Šta je novo?

ASUS P5K teskoce pri startu

McBuki

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2002
Poena
619
Prilikom restarta sistema comp nije hteo vise da se podigne. Krene, za trenutak se zavrte svi ventilatori, sve se ugasi i to se ponavlja u nedogled. Pali se crvena lampica od harda ali ne i zelena od sistema. Uspeo sam da ga pokrenem tako sto sam sve otkacio sa ploce i uradio clear Bios-a. Procesor je E2160 i 2x512MB DDR2 800Mhz Twin Mos. Grafika 7600Gs , Pioneer DVD 111D i Maxtor sataII 80GB. Cinjenica je da tada nisam nista radio sa Bios-om. Slucaj se ponovio posle 2 dana kada sam nakacio novi ventilator za kuciste. Morao sam opet sve otkaciti i clear Bios. Da li je ovo normalno i u cemu je problem. Da li je to neka zastita na ploci ?
U XP-u se ponasa sasvim normalno ali mi ovo nekako ne da mira.

Pa nije bas normalno da moras stalno da clear bios .... mozda ce pomoci neka nova verzija biosa .... mozes to da probas pa da javis sta se desilo .

Pazi kod mene kad god promenim nesto u biosu vezano za overclock i uradim save&exit comp se na trenutak ugasi i ponovo startuje i pocne da boot-uje ako su podesavanja biosa prihvatljiva sve prodje kako treba i win se ucita, medjutim ako sam kojim slucajem preterao sa overclockom nekoliko puta tako pokusa da boot-uje i onda sve vrati na def. vrednosti i ucita win.

Cinjenica je da tada nisam nista radio sa Bios-om

Mislis taj prvi put nisi dirao bios, a posle jesi?

Kad tako pocne da restartuje pusti ga nekoliko puta da pokusa. Kod mene je u pitanju dual bios i kad kod prvog nesto nije u redu posle par restarta ucita se drugi i vrati sve na def. vrednosti, tako da nikad ne moram da radim clear CMOS.

da nije problem do napajanja ? i jel si probao da ucitas default podesavanja u biosu pa da ponovo podesis, mada bih ja isao na update biosa, kod mene se isto desava kao kod Sicky-a

I kod mene pri OC i save&exit se isto ugasi. Pa ponovo upali. Probao sam i drugo napajanje ali ni sa njim se nije diglo dok nisam uradio clear bios. Pri OC mi nije pravio nekih problema osim sto ga ja nisam previse cekao da proba vec ako nece reset i podesavanje parametara.
Ono sto mi je najcudnije da kada mi se ta 2 puta desilo da nece da butuje, ne upali uopste zelenu lampicu na prednjoj strani comp-a tako da neznam kako bi mi pomogla promena Bios-a jer ga on ni ne ucita. Inace moja verzija Bios-a je 0414 a vidim da ima i 0603.

I kod mene pri OC i save&exit se isto ugasi. Pa ponovo upali. Probao sam i drugo napajanje

Sto drugo napajanje pa koliko sam ja skontao da to ustvari nije gasenje u pravom smislu nego samo provera da li je u biosu sve podeseno prihvatljivo i za stabilan rad pa ako je sve ok boot-uje normalno, a ako je preterano ucita def. vrednosti iz dual biosa. Ispravite me ako gresim.

I ja mislim da je tako pošto i na mojoj P5KC isto to radi ako nešto promenim u bios-u, ali ako idem na discard changes nema tog gašenja već se boot nastavlja sasvim normalno.

Sto drugo napajanje pa koliko sam ja skontao da to ustvari nije gasenje u pravom smislu nego samo provera da li je u biosu sve podeseno prihvatljivo i za stabilan rad pa ako je sve ok boot-uje normalno, a ako je preterano ucita def. vrednosti iz dual biosa. Ispravite me ako gresim.

Potvrdjujem ovo i na mojoj P5K :smash:

Nisi me dobro razumeo. Meni se to nije desilo pri promeni podesavanja u Bios-u, nego sam bio iskljucio produzni kabl, vezao prikljucke za front slusalice i usb na kucistu, ponovo ukljucio produzni i comp je samo pokusavao da se pokrene na 2- 3 sekunde .Iskljucim ga na power taster (4sec) i zatim probam ponovo a on isto upali se samo crvena od harda a zelena od sistema ne, zavrti sve ventilatore i stane. Sam clear bios-a ne pomaze nego sam morao da raskacim hard, memoriju i grafiku, uradim clear bios-a i comp se probudi, sve se upali i pisti jer mu nedostaju skinute komponente. Posle toga radi normalno kao i kod ostalih. Da li mu stvara smetnju neka od komponenti ili je nesto na ploci neznam pa sam zato i postovao.
Pozdrav!

