Šta je novo?

Asus P5QPL-VM EPU + E4500

Ljanmi

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7600
Matična ploča
Asus TUF B650M
RAM
2x16 EXPO
GPU
Phoenix RTX 3080
Storage
2 TB Samsung 990 PRO Heatsink
Zvuk
Solo 6C
PSU
EVGA G3 1000W
Kućište
Lian Li Dan 3 Snow White
Monitor
LG 42LA660S-ZA 2014 / LG 82UP80003LA 2021
Miš & tastatura
DeathAdder V3 Pro Snow White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dobio sam ovu kombinaciju da je koristim neko vreme ali posto nije moja niti su omponente u garanciji ne bih da radim neki overclock + sto imam fabricki cooler na procesoru. Na zvanicnom Asusovom sajtu sam pod Utilities nasao "ASUS Turbo Key 1.00.12 for Windows XP/Vista/Windows7 32bit and 64bit" i koliko kapiram to sluzi za jednostavan mali siguran overclock :) Medjutim kada startujem aplikaciju i stisnem turbo "dugme" ne desava se nista. CPU Z ne registruje promenu voltaze kao ni frekvencije takodje i Aida 64 extreme engineer edition ne registruje nista. Zna li neko o cemu se radi ovde?

Evo šta sam našao na brzaka:

This board has an interesting feature called Asus Turbo Key. It requires software to be installed and configured from the driver/utility disc. It basically turns your power switch into a turbo switch (while in Windows). This adds dynamic one-touch overclocking to make you feel better about the board being a sucktacular nonoverclocker.

The Asus Turbo Key software has three settings once enabled. The stock FSB of my setup was 266MHz. Here are the options available:
Race Car 268MHz
Jet Plane 273MHz
Rocket 279MHz
This is just a basic and nominal bump of the FSB. It is gimmicky, but does work as advertised. It does require the Asus Turbo Key software to be running in the background though, so I?d personally still clock it up on a more permanent basis from BIOS and leave EIST enabled to downclock the system as necessary.

Probaj power switch ili jednostavno idi u bios i prebaci fsb na 266 i gotovo.

Kapiram, mislio sam da ima "fabricki" overclock sa tim turbo dugmetom tipa sa 2,2 na 2,5 :) ali vidim da nema nista od toga tako da cu da ostavim ovaj CPU na defaultu. Taj rocket mod dize FSB za 13 i koliko to dize takt CPU-a - 100MHza :wc: , nije vredno truda.

FSB na E4500 je 200, tako da bi taj overklok trebao da podigne na 11*266=2926MHz, što i nije baš tako loše.

FSB na E4500 je 200, tako da bi taj overklok trebao da podigne na 11*266=2926MHz, što i nije baš tako loše.

Aha :) vidim, a da li bi to bio "fabricki" 100% bezbedan OC bez dizanja napona na stock cooleru ili ipak ne?

Pa probaj ga tako bez dizanja napona i gledaj da ne dostigne 70 stepeni i to je to. Limit mu je 73C.
Inače sam jedan celeron 65 nm držao na 70c za svaki dan (nije mi baš za hvalu) i preživeo je više od 3 meseca tako. U piku je dostizao 70C prilikom reprodukcije 1080p-a.

Aha :) vidim, a da li bi to bio "fabricki" 100% bezbedan OC bez dizanja napona na stock cooleru ili ipak ne?

Tesko da ce da ide toliko bez dizanja voltaze...ali do nekih 2.6-2.7ghz bi mogao da izvuces sa def.naponom....Koliko se secam,moj e4400 je isao do 2.6 ghz bez dizanja voltaze,a za 3ghz je trazio ~1.4v...

Kapiram ali ova ploca i CPU su bez garancije, uzeti na koriscenje na par meseci. Sad ne znam koliko mi je pametno da ga klokujem :)

"fabricki" 100% bezbedan OC ne postoji....Ne racunajuci neke od 100-ak mhz... OC je OC...bilo da to radi program automatski ili ti manuelno...Cak,ako pitas korisnike ovde svi su pre za OC iz Bios-a gde ti sam definises voltaze i ostala podesavanja....Uostalom,ja odavno nisam video da je neko spzio CPU... :D A male su sanse da zeznes i plocu...sem ako ne ides na neki extreman OC ... Pratis lepo temperature i nema da brines.... :) Naravno,niko ne moze da ti garantuje da nista nece da crkne...ali ako imas potrebe za OC i znanje... samo napred.... :)

Ma da, ali bih definitivno morao da stavim neki aftermarket cooler zato sto ovaj zuji i na default vrednostima mogu da zamislim samo kako bi urlao na 3GHz-a :zgran:

Uzeo D14 i mislim da odvrnem malo FSB. Koliki mi je ql napon za ovaj CPU za OC a max preko koga ne bi trebalo da se ide je 1,4(to mi je receno vec).

Za 65nm je 1.45v...

Da,gornja granica preko koje ne bi trebao ici za svaki dan sa nekim dobrim vazdusnim hladjenjem,a sada ti to nece biti problem :) ....Ja sam moj E4400 drzao na 1.45 na 3ghz vise od godinu dana i dalje je ziv.... :D Probaj sa 1.4v koliko ces da izvuces,pa ako si zadovoljan....nema potrebe za vise....

Da,gornja granica preko koje ne bi trebao ici za svaki dan sa nekim dobrim vazdusnim hladjenjem,a sada ti to nece biti problem :) ....Ja sam moj E4400 drzao na 1.45 na 3ghz vise od godinu dana i dalje je ziv.... :D Probaj sa 1.4v koliko ces da izvuces,pa ako si zadovoljan....nema potrebe za vise....

Hvala Kidence :wave: , igracu se sutra/prekosutra pa javljam rezove u ovoj temi ;)

Vrh Dno