Šta je novo?

Asus M51VA - diskusija

• Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja
Z

[ZoNi]

Guest
Evo, kupio sam Asus M51Va, pa reko' da otvorim temu za diskusije o ovom finom laptopu ;)

Prvo pitanje za one koji znaju: kad počnem instalaciju XPa, vidim da postoje 2 particije - C, koja se zove ExpressGate i "teška" je oko 120GB, i D (neformatirana, oko 180GB).

Hoću da instaliram XP, ali ne bih da izgubim Express Gate. Da li se EG nalazi zaista na particiji C ili na nekoj flash memoriji na samoj matičnoj ploči?

Evo, kupio sam Asus M51Va, pa reko' da otvorim temu za diskusije o ovom finom laptopu ;)

Prvo pitanje za one koji znaju: kad počnem instalaciju XPa, vidim da postoje 2 particije - C, koja se zove ExpressGate i "teška" je oko 120GB, i D (neformatirana, oko 180GB).

Hoću da instaliram XP, ali ne bih da izgubim Express Gate. Da li se EG nalazi zaista na particiji C ili na nekoj flash memoriji na samoj matičnoj ploči?

EG se zaista nalazi na particiji C. Slobodno instaliraj XP na particiju D. Naravno, ako odabereš za instalaciju particiju C, pregazićeš instalaciju EG.

Da, shvatio sam to. Formatirao sam ceo HDD i napravio particije po svom ukusu ;) EG deluje zanimljivo, ali sumnjam da bih ga koristio. Šteta što nije na flash memoriji na matičnoj ploči ;)

Inače, prvi utisci o M51Va su VEOMA pozitivni.

Fleš memorija od 120GB na matičnoj ploči?

Kod ASUS-a Express Gate je na p45 chipsetu kao i na drugim "modernijim" sastavni deo BIOS-a.

Splashtop seems to work with a 512MB flash memory embedded on the PC motherboard.[11] A proprietary core engine starts at the BIOS boot and loads a specialized Linux distribution called a "Virtual Appliance Environment" (VAE). While running this VAE, the user can launch "Virtual Appliances" (VA). Skype is a VA, for instance.[12]

http://en.wikipedia.org/wiki/Express_Gate

:wave:

Poslednja izmena:
vidim da postoje 2 particije - C, koja se zove ExpressGate i "teška" je oko 120GB, i D (neformatirana, oko 180GB).

A šta je ovo bilo?

Vrlo jednostavno - srpski jezik je prilično precizan! Pitao sam da li se EG zaista nalazi na particiji koja se zove ExpressGate ili se ta particija samo zove tako (npr. greškom, ili možda zato što je EG tu upisao neke podatke, šta ja znam), pošto sam prethodno video informaciju koju je Oki gore citirao ("Splashtop seems to work with a 512MB flash memory embedded on the PC motherboard."), a nigde nisam video info da se EG isporučuje na tako velikoj particiji (i dalje mi nije jasno zašto je ta particija 120GB).

Inače, da li se EG može nakanadno instalirati? Šteta da mi sada ono njegovo dugme ne radi ništa :D

Vrlo jednostavno - srpski jezik je prilično precizan! Pitao sam da li se EG zaista nalazi na particiji koja se zove ExpressGate ili se ta particija samo zove tako (npr. greškom, ili možda zato što je EG tu upisao neke podatke, šta ja znam), pošto sam prethodno video informaciju koju je Oki gore citirao ("Splashtop seems to work with a 512MB flash memory embedded on the PC motherboard."), a nigde nisam video info da se EG isporučuje na tako velikoj particiji (i dalje mi nije jasno zašto je ta particija 120GB).

Inače, da li se EG može nakanadno instalirati? Šteta da mi sada ono njegovo dugme ne radi ništa :D

Može naknadno da se instalira.

Kao što reče bandzo EG se naknadno instalira, to je sad čak i nova politika Asusa, prije nisi ni imao EG dok nisi prvo instalirao Windows pa onda naknadno iz Wina instalirao ExpressGate, što je bilo maltene u stilu Keyboard error or no keyboard press F1 to continue... :)

ja sam odmah uradio format c:, sta ce ikome neke asusove propagandne aplikacije... mozda da su ga stavili na particiju od 3 GB onda ga ne bih skinuo, ovako pojede 120 GB ni zbog cega a XP da stavljam na drugu-trecu je glupost... :)

To nisu asusove propagandne aplikacije vecj "operativni sistem" sa kojim ako nishta barem mozhesh da odesh na net i prichash preko skype-a ako imash internet konekciju koja ide preko LAN kabla.

Mislim koliko god beskorisno zvuchalo taj EG se digne bukvalno za 3 sekunde ali 3 sekunde i ti si odmah na net-u i spreman za surf ili kao sto rekoh za prichu preko skype-a.

Da si barem jednom probao ne bi imao takav stav..al ajde..to je sve sem propagandne aplikacije.

Ne, i ja mislim da je EG super pomoćno sredstvo. Meni je odlično radio preko wifi-ja, tako da imam samo reči hvale za taj minijaturni OS (šteta samo što verzija kod mene nije htela da pušta video, ili ja nisam našao kako). Inače, rekao bih da je sajt firme koja pravi EG već par dana mrtav :(

A sta ste probali od igara na ovom laptopu, i kako vam se cini? Jel probao neko mozda PES na eksternom monitoru u 1680x1050?
Ne znam sta da ocekujem od ove R3650 mobility grafike. Desktop varijanta, koliko se secam, moze to ok da odradi.

