Šta je novo?

ASUS P5K Premium/WiFi-AP - novi BIOS 0612

Raksa

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
319
Izasao toliko dugo očekivani novi BIOS!

Evo nekoliko novih izmena u odnosu na stari:

18.04.2008.

- P5K Premium/WiFi-AP BIOS 0612
- Improve ATAPI CD-ROM's compatibility with EZ-Flash.
- Support new CPUs.
- Add [7 DRAM Clocks] in [CAS# Latency] option.
- Add some items for [REF Cycle Time].
- Enable better support for FSB1600/DDR-1200 combination.
- Enable CPR support for CPU Ratio control.
- Fix C1E, TM and EIST can't be disabled issue.
- Add option [60 DRAM Clocks] into [REF Cycle Time] setup item.
- Fix when using Conroe 3.0GHz CPU with FSB1333MHz the system may not resume from S3.

Zanima me sledece??
1. Da li će update novog BIOS-a uticati na moj RAID0 raspored koji je kreiran na staroj verziji 0504.
2. Da li je novim BIOS-om rešena opšte poznata boljka sa WD5000AAKS diskovima i ICH9R kontrolerom gde u SATA2 režimu RAID uopšte ne funkcioniše!!!

- Ovo mi je zaista bitno da znam jer hoću da uradim update a bojim se da li ću tim možda izgubiti podatke sa oba WD5000AAKS diska koja su vezana u RAID0 niz i da li su rešili boljku sa ICH9R kontrolerom gde u SATA2 režimu uopšte ne funkcioniše RAID. Samo da napomenem Ja imam dva diska WD5000AAKS vezana u RAID ali sam ih prebacio u SATA1 mod...

Hvala puno na brzim odgovorima....

Za raid nisam 100 posto siguran ali mislim da ostaje, a inace nigde nevidim da se pominje da je opravljen sata2 suport za ich9 tako da od tog jos uvek nista!

Da li još neko moze da mi pomogne?

Mislim da update BIOS-a ploče neće uticati na RAID0 niz ali opet nisam 100% siguran. Podaci o RAID-u se nalaze u MBR-u i ako je tako ne bi trebalo biti problema, bar tako mislim...

Update-uj bios pa vidi...

Mislim sta reći "HvalaTi, Brate" ali to je isto kao da si mi rekao sipaj bezolovni u Pežoa 307 HDi pa vidi šta će biti :mad:

Šalu na stranu, stvarno ne želim da se igram već da mi neko pomogne jer imam gomilu važnih podataka a nemam gde da ih bekapujem....

ne kapiram, pa flešuj novi bios, vidi da li radi, ako ne radi, vrati stari :)

Ama ljudi covek 100x ponavlja da nece da izgubi podatke! Sta ako flesovanjem pukne raid i neuspe da vrati?

ne kapiram, pa flešuj novi bios, vidi da li radi, ako ne radi, vrati stari :)

Tako sam uradio i prosli put sa 0203 na 0504 pa nisam nikako mogao downgrade odraditi :wall:

Uradicu veceras upgrade BIOS-a. Cuo sam se sa jednim strucnjakom, naravno clanom bencha :D, koji je rekao da u principu ne bi trebalo biti problema sa RAID-om i prilikom fleshovanja BIOS-a ploce. Bas me zanima da li su nekim slucajem ispravili "gresku" sa WD5000AAKS diskovima i ICH9R kontrolerom (nadam se da jesu). Cujemo se.... :wave:

To "u principu" i mi znamo, ali budi oprezan!

Tako sam uradio i prosli put sa 0203 na 0504 pa nisam nikako mogao downgrade odraditi :wall:

Uradicu veceras upgrade BIOS-a. Cuo sam se sa jednim strucnjakom, naravno clanom bencha :D, koji je rekao da u principu ne bi trebalo biti problema sa RAID-om i prilikom fleshovanja BIOS-a ploce. Bas me zanima da li su nekim slucajem ispravili "gresku" sa WD5000AAKS diskovima i ICH9R kontrolerom (nadam se da jesu). Cujemo se.... :wave:

Kako ne moze downgrade,ako bude problem javi se pa ce da moze downgrade na silu :smoke:

Uradio UPDATE malopre :D

Podigao system, sve funkcionise besprekorno. Bar za sad!!!
Sta sam primetio. Ova ploca sa dva WD5000AAKS u RAID0 nizu sa novim BIOS-om 0612 dosta brze dize system.
Sa starim BIOS-om je dosta sporo vrsio detekciju hw-a mislim na to kad su dva diska vezana u RAID. Prilikom paljenja racunara pre se bar 20sec "zaglavi" na pocetku kad treba da detektuje HDD ali samo kad su stavljeni u RAID! Sada mnogo brze detektuje diskove vezane u RAID, recimo 3-4 puta brze nego sa 0504 BIOS-om!
Ostaje mi da proverim stabilnost systema i da diskove vratim u SATA2 rezim jer sa starim BIOS-om RAID je sa WD5000AAKS radio samo u SATA rezimu....
Kazem vidno je poboljsanje sa novim BIOS-om bar za sad...

Downgrade-ovanje kod Asus-a se mora odraditi na sledeci nacin.

Skine se stariji Asus Updater da li verzija 1.6 i iz Win-a se odradi downgrade.

Tako je meni uspevalo na Asus P5K-E WiFi.

Vratio sam diskove u SATA2 mod, instalirao sam Mandrivu 2008 i Windows Xp SP3 i planiram jos Vistu SP1 64-bit da instaliram pa cu videti da li su resili onaj "bug" sa WD5000AAKS HDD-ovima i ICH9R kontrolerom. Generalno vidno je poboljsanje ali opet sam na oprezu pa dok ne testiram necu nista vise da dodam. Jedino sto je problem jer nemam puno vremena jer radim na dva posla! Cim sve sredim javljam se sa rezultatima...

Kakva je ova ploča za OC?
Mislio sam uzet nju sa q6600 ili mozda q9300
Hvala

Kolke su temperature chipset-a na ovoj ploci, na P5K pro chipset se mnogo greje, interesuje me radi poredjenja.

Nazad
Vrh Dno