Sam si odgovorio,postoji mogucnost da ti nesto sa tim front-usb-prikljucnicama nije u redu.
Pocupaj to pa probaj,npr meni na STACKER-u izgoreo...DA IZGOREO firewire prikljucak,i naravno spalio kontroler na ploci.Ploca je P5K-uspela reklamacija :D

Znaci (ako ne upali sa kablovima)pocupaj sve sto ti ne treba samo cpu+mem+graficka,pa udri...ako radi polako dodavaj...:D

poz.

Poslednja izmena:
Ma namestio sam to i radi, a drugi zastoj je nastao kada sam pokušao da ubacim jos jedan ventilator. Ispada da kad god ga iskljucim sa napona i hocu nesto da prikacim moram 3 puta da se prekrstim i pomolim da sve prodje. Inace zadnji put sam vadio komponentu po komponetu i reset je uspeo tek kada sam otkacio i grafiku ( memorija, pa hard i na kraju grafika).

Nesto mi mirise na slabo napajanje,konfiguracija ti je onako,malo jaca,a napajanje...low end
Probaj makar i na zajam nesto drugo-bolje...pa vidi..

ja sam odmah posumnjao na napajanje cisto za svaki slucaj posto sam citao na Asus forumu da zeza onaj srednji usb, ja drzim front usb prikljucke u plave usb, onaj crveno/narandzasti pravi problem, tako da ako si u njega ubo front iskljuci pa probaj mozda problem nestane.

I ja sam iskoristio onaj donji plavi usb prikljucak. A i mene nesto brine to napajanje.

komso dodji da ti dam pravo napajanje, mani se tog codegena od "400W"

Ma nije napajanje ja ga imam nije neko ali meni drzi sve pllus misli da je potrosnja kod mene mnogo veca.Mora da je problem sa plocom neko manje jedva osetno ostecenje , jel to nisu simtomi napajanja .

I kod mene isto kod promena setovanja se upali nakratko,pa se ugasi i onda normalno upali. Prvi put kad mi se to desilo me hladan znoj oblio. Svasta sam pomislio :d

Citao sam na Asusovom sajtu da su je bilo istih problema prilikom iskljucenja AC napajanja. Morali su da rade reset Biosa i iskljucuju komponente. E sad da li je problem u Biosu niko nije mogao sigurno da kaze. Inace od tada radi 24/7 bez ikakvih problema.

da li je neko probao novi bios za ovu plocu 0803 beta i koje su novine? ja neshto nisam rad da probam neshto sa beta u imenu :p, vidim i 0704 final je tu.

jel se ovaj problem desava i pri defaultu znaci samo ga upalim i furam ili samo kada se radi oc ... planiram da uzmem p5kr i za prvo vreme ne planiram da diram nista sto se tice oc-a ... i ako moze ovde neko poredjenje da ne otvaram novu tamu ove ploce koju ocu (p5kr) i GA-P35-DS4 ??? usteda dodje oko 3oe u korist asusa ... ali ovaj problem me sad malo zabrinuo

Ja imam asus p5k-e i jedino sto me je zezalo je kad probam iz AI SUITE-a da ga kloknem on normalno trazi restart,a posle toga mi se u 80% slucajeva desilo da nece da se bootuje i onda ga iskljucim i ukljucim na dugme i sve sljaka,ali ne prihvati OC vrednosti.E sad,pre neki dan sam fleshnuo bios na verziju 0901 i od tada sve sljaka normalno i restartuje bez problema.Doduse, ne secam se da li sam pokusavao OC posle toga...

Ne bojte se ljudi. To se desava i na mojoj Asus P5K-E. Asusove ploce imaju tu foru sa proverom posle podesavanja. Nema veze sa napajanjem. P5K su vrhunske ploce i moja preporuka da ko kupuje nov racunar upari peticu sa jednim Q6600 i ne treba mu nista vise.

Vrh Dno