Šta je novo?

Asus M2N-e i problem prilikom OC

deksi10

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2006
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I5-10400F
Matična ploča
MSI H410M-A PRO
RAM
2 x 8GB DDR4 2666Mhz
GPU
EVGA RTX 3050 8GB
Storage
SSD Apacer as2280p4u pro 1TB
PSU
Corsair VX550W
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
Samsung S24C650
Mobilni telefon
Redmi Note 8 PRO
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle evo o cemu se radi, masina je ova iz potpisa. Kada kloknem CPU na 2.5ghz (250x10 core 1.375v, DDR2 [email protected], HT x4) glupa ploca obicno udje iz prve u windows bez problema, testirano S&M-om i vise sati football managerom sve stabilno radi ali kada restartujem komp ili kad ga ponovo palim sve jedno, ploca nece da post-uje vec samo pisti (1 dug pa 2 kratka) :wall: :wall: Ovo mi se ne desava kada je HTT ispod 250.

Ovo se desava sve jedno da li overklokujem iz BIOS-a ili windowsa pomocu onog programa sto sam dobio uz plocu. Da napomenem da update BIOS-a (sa 0402 na 0602) nije resio probleme.

Jer zna neko u cemu je problem!? :wall:

ja sam tih problema imao dok nisam stavio bios na 0402 ! posle toga nisam nista dirao jer me ploca "slusa" barem po pitanju zaglupljivanja pri postu ...

Taj problem se resavao update-om biosa.Bas me cudi.:trust: Meni nece ploca da radi preko 260MHz jer memorija ne moze vise od 820MHz (fali napona, ne moze vise od 1.9v). Sa bilo kojim mem. divider-om koji nije default ploca ne radi (bar kad je u pitanju corsair 1GB ddr2 667Mhz)...i tako sam se i ja zeznuo sto sam uzeo ovu plocu za OC.

Meni radi bez problema na 2.5 i jace sa NCP 1GB 533 memorijom, ali tek od kad je BIOS flesovan, ranije je isto tako pucalo....da dodam bez dizanja voltaze itd...

Dakle evo o cemu se radi, masina je ova iz potpisa. Kada kloknem CPU na 2.5ghz (250x10 core 1.375v, DDR2 [email protected], HT x4) glupa ploca obicno udje iz prve u windows bez problema, testirano S&M-om i vise sati football managerom sve stabilno radi ali kada restartujem komp ili kad ga ponovo palim sve jedno, ploca nece da post-uje vec samo pisti (1 dug pa 2 kratka) :wall: :wall: Ovo mi se ne desava kada je HTT ispod 250.

Ovo se desava sve jedno da li overklokujem iz BIOS-a ili windowsa pomocu onog programa sto sam dobio uz plocu. Da napomenem da update BIOS-a (sa 0402 na 0602) nije resio probleme.

Jer zna neko u cemu je problem!? :wall:

Hm, ova ploca je u ranijim verzijama biosa <0402 imala problem sa soft restartom ali ne i sa paljenjem "iz prve", verovatno je problem u necem drugom, mozda napajanje?

Taj problem se resavao update-om biosa.Bas me cudi.:trust: Meni nece ploca da radi preko 260MHz jer memorija ne moze vise od 820MHz (fali napona, ne moze vise od 1.9v). Sa bilo kojim mem. divider-om koji nije default ploca ne radi (bar kad je u pitanju corsair 1GB ddr2 667Mhz)...i tako sam se i ja zeznuo sto sam uzeo ovu plocu za OC.

Ta ploca je odlicna za oc, doduse mora se odraditi vdimm mod(pisali smo vec dosta na ovu temu, koristi search;) ) jer je 1.9v stvarno smesno, ali je ploca po svim drugim parametrima odlicna za oc. Problem koji imas sa memorijom ne zavisi samo od ploce nego je problem negde na relaciji procesor(zbog integrisanog memorijskog kontrolera)/ram/ploca.
Ja sam pre 4-5 meseci probao nekoliko memorija razlicitih proizvodjaca kingmax 667, corsair 667 vs, kingston 533 vs, kingston 533 xms, geil 800 ultra, apacer 533(dva para)... i od svih ovih samo je jedan par apacera 533 radio sa svim mem deliocima, tako da je za am2 platformu preporuka da se mem isproba pre kupovine.

EDIT: Ne pratim vec nekoliko meseci sta se desava sa m2n-e i evo nasao sam ovaj komentar usera = IGY =, tako da ovo sto sam pricao o memorijama verovatno vise ne vazi, tj novi biosi su te nekompatibilnosti ispravili.

:wave:

Poslednja izmena:
Hm, ova ploca je u ranijim verzijama biosa <0402 imala problem sa soft restartom ali ne i sa paljenjem "iz prve", verovatno je problem u necem drugom, mozda napajanje?

