Šta je novo?

Asus K52Jr - (ne)uobičajen "problem"?

jaygee

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
320
Pre par dana mi stigao novi Asus K53Jr i non-stop ispusta neke cudne zvuke, rekao bih da je kao slabo pištanje, ne znam čega... Ali dopire iz gornjeg desnog dela tastature.... u delu gde je prikljucak za lan i gde se nalazi dvd drajv.....

Da li je to normalno ili ne, ne mogu da procenim, mada imam utisak da na drugih laptopovima to nisam primećivao... Šta mislite?

Izgledalo je da je problem resen, naime nisam formatirao drugu particiju koju sam napravio (stajala je kao Raw) i dok je formatirao zvuk je nestao (kapiram da je nestao dok je hard disk konstantno nešto radio), medjutim posle se opet vratio i veoma iritira.

Pročitao sam na, krajnje bednom, Asusovom forumu da su ljudi imali slican tj. isti problem i da im se desavalo da posle par dana hard disk jednostavno crkne.
Niko ne zna u cemu je resenje, ima li ko ideju?
Ne mogu da verujem da sam toliki baksuz i da ću morati da ga vraćam.
Hvala.

pogledaj prvo SMART vrednosti za HDD - obicno se tu vidi ako ce da "otkaze"

molim objasnjenje za laika. hvala.

odes na http://www.hdtune.com/download.html i skini Free verziju HD Tune

kada ga pokrenes dobices slicnu sliku:
screenshot.png

otidi na Health i sve nepravilnosti bi trebale da budu u nekoj drugoj boji.
u svakom slucaju mozes da na Print Screen napravis screenshot i da okacis ovde pa da ti pomognemo.

Mislim da zujanje dopire od hard diska, jer dok je radio ovaj HD tune, najvise se culo pistanje. Ponekad ono potpuno stane i tako necujno radi neko vreme, a onda se opet zalaufa.... Koji mu je djavo nije mi jasno, ali da je cudno cudno je, i ne zelim da mi iko kaze: Ma to je sve u redu!, kad ja znam da nije, jer zamisli pistanje u sobi u kojoj se ni muva ne cuje, sigurno previse iritira. ***, evo i dok ovo kucam pisti ko lud...

Evo testa, deluje sve ok, ne znam ni sam.

Uploaded with ImageShack.us

vrlo interesantna stvar:

cuje se zujanje i ja nesto gledam po control panelu i udjem u hardware & sound, pa odem na sound pa na tab recording, tu se nalaze podesavanja za mikrofon.
i kako otvorim tab Recording, zujanje nestane! kako zatvorim Recording zujanje ponovo krene.

sad pocinjem da sumnjam da nije uopste u pitanju hard disk, nego neka glupost softverska. isto sam imao utisak dok pricam preko skajpa da se zujanje ne cuje.
evo i dalje mi stoji upaljen prozor Sound>(tab) Recording i nema zujanja.
cim ga iskljucim, ono ponovo zapisti.
imate li kakvu suludu ideju sta li je to? postajem paranoidno-psihoporemecen! :)

pogledaj podesavanja za mikrofon, da nije ukljucen neki boost... ti tu kao da imas mikrofoniju
probaj da uradis update drajvere za zvuk ili iskljuci mikrofon dok ti ne zatreba.

hm, pokusacu, boost ima neki medjutim ne utice ni kad se ugasi skroz.
da je mikrofonija verujem da bi se to culo na zvucnicima, ali zvucnici se nalaze ispod touchpada, a zujanje dolazi sa gornje desne strane kod power button-a.
pokusacu da reintaliram drajvere za zvuk, pa da vidim sta ce biti. hvala.

reinstalacija ne resava problem, pokusao sam cak i sa starijom verzijom drajvera.
cudno je to da kad stanem na tab Recording, zujanje se ne cuje, kada recimo disable-ujem mikrofon opet se cuje zujanje, a dok je enable-ovan i dok se nalazim na Recording tabu, sve je u redu.
prosto neverovatna stvar. ne znam da li sad skidati sve drajvere jedan po jedan pa videti sta ce biti.
apsolutno, prvi put u zivotu nemam ideju sta je, a ocigledno nije hardverski zbudz.
tako je to kad nemas alternativu nego ti nabace da moras da instaliras Win7 jer nema drajvera za druge OS.
hajde, ako se setite neke ideje, rado cu sve pokusati.
hvala.

Probaj poslat asusu i microsoftu mail sa svojim otkricima, pa ce mozda izdat patch ili tako nesto.

nema leba od toga, u medjuvremenu ni gore opisano privremeno resenje problema ne pomaze.
zujanje/pištanje se pojačalo, koliko znam Alti iz Čačka je jedan od uvoznika i servisera Asusa, tako da ću ih kontaktirati preko predstavnika u Valjevu.
osim ako neko drugi nema neku drugu ideju? ja zaista ne znam šta da radim.

Problem je hardverske prirode, ali moraš ga rešiti u ovlašćenom servisu, obzirom da je u garanciji. Pošalji lap u Kim-Tec servis ili ako nisi u BG, pozovi Asus call centar 011/2070-677.

znam, u medjuvremenu se iskristalisalo da je problem fabricki bag koji se desio na mnogim modelima iz ove serije, radi se o procesoru koji kada dodje u low-power rezim onda zapisti, jer verovatno propusta struju ili sta vec.... slabo se razumem, znam samo da na asusovom sajtu na forumu ima 22 strane o tom problemu....
iz asusa kazu da su pronasli resenje i da je samo potrebno zameniti kondenzator na ploci i to je to.....
i to je i uradjeno u kim-tecu danas, vrlo brzo.....
za sad mi deluje da je problem resen, no videcemo za par dana...............

Vrh Dno