Šta je novo?

ASUS laptop crkao

geo.dule

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16 G6
Mobilni telefon
ZTE Blade A51
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pre par dana mi je crkao laptop ASUS star 3 godine. Potpuno mrtav bez struje odjednom. Ispravan ispravljac i napajanje. Jedan poznanik koji se solidno razume u hardver kaze da je kvar bio do ploce i da je on nju osposobio. Donesem laptop kuci on pocne da dize sistem i tu stane. Hard ima 2 particije C i D. Na C je bio Windows a na D podaci. Imam bekap uradjen Acronisom , uradim format C i vratim Windows , medjutim i dalje ne moze da digne sistem. Krenem instalaciju svezeg Windowsa medjutim on prijavljuje da ne vidi Hard. Imam Live Windows na CDu i on vidi hard disk i tako snimim sve podatke sa particije na fles da ih sacuvam. Udjem u BIOS medjutim ni on ne vidi Hard. Znaci Windows sa Live CDa vidi hard i on je potpuno ispravan jer skidam podatke sa njega a BIOS ga ne vidi a ni instalacioni CD. Sta da radim? Verovatno je kvar do ploce ili do Biosa?

Provaj da odes na ASUS sajt i da skiens poslednji BIOS za taj lap...

Nemam iskustva sa instalacijom Biosa ali moracu da probam to sutra po podne posle posla. Nemam izbora.

Imas detaljno uputstvo na sajtu sigurno,i to za vise opcija instalacije.Ne mozes nista da izgubis,mozes samo da dobijes :)
Ako nisi siguran,ili bas nemas iskustva sa tim,potrazi pomoc od nekog drugara ili servisera.
Da li si testirao HDD?meni je jedan wd 120BEVT tako ispustao dusu par meseci,cas ga je video bios,cas ne.
E da ne zaboravim,u biosu mi se desavalo da svi kontroleri budu iskljuceni i usb lan wlan i sata,kada sam promenio hdd sve je proradilo.

Nisam testirao HDD , racunam posto live XP lepo radi sa njim da je dobar. Problem mi je flesovanje Biosa. Jer ploca u Bios-Main vidi samo procesor. Ne vidi ni HD , DVD ni Flopy.

Bios mozes i iz win-a da flesnes...vidim da si pisao da imas win live na cd-u, udjes u njega i flesnes bios...

Aj da ne bi pricali na slepo koji laptop imas? - tacnu oznaku

ASUS X51L
BIOS verzija 205
Skinuo sam fajl sa Asusovog sajta.Zove se X51LAS.205 i ima 1MB. Sta sad? Guglanjem sam nasao sledeci tekst.

1. "identificirati" model ploče(ponekad je potrebno znati i (reviziju rev:1.1 1.0 2.0 itd)
oznaka se najčešće nalazi na pcb-u ploče)
2. Odrediti tko je "proizvođač" biosa (AMI,AWARD Phoenix)
3. Downloadti bios-image sa stranice proizvođača i flash utility(iako u većini slučajeva dolaze upakirani sa biosima ponekad morate skinuti posebno) (postoje i modane verzija biosa ali flashanjem tih verzija GUBITE GARANCIJU)
4. Napraviti dos boot disketu(desni klik na flopy-crate ms-dos startup disk)
5. U biosu postaviti kao first boot device floppy
6.Provjeriti dali su fileovi na disketi(dir)
7. Pokrenuti flash utility(awd(zavisno od verzije 8.16 ili neka druga-IME BIOSA)
8.Pojavit će se glavni ekran sa imenom biosa i ptitanjem da li želite spremiti trenutnu verziju
9. Stisnuti enter i NE GASITI RESETIRATI RAČUNALO
10 Nakon 30 sekundi novi bios je spremljen i pojavljuje se poruka da je flashanje uspješno
11. Resetirati računalo
12. Ugasiti računalo i napraviti ccmos(barem 2-3 minute)
13. Ući u bios i odabrati LOAD OPTIMITED DEFAULTS
14. KRAJ

ali mi nije bas jasno konkretno sta da radim. Ako bi moglo krace i prostije.

Cini mi se ako se ne varam da imas poslednju verziju biosa?!Sto se flesovanja tice postoji gomila nacina za to,sa flopija,usb-a,cd-a iz windowsa,preko nekih apdejtera,zvanicnih programa sa sajta proizvodjaca.
Pogledaj na mestu odakle si skinuo taj bios,pise kako se instalira sigurno!
Posle uputstva i instalacije biosa,restartujes,posto je lap top u pitanju nema potrebe za clear cmos,vec samim ponovnim pokretanjem posle uspesne instalacije racunar se pokrece,barem je tako meni bilo uvek jer sam svaki put menjao bios misleci da time nesto dobijam hehe

Poslednja izmena:
Kosta sad sam poslao poruku na onu adresu. Samo da mi ne kazu da nosim u njihov servis jer je garancija istekla pre godinu dana. Meni bi odgovaralo da flesujem Bios sa CD-a ili flesa. Do sada nisam nasao neko prihvatljivo resenje.

Vidim da u Biosu nudi Easy flash utility. Da li to moze da se iskoristi u kombinaciji sa USBom i kako?

Poslednja izmena:
Iskreno,najbolje ti je da sva ova pitanja postavis direktno ASUS Srbija korisniku, on zna tacno za svaki laptop kako ide i gde ide. :) Ja to ne znam jer nisam video laptop.

Probaj da u biosu pronadjes stavku za promenu AHCI-IDE pa promeni na IDE i pokreni ponovo instalaciju cistog windowsa

Za pocetak ucitaj defaults u Bios-u. Ja uopste ne kapiram zasto savetujete coveka da flasuje bios, njemu je radio lap i sa ovim sto ima sada pre kvara.
Ocigledno je nesto drugo u pitanju a ne verzija biosa.

Nisam nasao stavku ANCi-IDE. Uopste Bios je vrlo siromasan da ne kazem osakacen.Ima vrlo malo opcija mozda 1/4 od onog sto bi trebalo da ima.

Samo da kazem da je problem resen. Vratio sam ceo laptop coveku koji je popravljao-letovao plocu. On je flesovao bios i laptop je proradio. To je ono sto ja nisam znao da uradim. Nasao sam flesovanje preko diskete i to bi verovatno uspeo da odradim ali laptop nema flopy. Cena popravke 15 eura. Ono sto sam pisao Asusu kao i da nisam.

Poslednja izmena:
Postovani,

Drago mi je da ste uspeli da resite problem. Izvinjavam se sto nisam odmah uocio vasu temu. Inace, zamolio bih vas a i sve druge da mi salju PP (privatne poruke), a ne da ostavljaju komentare posetilaca profila (mislim da se tako zove ta fukcija), jer PP proveravam redovno. Vi se ostavili komentar pa zbog toga niste ni dobili odgovor odmah.

Vrh Dno