Šta je novo?

ASUS M3A78 problem

mikitrstenik

Cenjen
Učlanjen(a)
24.09.2008
Poena
166
POZDRAV...
Nabavio sam ovu plocu i na prvi pogled me je odusevila,ima sve sto treba,ddr2 1066 do 8gb,podrsku za procesore do 140w itd...Nasao sam neki 5000x2,obican,znaci ne B.E.,ubodem ga u plocu,2gb ddr2 800,instaliram win xp,sve krene lepo da sljaka,i onda se zacuo zvuk iz kucista,onaj cudan kao da probijaju kondenzatori i onda reset.I tako svaki put,prodje par minuta i opet reset.Ustanovio sam da ploca drzi procesor automatski na 1,4v i u biosu nema opcije za promenu voltaze.Stavio sam najnoviji bios,ista stvar...Probao sam i sa AMD OVER DRIVE da promenim voltazu ali nista se ne desava...
Da li je neko mozda imao slicnih iskustava sa ovom plocom,ili mozda sa nekom drugom,i ako jeste dajte neko resenje ili cu da poludim:S:

Unapred hvala ...:wave:

POZDRAV...
Nabavio sam ovu plocu i na prvi pogled me je odusevila,ima sve sto treba,ddr2 1066 do 8gb,podrsku za procesore do 140w itd...Nasao sam neki 5000x2,obican,znaci ne B.E.,ubodem ga u plocu,2gb ddr2 800,instaliram win xp,sve krene lepo da sljaka,i onda se zacuo zvuk iz kucista,onaj cudan kao da probijaju kondenzatori i onda reset.I tako svaki put,prodje par minuta i opet reset.Ustanovio sam da ploca drzi procesor automatski na 1,4v i u biosu nema opcije za promenu voltaze.Stavio sam najnoviji bios,ista stvar...Probao sam i sa AMD OVER DRIVE da promenim voltazu ali nista se ne desava...
Da li je neko mozda imao slicnih iskustava sa ovom plocom,ili mozda sa nekom drugom,i ako jeste dajte neko resenje ili cu da poludim:S:

Unapred hvala ...:wave:

Nemoguce da nema opciju za napon na CPU. Stavi na MANUAL i dobicesh sve opcije. Meni smrdi na napajanje, ili naponsku na plochih, bilo je sluchajeva ekspres crkavanja tranzistora na naponskoj, ali na drugim modelima. Izbegavaj OverDrive, ume da setuje previsok napon, pa...

veruj mi,nema opciju,ima samo auto i ignore,sve sam pretrazio u bios-u,uspeo sam nekako da ga nateram da radi na 1,35v i za sada je sve stabilno,nema vise onog zvuka,ali temperatura procesora je malo veca,idle 40c,load 50-52c sa box kulerom...

Fleshuj bios, verovatno ce resiti problem ;)

Ако ја на м3а78-про имам промену напона, онда мораш и ти да имаш.

Оно што сам приметио је да са маторим биосом имам опције за дизање напона на процесору до 1.7v :D, али да нови то ограниче на 1.45v.

Обавезно флешуј последњи биос.

bios je flesovan odmah pri pojavi problema,napravicu par fotki biosa pa cu da okacim da pogledate

Čekaj čekaj, napisao si u potpisu da je ploča ASUS AMD 780V, a u postu stoji da je u pitanju ploča M3A78, da nije u pitanju ASUS M3A78-CM???

da,bas ta ploca,samo sto nije u pitanju moj procesor B.E. nego obicni 5000X2 65nm,65w koji sam pozajmio od burazera jer sam mislio da plocu dam njemu

Evo i slika,bios je najnoviji sa asus sajta,uspeo sam da kontrolisem voltazu pomocu AMD OverDrive,ali pri svakom ukljucivanju racunara moram opet da podesavam.Meni to i nije neki problem ali burazeru jeste, a ne bih da mu dam nesto sto ce da mu vrisne brzo i ko zna sta jos povuce sa sobom:S:

Prilozi

• SLIKA.JPG
    SLIKA.JPG
    106.8 KB · Pregleda: 56
  • slika 2.JPG
    slika 2.JPG
    169.9 KB · Pregleda: 56
Evo i slika,bios je najnoviji sa asus sajta,uspeo sam da kontrolisem voltazu pomocu AMD OverDrive,ali pri svakom ukljucivanju racunara moram opet da podesavam.Meni to i nije neki problem ali burazeru jeste, a ne bih da mu dam nesto sto ce da mu vrisne brzo i ko zna sta jos povuce sa sobom:S:

Na tvom mestu bih vratio plochu, i trazio da mi zamene za ISPRAVNU. Ako je plocha nesposobna da namesti tachan napon za CPU, shta dalje da se pricha.

da tu si u pravu,ali ja bih da izbegnem to,ako je moguce jer je burazer vec prodao plocu ***:p,voleo bih da cujem ako neko zna neko resenje,pa da probam,ako nikog nema ne gine joj servis:wall:

Ух код мене је тотално другачији биос, ово је један од оних "буџет" биоса.