Ne, i ja mislim da je EG super pomoćno sredstvo. Meni je odlično radio preko wifi-ja, tako da imam samo reči hvale za taj minijaturni OS (šteta samo što verzija kod mene nije htela da pušta video, ili ja nisam našao kako). Inače, rekao bih da je sajt firme koja pravi EG već par dana mrtav :(

Express Gate je ekstra stvar, samo nokad nece da mo otvori sajt sa igricama.
:wave:

Hoću da instaliram XP, ali ne bih da izgubim Express Gate.

Naravno, ako odabereš za instalaciju particiju C, pregazićeš instalaciju EG.

ovako pojede 120 GB ni zbog cega a XP da stavljam na drugu-trecu je glupost... :)

Instalacija windowsa na C particiju NECE prebrisati express gate! Slobodno, najnormalnije instalirajte Windows na C, a kasnije formatirajte preostali deo diska. Ekspress Gate cine tri hidden foldera na fabricki formatiranoj particiji od 120GB (koja je inace NTFS), to su ASUS.000, ASUS.001 i ASUS.SYS. Bitno je samo ne obrisati ova tri foldera i EG ce raditi bez problema. Ne pricam napamet, ovako sam ja uradio.

Peco, hvala za odgovor, ali si, što se mene tiče, okasnio ;) Već sam formatirao ceo HDD i ubio EG.

Nego, da li bi mogao da raruješ (zipuješ) ta tri foldera, pa da probam nekako da ih ubacim nazad - možda bi funkcionisalo?

Hvala unapred...

Uzgred, da bi se instalirao XP potrebno je uraditi npr. ovo:
Before you install WinXP, don't forget to set in BIOS the SATA Operation Mode to Compatible! (Adcanced -> IDE Configuration)

Šta se time u stvari radi? Da li se nakon instalacije ta promenjena vrednost može vratiti na originalnu?

Before you install WinXP, don't forget to set in BIOS the SATA Operation Mode to Compatible! (Adcanced -> IDE Configuration)

Šta se time u stvari radi? Da li se nakon instalacije ta promenjena vrednost može vratiti na originalnu?

Time se SATA kontroler prebacuje iz "AHCI" u "Native IDE" mod. Na taj nacin nisu XP-u potrebni dodatni drajveri prilikom instalacije da bi prepoznao disk. Vista se, bar na ovom laptopu, bez problema snalazi i sa AHCI modom bez dodatnih drajvera. Inace, jedina uslovno receno bitna prednost AHCI-a (ispravite me ako gresim) je sto podrzava hotplug, pa mozete "ubadati" sata diskove na esata port dok je komp ukljucen.

Nemam pojma da li mozes da vratis na originalnu. Moguce da moze ukoliko prethodno instaliras nekakav drajver u XP-u, sto moze biti problem jer XP zvanicno nije podrzan za ovaj laptop. Probaj, pa vrati ako ne radi. Koliko se secam, meni na desktopu nije htelo.

Peco, hvala za odgovor, ali si, što se mene tiče, okasnio ;) Već sam formatirao ceo HDD i ubio EG.

Nego, da li bi mogao da raruješ (zipuješ) ta tri foldera, pa da probam nekako da ih ubacim nazad - možda bi funkcionisalo?
Hvala unapred...

Verovatno bi funkcionisalo, ali mi se bas ne uploaduje cca 170MB (1.5GB raspakovano) ako ne moram. Cini mi se da na nekom od dva DVD-a koji su dosli uz laptop ima neki Express Gate recovery ili sl. Probaj odatle, pa ako ne uspes javi

1. XP zvanicno nije podrzan za ovaj laptop.

2. Cini mi se da na nekom od dva DVD-a koji su dosli uz laptop ima neki Express Gate recovery ili sl. Probaj odatle, pa ako ne uspes javi
1. Jeste podržan - ja sam sa Asusovog sajta skinuo zvanične XP drajvere.

2. Ok, videću, ali čini mi se da to ne postoji na dobijenim diskovima...

Šta se time u stvari radi? Da li se nakon instalacije ta promenjena vrednost može vratiti na originalnu?[/QUOTE]

Naravno da može, ali tek nakon instalacije odgovarajućih drajvera sa podrškom za SATA.

1. Jeste podržan - ja sam sa Asusovog sajta skinuo zvanične XP drajvere.

2. Ok, videću, ali čini mi se da to ne postoji na dobijenim diskovima...

Stvarno?! :) Pre kupovine laptopa sam negde procitao da nije podrzan, nisam ni probao. Izvinjavam se...

Sto se tice EG-a, ja imam Start/programs/Express Gate/Express Gate installer/Repair this software a i na dvd-u ima u software/expressgate/setup

Stvarno?! :) Pre kupovine laptopa sam negde procitao da nije podrzan, nisam ni probao. Izvinjavam se...
Nema potrebe da se izvinjavaš - na sajtu je malo konfuzno, u specifikacijama piše da XP nije podržan, ali u Downloadu postoje drajveri za XP. To verovatno znači da su sad skoro dodali te drajvere...

Što se tiče DVDa, ja samo pogledao šta na njima piše (ne pominje se EG), nisam ih ubacivao u laptop ;) Danas ću i to da proverim, pa javljam.

Nema potrebe da se izvinjavaš - na sajtu je malo konfuzno, u specifikacijama piše da XP nije podržan, ali u Downloadu postoje drajveri za XP. To verovatno znači da su sad skoro dodali te drajvere...

Što se tiče DVDa, ja samo pogledao šta na njima piše (ne pominje se EG), nisam ih ubacivao u laptop ;) Danas ću i to da proverim, pa javljam.

U pravu si. Zvanična podrška za XP je, na sajtu ASUS-a, dodata početkom marta meseca ove godine.

Kako naterati da se pritiskom na "browser" dugme pokreće FF (koji je default browser), a ne IE?

Da li se EG može instalirati i na druge kompjutere i laptopove (MSI, npr)?

Nazad
Vrh Dno