Hmm, imam Chieftec 400W, nov, znam da nije nesto, al ne verujem da je do napajanja, ipak nemam neke bog zna kakve potrosace.

Nego, zna li neko sta znace ovi bipovi koji se javljaju kad ploca nece da postuje, dakle svira mi 1 dug pa 2 kratka, trazio sam nesto preko googla, ili mi sve to nesto konfunzo sto sam nasao, nisam siguran!?

ZA DEKARU==>
Pa dobro, u pravu si za potencijale ove ploce sto se tice OC, ali nije poenta da kupim jednu ovakvu plocu i da kad dodjem kuci da se odma latim lemilice i tinol zice.(pitanje garancije i tako toga ako ne daj Boze nesto krene naopako). Zar ne kazemo za neku plocu da je dobar OC ako nema potebe za volt modom (pitanje je koliko korisnika je uopste kadro da tako nesto i uradi) i ako radi stabilno sa vecinom memorija.Setimo se samo DFI infinity 4x. To je bila prava OC ploca ,) . E sad, mozda su u medjuvremenu resili problem sa memorijskim deliocem na m2n-e tako da je problem oko OC CPU resen ali ostaje problem sa memorijom. Opet ce joj faliti 2.1v za vise MHZ.
Pozzz

ZA DEKARU==>
Pa dobro, u pravu si za potencijale ove ploce sto se tice OC, ali nije poenta da kupim jednu ovakvu plocu i da kad dodjem kuci da se odma latim lemilice i tinol zice.(pitanje garancije i tako toga ako ne daj Boze nesto krene naopako). Zar ne kazemo za neku plocu da je dobar OC ako nema potebe za volt modom (pitanje je koliko korisnika je uopste kadro da tako nesto i uradi) i ako radi stabilno sa vecinom memorija.Setimo se samo DFI infinity 4x. To je bila prava OC ploca ,) . E sad, mozda su u medjuvremenu resili problem sa memorijskim deliocem na m2n-e tako da je problem oko OC CPU resen ali ostaje problem sa memorijom. Opet ce joj faliti 2.1v za vise MHZ.
Pozzz

Sve se slazem sa tobom, a pre asusa sam bas vozio dfi infinity nf4x ;), ne znam kakva je sitacija sada sa deliocima, ali to je problem bio(ne znam da li je jos uvek) sa svim am2 plocama ali onih 1.95v je stvarno smesno i ni u kom slucaju nije dovoljno za mem i ko hoce da oc-uje a ne moduje :p , bolje da zaobidje ovu plocu.
Stvarno je paradoks staviti heatpipe na plocu i ograniciti mem na 1.95v. Ne znam sta je alternativa probao sam jos dfi ultraII i ona je ok mem moze do 2.5v ali je nf4ultra cipset.

:wave:

Ljudi verovali ili ne, problem je iscezao. Dakle, odmah posle flasha biosa kada sam overklokovao nije radilo, iznervirao sam se i vratio na default i postavio ovu temu, ali evo sutradan sam probao ponovo da ga kloknem, i na moje iznenadjenje radi, nema vise ovog dosadnog soft reseta, ploca normalno postuje. Izgleda da je flash biosa otklonio problem. Malo sam se igrao jos i dobio 2600mhz (260x10@ 1.4V rock stable) memorija na [email protected]. Cini mi se ima tu prostora za jos dosta, ali bih za dalje morao da obaram HT na 3x i delilac za mem na 533 (cisto sumnjam da ce hteti preko 900mhz na 1.95V)

Molim pomoc...brat ima x2-4400+g1,9600gt,asus m2n-e-sli...samo sam u biosu povecao FSB na 230 i zavrseno...

E danas kum dodje sa istom konfom samo nema 9600GT nego 8600gt...codegen 480W...problem je nemoguc OC!!!
Dok je fsb 200(default) sve je OK ako ga dignem na 205 puca zamrzava pri ulasku u igricu(gta4,vegas 2,virtua tennis)...probao sam i onaj fabricki AI oc i na 5% i isto je...
U oba kompa je isti novi moj win i u oba kompa sam stavio najnoviji bios i drivere...
Znaci NIKADA ne pukne pri boot-u,uvek normalno udje u win i kada startujem igricu ide zamrzavanje...cistio ventilatore,temp su ok...imam utisak da postoji neka zastita od OC samo ne znam zasto tu zastitu nema prvi potpuno isti komp???
Nvidia najnoviji driveri...stvarno,da li ima neko ideju sta da probam,hteo sam 10% da oc a ne mogu ni 1%....napon cpu je 1.31 i to je max tako da tu ne mogu nista...?

Vidi u BIOS-u "PCI Spread Spectrum" i / ili "PCI Frequency". Prvo treba da je ugašeno (disable) drugo na 100Mhz.

Nazad
Vrh Dno