Moguce ali skinut je oficijalnog sajta asus-a,jer imas mozda link za neki drugi bios koji funkcionise sa ovom plocom

Moguce ali skinut je oficijalnog sajta asus-a,jer imas mozda link za neki drugi bios koji funkcionise sa ovom plocom

Koja verzija? Poslednji je 1603. Na sajtu pishe da podrzava promenu napona procesora u koracima od 0,025V, naponska deluje (na oko) kvalitetna, 4+1 faza, 140W PII CPU support... Plocha je definitivno neispravna ako ne moze da podesi tachan napon, i to nije neshto shto moze da se "namesti" u sevisu, pa bolje uzmi i zameni je. Reci im da ti se komp restartuje i da se proc greje ko lud, nafiluj prichu, ne daj da te prevare. Trazi M3A78-T (bar bih ja tu uzeo, 790GX-SB750), naravno uz doplatu. PozZ

Poslednja izmena:
Треба прво да покушаш да дигнеш напон преко оних миливолти јер и то би требало да подигне напон довољно.

Треба прво да покушаш да дигнеш напон преко оних миливолти јер и то би требало да подигне напон довољно.

Kud vishe da ga dize kad je i ovako previsok, trebao bi biti 1,3V a plocha daje 1,4V. Zato mu se proc greje bez potrebe i resetuje komp. I nema opciju da smanji.

nema vise mesta za dizanje napona,kontrolisem ga nekako preko software-a,tada sve odlicno radi ali kada restartujem pc isti slucaj,pregrevanje,visoki napon itd...
Cudi me da ploca super radi kada se napon smanji u amd over drive,a sama ga setuje na 1,4v...Dakle ja mislim da nije problem u ploci,vec u necemu drugom

Е и мени плоча на дефалту намешта 1.4 за 7750 то је неки баг у биосу, треба тек да га реше. Тотално блесаво, ово се раније Асусу није дешавало.

Е и мени плоча на дефалту намешта 1.4 за 7750 то је неки баг у биосу, треба тек да га реше. Тотално блесаво, ово се раније Асусу није дешавало.

Nadam se da ce da ga rese sto pre:S:,mada je ovo prva ploca koju sam video da nema opciju za promenu napona i to sa najnovijim biosom...STRASNO:mad:

Posle mnogo,mnogo provedenih sati u testiranju i dosao sam do zakljucka da je glavni problem kod ove ploce shit od diska sa drajverima.Naime izvadio sam graficku koja je bila u pci-e slotu i komp je proradio odlicno...Testirao sam karticu dva dana u mom racunaru,radi perfektno,tako da sam siguran da nije do nje...Probao sam i 5-6 razlicitih modula memorije,ista stvar...Cim vratim graficku u pc desava se ista stvar,tako da sam sveo na dva moguca problema...
1.Neki konflikt izmedju ploce i graficke kartice koji cu nadam se da resim instalacijiom svezeg sistema i najnovijih drjvera za plocu sa asusovog sajta
2.Lose napajanje,u pitanju je KME 500W,mada je skoro novo i nije pravilo problem ni sa mnogo jacom konfiguracijom

Toliko za sada,pisem ovo zato sto ce mozda nekom da pomogne ako ima slicnih problema...

Javicu se posle reinstalacije sistema sa novim informacijama

POZDRAV

Веома оптимистично посматрање тог КМЕ напајања, ја на кинеза не бих накачио ништа више од сијалице :D

Веома оптимистично посматрање тог КМЕ напајања, ја на кинеза не бих накачио ништа више од сијалице :D

Pa ni ja,ali burazer nema 4-5 hiljada dinara spremnih da odvoji za napajanje tako da ovo mora da mu sluzi,naravno ako je ispravno...U najgorem slucaju spreman je da izdvoji 2000 dinara,a za te pare nema nekog mnogo boljeg napajanja nego sto je kme

***... требао је наватати неки полован LC, они су релативно квалитетни а јефтини, ево ја имам један 6550 и једва да се греје на мојој машини.

To je jedna od opcija,ali prvo da utvrdim ispravnost ploce,lako cemo zameniti napajanje

POZDRAV
Resio sam problem,da kucnem u drvo:smoke:,naime razlog stalnog restartovanja masine bili su najgori drajveri koje je asus izbacio od kako znam za njega.Instaliranje drajvera sa diska i drajvera za graficku dovodilo je do konflikta i restartovanja,ali od kako sam skinuo najnovije drajvere sa asus sajta i reinstalirao win sve je u najboljem redu,za sada:-devil-:...Cak se i napon spustio na 1,35v sto jeste visoko ali podnosljivo i radi bez problema.Temperatura je max 50c na stock kuleru.Zato,ako ste planirali da kupite jednu od asusovih ploca sa AMD 780v ili 780g i SB 700 chipset-om,obavezno stavite najnoviji bios i najnovije zvanicne drajvere i sve ce raditi bez problema.

ADIOS...:D

Nazad
Vrh Dno