Šta je novo?

Asus M2N68-AM, checking nvram...

theemp

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poena
169
Ploča iz naslova prilikom POST-a ne može da pređe preko checking nvram dela. Tj. ona stoji na onoj slici na kojoj piše ASUS, ali kada se pritisne TAB da prebaci na post screen vidi se da stoji na checking nvram delu.

Ploča ne blokira totalno, tastatura reaguje moguće je uključivati i isključivati NUM lock, restartovati računar sa ctrl+alt+del. U BIOS je moguće ući posle restarta CMOS-a kada ponudi onu opciju da se uđe u BIOS jer je isti "zagubio" podešavanja. Posle izlaska iz BIOS-a ista priča.

Definitivno je do ploče, sve ostale komponente su izmenjane (cpu, ram, dimm slotovi, psu, grafika, i pci-e i integrisana). Naravno restartovan je CMOS, urađen update BIOS-a. Hteo sam i da vratim neku stariju verziju al' program za flešovanje koji je integrisan u BIOS to ne dozvoljava. Menjao sam i bateriju.

Na ploči je prvo počela da zeza lan kartica koliko sam razumeo pa se ovo pojavilo. Probao sam da istu isključim u BIOS-u, takođe sam isključio sve što je integrisano na istoj da bih video da nešto od toga ne pravi problem. Imao je i jedan naduven kondezator čini mi se 820mf 6,3V njega sam zamenio problem i dalje stoji.

Je l' ima neko neku ideju šta bih još mogao da probam da je osposobim?

pregledaj malo bolje štampu, da nije na matičnoj otišlo još nešto osim tog elektrolita...

Proveri i kondenzatore pored CPU-a,obicno ih pokrije kuler pa se ne vide,ja kad sam menjao naduvane promenio sam celu grupu,zamenio 8 ja mislim a samo 3 bili malo poduli,posle toga je evo i dalje radi,neka foxconn mb...

Pregledao sam štampu nisam video ništa sumnjivo. Ostavio sam je upaljenu neko vreme ne bih proverio da li se nešto pregreva i opet nisam ništa primetio. :S

Što se tiče ostalih elektrolita nisam ih promenio jer je ovaj jedan bio vrlo malo naduven. Što se tiče reda kod procesora na ovoj ploči su solid state elektrolti valjda se tako zovu. :)

Nemam ideju,ako si stavio drugu ram memo,jedan stap,i proverio i sa drugim cpu-om i grafom i bateriju menjao,onda,ili je neka banalnost tipa neki kabal :d il je mrtva...

Mrtva jeste, ali bi bilo lepo da je oživim. :)

Ako nisi do sad, probaj "karton metodu"

A karton metoda je?

POvadis sve iz kucista... maticnu stavis na neku kartonsku kutiju... na njoj ostavis samo procesor i ram i napajanje, sve one kablove viska sa nje poskidas. onda probas da li daje sliku. cesto te zeza neka glupost... dugme za reset/ kablovi/ diskovi-- na ovaj nacin eliminises sve to.
+++++++++++++
Zadnja 3 posta na bencforumu su mi ista :/

Aham na to si mislio. To sam prvo uradio. A koliko vidim uradio sam izgleda sve što sam mogao. :(

imao sam jednu asusovu plocu prosle godine sa istom porukom, sve zivo probao, u bios je najnormalnije ulazila, ali uvek to checking nvram prilikom pokretanja..... da bi na kraju zamenio bios chip sa druge iste takve, i sve proradilo.....

I to mi je palo na pamet, ali opet prošao je update BIOSA bez problema. :S U svakom slučaju ako naletim na istu probaću.

i meni je sve apdejtovao bios kako treba, ali se uvek javljala ta greska pri dizanju sistema, sve dok nisam promenio chip

Ništa onda, čekaću da iskoči takva neka neispravna na Limundu ili tako nekom sajtu, pa da probam.

Još jedno pitanje kad smo kod zamene čipova, da li mora čip sa iste ploče da bude, ako ne da li mora da bude isti?

Prvo trenutno ne samo da nemam istu ovakvu ploču, nego danas preturim nekih 20 rashodovanih ploča i nađem samo jednu sa 8pinskim bios čipom. Ostale uglavnom sve neke matore sa PLCC 32 čipovima.
Uzeo sam danas čip sa jedne Biostar ploče kome oznaka kreće sa MX25L400, a ovde je početak sa MX25L800 ne vidim dobro nemam sad lupu kod sebe i uspeo sam da upucam BIOS preko programatora, ali kad ga stavim u ploču neće da se podigne. Samo zavrti ventilator na par sekundi i isključi se.

Meni je nekako logički da bi mogao neki drugi čip samo ako je istog kapaciteta i/ili još nekih karakteristika.
Ako se neko razume voleo bih da mi odgovori da li mora ista oznaka na čipu da bude, a ukoliko ne da objasni šta treba da se podudara. Nadam se da nisam zamrsio previše. :)

Poslednja izmena:
Ako neko bude imao sličan problem, ne mora da nabavlja novi čip samo nek ponovo upiše BIOS na starom čipu uz pomoć programatora.

To je meni rešilo problem, a nisam odmah probao jer je prošao upadte BIOS-a sa diskete. Isprogramirao čip u programatoru vratio na ploču i proradilo.

Nazad
Vrh Dno