Šta je novo?

ASUS P5Q-E Vs. GIGABYTE GA-EP45-DS4

bigcat

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2008
Poena
301
Kupujem novu plocu za Core 2 Quad Q6600 i nekako su mi se izbor suzio na ove dve. Dobro bi mi dosla komparativna poredjenja. Naravno, ne iskljucujem ni neku trecu opciju slicnog odnosa cena/kvalitet u okviru budzeta od oko 130ak E.

zavisi sta ti treba od ploce...
dobar izbor je i Biostar TPower I45
od te dve sto si naveo, ja bih pre uzeo Gigabyte zbog Realtek ALC889A zvuka, onaj ADI na ASUS-u me ubija, ostalo je manje vise isto..

treba mi pre svega stabilnost u radu (a za Intel nemam bas dovoljan budzet). Overclock ne nameravam da radim, nije mi bas neophodan, a CF je moguce da ce da padne. Komp mi sluzi pre svega za grafiku koja ponekad ukljucuje i neko renderovanje. Eto, to je to ukratko :)

ako hoces stabilnost, samo preskoci MSI i imaces stabilnost. CF koliko ja znam, podrzava svaka P45 ploca u 2x8 modu, za full 2x16 CF trebace ti X38 ili X48.
Overklok trebas da radis ,) jer nema razloga zasto ga ne bi radio ;)
Naravno, neke granice normale, ne moras dizati napone, smo podignes FSB, isplati se :p

Imam ASUS P5Q-E i u principu je fina plocha, jedino shto je dosta osetljiva na izbor memorije. Gigabyte GA-EP45-DS4 nisam probao, ali imam u 4 kompa na poslu GA-P35-DS4 i za svaku pohvalu su shto se stabilnosti tiche. Sve ploche su inache sa q6600.

Hajde molim te pojasni mi malo to sa osetljivoscu na izbor memorije? Sta trazi, mislim koja se pokazala kao najbolja? ja sam planirao da ubacim 2x2Gb ili 4x2 na 800Mhz, ali nisam se jos odlucio za neku konkretnu.

Plocha je dosta osetljiva na izbor memorije zato shto je bios josh uvek dosta sirov... Ja sam odmah svoj update-ovao do 1406 (trenutno aktuelni), ali sam ipak imao problema da nashtelujem memoriju da radi kako treba. Pogledaj ovaj topic:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=176927

I pogledaj prvo ovde koja memorija sigurno radi pred kupovinom, da bi bio siguran:

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5Q-E/P5Q-E_QVL.zip

Inache je P5Q-E odlicna plocha u svom cenovnom rangu!
:wave:

uzeo sam Asus a evo i komplet konfiguracije:
Intel q6600 2,4GHz
Asus P5q-E
HD WD 500GB + HD WD 200Gb
2x2Gb 800 Mhz Kingston (ne znam koja, ne mogu sad da zavirujem... ) :p
chieftec kuciste BH01-b-b-b 500W
Sahpire radeon 4850 (koja je crkla posle 2 dana!!!!! aaaaaaaaaaaaa!!! i sad cekam novu... kuler na njoj nije radio :S nisam to odmah primetio i crkla...)

e sad utisci:
S memorijom nisam imao problema. ostavio sam default brzine. zezala me grafika :S Stavio sam prvo Vistu koja je brljala. verovatno je crack bio los. sad sam ubacio neku Nvidiu 8xxx i vratio XP sljaka ok... mada me nerviraju nvidia boje... nije kao ATI :( radio sada ok, mada je nisam jos testirao kako treba, jer cekam da stigne novi radeon, pa cu onda sve na tenane, pa iznosim detaljne utiske)

Nazad
Vrh Dno