUS P7P55D, procesor Intel i5 750 2.66GHz, memorija 2GBx2 DC Kit (4GB ukupno) Geil GV34GB 1333C9DC PC3 10660 1333MHZ, graficka ASUS EAH4770 FORMULA 512 MB, SSD Kingston 64GB, WD 600GB.
Problem je sto se u BIOSU detektuje samo 2GB RAM-a, dok WIN 7 64bit ULTIMATE daje informaciju: Installed memory (RAM): 4,00GB (1,99 GB usable). CPU Z64 detektuje sva 4 GB u Dual modu.
Pre neki dan je izvrsen update najnovije verzije BIOS-a ali ista stvar, on detektuje samo 2GB sistemske memorije.
Sta se desava sa ostalom memorijom, ima li neko slican problem?

Ako se ubacuju samo dva modula, treba ih staviti u drugi i cetvrti slot kada se gleda sa leva na desno

Ne, nego drugi i četvrti. tj. drugi crni i drugi plavi

Drugi i cetvrti od procesora, ali su oba plava. To je u redu i CPU-Z, kao sto rekoh, detektuje dva memorijska modula od po 2GB koja rade u dual modu.

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da pozajmis od nekog druga dva modula da utvrdis da li ploca brljavi ili memorija...

Ukljuci memory remap u bios-u ,ako to jos uvek postoji na ovim novijim chipsetima:)

Sve ovo probao izuzev druge memorije i nista ne funkcionise, u razgovoru sa ASUS-ovim serviserom po svoj prilici da je jedan moduo neispravan.
To, po svoj prilici, potvrdjuje i GeIL-ov MEMORY METER (http://www.geil.com.tw/configurator) koji mi daje sledecu poruku

Unfortunately the GeIL Memory Meter was not able to identify your current memory modules
Please Note: If your current DDR3 memory frequency exceeds 1333MHz, the Memory Meter will only show detected speed at 1334MHz by JEDEC Standard to avoid possible complication to the BIOS setting. Please refer to your actual BIOS or other supporting software readings for the actual memory frequency.
probacu malo sa promenom frekvencije

Ako nemas mogucnost da probas drugi ram ostaje ti jedino da proucis MemOK funkciju, ako je tacno to sto ASUS navodi trebalo bi da detektuje neispravnu/nekompatibilnu memoriju. Ja sam je probao na mojoj ploci cisto da vidim kako radi ali je moja bila OK... I ne bi trebalo da imas problema sa frekvencijom, meni je radila na 2000 MHz

Poslednja izmena:
Proucio sam MemOK i to je u redu, ali problem je u slotu A1, naime malo *******cija pravi ova automatika i njena podesavanja pa je testiranje dugotrajnije i trazi neke procedure za razliku od starijih masina. Definitivno memorijski slot A1 ne funkcionise (krajnju rec ce dati ASUS-ov servis gde ploca ide odmah nakon praznika). Naime oba memorijska modula u singl modu rade u slotu B1 i regularno i BIOS i WIN7 detektuju 2GB, dok ni jedan moduo nije omogucio sliku na ekranu kada su ubacivani u A1. MemOK ovde nije odigrao kako treba, bilo je slucajeva da ponekad non stop svetli crvena dioda a ponekad je bila ugasena (vise puta sam ponovio testiranje), cak i sada kada su oba modula u slotovima ona ne svetli i ne signalizira neispravnost. Cinjenica je da su moduli ispravni ali A1 ne funkcionise kako treba, detektuje da je moduo tu ali ne i memoriju. Inace masaina je stara samo 4 meseca tj u garantnom roku je, jedino treba cekati da servis odradi svoje.

Epilog:
Servis kaze da sva cetiri slota funkcionisu, naknadno im poslao memoriju i procesor da oni probaju i sada sve radi, BIOS vidi 4GB RAM-a, takodje i WIN7 64bit ULTIMATE vidi 4GB RAM-a. Windows Experience Index je sada 6,7. Nemam objasnjenje sta se, i zasto, desilo da sada sve funkcionise kako treba. Izgleda je ploci prijalo putovanje od 300km do Bograda. Slican slucaj mi se desio pre 5-6 godina sa Bartonom 2.6 i ASUS-ovom plocom, kada je otputovalo do BGD-a sve proradilo.

Vrh Dno