Vecina proizvodjaca laptopova u trci za zaradom u ovo vreme krize je morala da popusti kada je u pitanju kvalitet.
Na mnogim sajtovima postoji lista najvise kvarljivih laptopova u svetu. Nazalost na vecini ovih lista u proseku Asus laptopovi su na prvom mestu.
Dakle, nauk je kupovati iskljucivo high-end laptopove kada je u pitanju Asus (ako sete naklonjeni ovoj firmi) ili uzimati Acer ili Hp modele (bolje resenje). Toshiba je takodje dosta problematicna. Medjutim, ne postoji pravilo.
Naravno tu je i IBM/Lenovo ThinkPad serija laptopova koju vec godinama intezivno koristim i nikakvih problema nikada nisam imao. Jesu skupi, ali vrede svaku paru. Vrednost uvek ima cenu.
Rekao bih da je ovo neargumentovana izjava. Čini mi se da svaki korisnik laptopova ima svoje favorite, postali su svi brandomani i svi znaju najbolje ko je pouzdan a ko nije. Upoznao sam stotine, hiljade korisnika laptopova (jer takav mi je posao) i primetio čudnu "brendoman simptomatiku", koja je jako teško razumljiva običnom i nepristrasnom korisniku. U svom dugom svakodnevnom radu na laptopovima, imao sam veliku većinu svetski poznatih brandova (izuzev apple, msi i gateway, sve druge sam imao ili imam) i ne mogu da shvatim ljude koji veličaju neki brand samo zato što ga trenutno koriste.
Kad pričamo o anketama, rezultatima, listama ... evo još
link: TRI (ne jedne) liste u kojima su rezultati baš apsolutno SUPROTNI od toga što tvrdiš, zapravo po njima je asus najpouzdaniji brand BY FAR. I koliko vidim, radi se o jako velikim statističkim uzorcima i eminentnim kućama koje su radile ova istraživanja.
Po meni lično, dosta su važna i iskustva LOKALNIH servisera (nezavisnih, po mogućnosti, kao na primer System 1 koji ne prodaje već samo servisira). Nakon 15minuta razgovora sa ljudima koji svakog dana, godinama servisiraju laptopove u srbiji, vrlo lako ćemo zaključiti da je recimo Toshiba brend sa UBEDLJIVO najviše reklamacija / broj prodatih primeraka ... medjutim, kod nas i dalje važi uverenje da je to pouzdan brend. Zašto? Zato što smo neobično podložni silent i non-silent marketingu, verujemo komšiji koji UVEK PO PRAVILU hvali svoga konja, iako raga samo što nije lipsala.
Takav smo narod, ne znam zašto.