Šta je novo?

Asus Notebook 15 misljenje?

Matija46

Zapažen
Učlanjen(a)
18.11.2022
Poena
11
Pozdrav,bavim se deejayingom i zbog nekih aplikacija primoran sam da ryzen procesor zamijenim intelom.Samim tim sam primoran i sam laptop da zamjenim...Uzeo sam u prodavnici Asusov laptop koji mi je po specifikacijama odgovarajuci ali je problem jer nema pozadinsko osvjetljenje tastature sto mi pravi problem kada radim zurke.Kada sam otisao u prodavnicu da ga zamjenim ponudili su mi laptop kojim sam odusevljen...Radi se o Asus Notebook 15 modelu sa OLED ekranom.Zanima me vase misljenje o tome da li da se namucim da zadrzim ovaj bez pozadinskog osvjetljenja tastature ili da uzmem Notebook 15 na rizik?Imajte u vidu da se laptop koristi po 3/4 sata bez mjenjanja slike,tacnije koristim jednu istu aplikaciju koja je 50%staticna za vrijeme zurke i 50% slike nije staticno..Kada kazem na rizik mislim zbog toga jer garancija ide samo na 3 ili vise mrtvih piksela a na ghosting i burning nema garancije

Ako je za posao, što se brineš oko burn in-a? Svakako je laptop u tom slučaju potrošna roba i verovatno će se oštetiti i slično pre nego što burn-in bude realni problem.

Radi se o tome sto je taj laptop kod nas 900e a to nije mala cijena...Glupo mi bi bilo da kupim laptop od 900e pa da ga moram mjenjati nakon 5/6 mjeseci zbog tog problema...Zanima me samo misljenje o tome sto se jedna ista slika koristi duzi vremenski period i to 3/4 puta nedeljno;tacnije zanima me misljenje da li mi se taj problem burn-ina ili ghostinga moze javiti u nekom skorijem periodu(mislim na 5/6 mjeseci)ili se to ipak javlja kasnije...

Može se uvek javiti, ali Asus ima programče koje šiftuje sliku (skoro neprimetno) da se burn in ne deševa.

Ima na sledećem linku više o tome:

Znaci vase misljenje je da ipak izaberem NoteBook model?

Moje mišljenje je da uzmeš ono što ti radi posao najbolje.

Da bi dobio moje konkretno mišljenje moraš sve da napišeš. Kakva je konfiguracija prvog laptopa (koji model konkretno), drugog laptopa (koji model konkretno), koje su cene tih laptopova, u kojim programima radiš posao, itd? Ovako napamet "e ne đasvi mi se ovaj"... Nemam odgovor na to. ;)

Da bi dobio moje konkretno mišljenje moraš sve da napišeš. Kakva je konfiguracija prvog laptopa (koji model konkretno), drugog laptopa (koji model konkretno), koje su cene tih laptopova, u kojim programima radiš posao, itd? Ovako napamet "e ne đasvi mi se ovaj"... Nemam odgovor na to. ;)
Prvi model Laptopa je ovaj
Samo sto sam ja uzeo 16gb RAM I 512 SSD
Drugi model laptopa sa Oled ekranom je ovaj
Ovaj model je sa 8GB rama i 512 SSD
Ovo su linkovi sa druge stranice ali sam napisao konfiguracije ovdje da vidite koje sam ja uzeo

Aplikacija koju najvise koristim jeste Rekordbox 6.
Hvala vam na izvodjenom vremenu.😁

A sto se tice cijene 40e je skuplji model sa OLED ekranom

Poslednja izmena:
Da uzmeš digitron, taj program bi verovatno radio lepo. :)

Šalu na stranu, uzmi oled, smanji osvetljenje da ne oslepiš (ako je već mrak na lokaciji) i cepaj. Samo upali taj Asusov program da šiftuje piksele i dobar si.

Vodi računa samo da nemaju lan konektore, pa ako ti je on bitan, uzmi usb na rj45 (lan) adapter ako zatreba.

Sto se tice tog ,,digitrona" Dell je digitron koji nikad vise necu uzeti,kao ni Ryzen procesor...Kupio sam Dellov laptop sa Ryzen 5 procesorom.Ni jedan program za deejaying mi nije radio dobro vec je skakala latencija i slicno.Na kraju sam bio primoran da kupim Intel.A Dell zaobilazim zbog preloseg kvaliteta.

