Šta je novo?

Asus K8V SE Deluxe. NIGHTMARE!

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Prvo da naglasim ovo je moj prvi susreta Athlon 64 bit cpu jedinicama tako da verovatno da sam mozda napravio i neke pocetnicke greske.

1. Konfiguracija je sledeca:
CPU AMD Athlon 3200+ box cooler
MB ASUS K8VSE DELUXE bios 1003
2x512 DDR TwinMos
200 GB S/ATA Maxtor
Gainward FX5950
PSU 550W EMS
Pioneer DVD/RW 107D
LG DVD 16x
HDD IDE P/ATA 60GB WD
Creative 5.1 sb0220
Fritz ISDN modem

2. Problemi su sledeci:
Sistem je dignut na 40GB-noj particiji WINXP/SP1 maxtora S/ATA 200GB.
Nakon dradjenog 3DMark 2001 SE benchmark-a dobio sam skor od nekih 16500, i odmah zatim posle toga htedoh da proverim dali fu drajveri svi tu, klikom na device manager ja dobih BSOD na kojem pise MACHINE_CHECK_EXCEPTION.

Malo sam pretrazivao net i pronasao sam do vecina je do memorija, koju sam naravno zamenio ali opet nista. Digao sam drajvere sledecim redosledom:
WINXP/SP1; VIA 4.51; DIRECTX 9.0b; PROMISE RAID; CREATIVE KX PROJECTI 3578; VGA FORCEWARE 61.77; ostalo je sve windows digao sam.

CPU TEMP je 44° Normal; 53° IDLE sa box kulerom.

Ljudi pomazite sta da radim :wall:. Da li je neko vec imao dodira sa ovom plocom. Ima li sta da nisam uradio ili predvidio!

Pogledaj na nekom od ovih najvecih sajtova - anand, toma, xbit, itd - neko je radio bio test cirka 7-8 ploca sa toliko isto razlicitih memorija, pa su napravili tabelu kako se koja ploca slaze sa kojom memorijom. Nije do cipseta, nije do procesora, jednostavno konkretan proizvodjac ploce svojim biosom nije resio kompatibilnost sa doticnom memorijom. Tj. na testu ima ploca koje su bile super sa svom memorijom, a bilo ih je i vrlo probirljivih (a isti cipsetovi). Vidi te tabele, pa ako ne mozes da nadjes testiranu memoriju, zameni tog Asusa za nesto sto se prema testu mirishe sa svim memorijama - ovi su poceli nesto mnogo da brljaju u poslednje vreme, izgleda.

Prvo hvala Silverglider-u sto si mi posvetio paznju kao i uvek. Ti znas da ja uvek imam ove neke zestoke probleme!
Pretrazio sam malo po tim sajtovima i pronasao sam twinmos-a koje ja imam da su u vendor listi. Medjutim sada mi vise ne izbacuje one grese, nije dosad nikako, odkad sam skinuo drajver sa gainward-ovog sajta. Ali mi je opet score u 3dMark2001SE 12500, sto je veoma malo. Da li mislis da li ce upgrade VGA Bios-a ista pomoci. Meni nista ne pada na pamet vise. Da li bi mozda pomoglo i dodatno hladjenje za ovog maxtora-a 200GB-tnog. Negde sam na forum pokupio da bih valjalo i da Bios Spread Spectrum disejblujem.
Sta ti mislis o ovome svemu. Imali kakav jaci software da istestiram ovu konfiguraciju osim Prime95, 3DMarko 2001SE, memtest86, AIDA32 itd.
Unapred hvala!

P.S. Da li bi mi pomogao Win2003?

Poslednja izmena:
Pa ako ti masina prolazi P95, 3D Mark, memtest86 itd.... onda je problem najverovatnije u losim drajverima, itd...
Probaj da updateujes drajver za procesor. Imas ga na AMD-ovom sajtu. Instaliraj AutopatcherXP za April. Ima podrsku i sve zakrpe od izlaska XP SP1 pa do aprila. Tu je i podrska za A64 i NX bit. Skini najnovije drajvere za VIA chipset.... Ako je to sve ne pomaze, onda je problem izmedju hardvera integrisanog na ploci i neke kartice koju si naknadno ubo.
Sto se tice kompatibilnosti sa memorijama, cipset nema memorijski kontroler, jer je on integrisan u Athlonu 64, ali proizvodjac ploce moze da napravi bios koji malo drugacije setuje memoriju t.j. memorijski kontroler, sto moze da izazove odredjene probleme.

Ljudi uspeo sam da ustabilim masinu kombinacijom drajvera, i drugih memorija.
Ali sad postoji drugi problemm na load-u temperatura CPU-a sa box cooler-om je 42 stepena, a an idle ide i do 60 stepeni. Od uredjaja u kucistu koje je produzeno ATX imam jos dve dotatne osmice ali izgleda ne pomazu. Kada dodirnem rukom heatsink je veoma vruc. Probao sam sa sivom i belom pastom ali nista!
Da li bih mozda zamena kulera pomogla.

To je previse za njega (osim ako nije doooobrano o/c-ovan). Nesto drugo ga valjda ne greje pored te dve osmice. Takodje i citavanje temperature moze da bude neprecizno, ali ne toliko - u ajdlu bi trebalo da bude ~40 po ovim vrucinchinama.
Mozda je montaza u pitanju; probaj da ga skines skroz i ponovo postavis + proba nekog drugog kulera (mada bi box trebalo da mu je i vise nego dovoljan).

I ja isto kontam da bi mu box trebao biti dovoljan. CPU uopste nije O/C. Probao sam da ga skinem par puta, i menjao razne vrste pasta (osim as5 koje nemam) ali bezuspesno. Princip montiranja kulera je veoma jednostavan ali ja mislim da nije to i neko resenje. Mozda da pronadjem TT Venus ali i on ima cenu! Vise me glava boli od ovog.
Na netu sam nasao da je ova ploca prenapuhana, pod prvo njen gigabitni lan sam morao iskljuciti jer mi je gusio 100 mbitnu mrezu, zatim ne podrzava butanje S/ata u ide modu (jednostano ne prepozna disk makar mu ucitao drajvere za kontroler).
Nisam vise pametan.

Jesi li pogledao koliki ti je napon na procesoru?

Nazad
Vrh Dno