Ako je nešto od novijih Inspiron-a, oni su ti na foru tog Asusa. Malo plastike, malo aluminijuma. Kad ih gledaš sa više od 3-4 metra, ne prepoznaješ koji je koji. :)

Za Ryzen se ne slažem, tu već ide po potrebi. Ne vidim zašto ne bi radio i Ryzen jer je već sazrela platforma (možda podrška za Ryzen-a od strane proizvođača tog programa nije najbolja?). Ali svakom svome, izbor postoji. Ovo je sve ako zaboravimo random Windows probleme. :)

Sto se tice tog ,,digitrona" Dell je digitron koji nikad vise necu uzeti,kao ni Ryzen procesor...Kupio sam Dell
Ako je nešto od novijih Inspiron-a, oni su ti na foru tog Asusa. Malo plastike, malo aluminijuma. Kad ih gledaš sa više od 3-4 metra, ne prepoznaješ koji je koji. :)

Za Ryzen se ne slažem, tu već ide po potrebi. Ne vidim zašto ne bi radio i Ryzen jer je već sazrela platforma (možda podrška za Ryzen-a od strane proizvođača tog programa nije najbolja?). Ali svakom svome, izbor postoji. Ovo je sve ako zaboravimo random Windows probleme. :)
Dell Vostro 3515 model...Sto se tice Ryzena za sve ostalo mi je bio 1/1 i brz i sve ali ipak ne zelim vise rizikovati da imam problema sa aplikacijama za deejaying

Pored oled-a ne verujem da ima nekih dilema, makar meni.

Ako ti je svejedno za ekran, uzmi lepši, šta da ti kažem. :)

Konkretan predlog nemam, ali naginjem ka Asus-u. Sačekaj još malo ako ti nije frka, naići će još neko sa mišljenjem sigurno.

Nisam stručnjak ali nema ni mesec dana od kad sam kupio novi laptop, a do tada sam se nagledao opisa i procena raznih modela, pa po tom osnovu mogu nešto da kažem.

Koliko vidim ti si u Crnoj Gori. Nadam se da imaš i neki alternativni kanal kupovine kao što u Srbiji imamo KP, jer ponuda i cene u radnjama su bezobrazno loši.

Ja sam preko KP uzeo Asus Zenbook 14" OLED sa i7-1260P procesorom, 16GB DDR5 memorijom i 1TB SSD za 1200€.
Za moje potrebe je super, mada ima nekih sitnica koje mi se ne dopadaju i na koje ću morati da se priviknem.
Odavno imam Lenovo IdeaPad čije specifikacije odavno nisu vredne pomena, i još uvek radi (kuc-kuc da ga ne ureknem).
I na njemu ima dobrih stvari koje će mi nedostajati na ovom novom.

Na primer punjač za stari laptop ima preko 3 metra normalnog ravnog kabla i ima običan utikač koji mogu da priključim u bilo koju utičnicu.
Na strani laptopa se priključuje u namenski priključak za punjenje.
Nov laptop ima kocku punjača koja je ujedno utikač i to ne mogu da priključim na zidnu utičnicu jer ispada već moram u podnu i to ako u susednu utičnicu nije priključena neka druga kocka, a kabl je kraći, deblji i slabo savitljiv, i priključuje se u Thunderbolt priključak.

Nameravao sam da uzmem isto nešto od Lenovo-a ali me ka Asus Zenbook-u privukla lepa slika OLED ekrana.
Moja upotreba laptopa je isključivo kao kućni kompjuter i to za najlakšu moguću sadržinu: internet, jutjub, gledanje serija i filmova, pisanje dokumenata.

Da mi treba radni laptop kao tebi, tražio bih model koji je fizički izdržljiv i sa mnogo korisnih priključaka, a OLED ekran bi mi bio poslednje o čemu bih mislio.
Takođe bi mi bilo jako bitno da je kućište lako otvoriti i očistiti od prašine.

Na tvom mestu bih jurio neki Lenovo ThinkBook ili ThinkPad sa starijom generacijom procesora, zato što imaju kvalitetnu izradu i mnogo korisnih priključaka.
Koliko sam razumeo softver koji koristiš traži Intel procesor, ali može da radi na starijoj generaciji.
ThinkPad su po pravilu skuplji modeli, ali možda nađeš jeftiniji ako je sa starom generacijom procesora. ThinkBook su jeftiniji od ThinkPad i isto imaju korisne priključke.

Nazad
Vrh Dno