Šta je novo?

Asus graficka i zvuk

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Kupio sam pre dva dana Asus-ov Radeon 9600XT 128MB i pored zeznutog namestanja osvezavanja koji se bez razloga menja u raznim aplikacijama (igricama), primetio sam da se graficka i cuje. Npr. kada skrolujem preko tockica na misu cuje se po neki put tacno u ritmu okretanja tockica nekakav veoma tih svuk (nesto kao zzz). Ali ne pri svakom skrolovanju (zavisi od sadrzaja tj. boja valjda). Takodje i kod Counter Strike-a 1.5 kada sam u meniju i kada kliknem na neku od opcija i ona uradi onu animaciju sa podizanjem slova (imena te opcije) cuje se isto u ritmu takav zvuk. Zvuk je veoma tih ali sam ga nekako cuo.

HELP!!!!

POZ cheers

Zujanje grafičke pri skrolovanju 😱 . Da nisi mislio na zujanje iz monitora?

Ne nije iz monitora sigurno. Probao sam i sa ugasenim monitorom. Interesantno je to da nece pri svakom skrolovanju nego samo na odredjenim sadrzajima. Inace pri mirovanju niceg nema neobicnog.
To je neko takoreci zujakanje koje se ama bas jedva cuje. Ja mislim da kada bih zatvorio kuciste ne bih cuo nista. Ali mene zanima uopste zasto se cuje.

Resio sam problem osvezavanja sa omeginim driverima.

POZ cheers

Gidra85 je napisao(la):
Kupio sam pre dva dana Asus-ov Radeon 9600XT 128MB i pored zeznutog namestanja osvezavanja koji se bez razloga menja u raznim aplikacijama (igricama), primetio sam da se graficka i cuje. Npr. kada skrolujem preko tockica na misu cuje se po neki put tacno u ritmu okretanja tockica nekakav veoma tih svuk (nesto kao zzz). Ali ne pri svakom skrolovanju (zavisi od sadrzaja tj. boja valjda). Takodje i kod Counter Strike-a 1.5 kada sam u meniju i kada kliknem na neku od opcija i ona uradi onu animaciju sa podizanjem slova (imena te opcije) cuje se isto u ritmu takav zvuk. Zvuk je veoma tih ali sam ga nekako cuo.

HELP!!!!

POZ cheers
Damn !!! To zujanje apsolutno mogu da ti potvrdim!!! I meni se desavala ista glupost sa 8500 u aplikacijama tipa IE, Outlook express (ne i u Wordu i Excellu) pri skrolovanju tockicem. Mislim ali nisam siguran da se zujanje culo iz napajanja ili negde sa ploce u gornjem delu kucista. Nisam uspeo da provalim odakle zbog velikog broja ventilatora i masini i buke koju oni prave. Probaj Opera browser u njemu tog zujanja nema!!! - zato sam izmedju ostalog i presao na Operu. Evo probao sam sa ex - tvojom 4200 zujanja nigde nema u IE i Ootlooku!
Misterija :!: :mrgreen: . Ovo je slucaj za Holmesa i Foksa Moldera 😀.
Update: vidim da se javlja covek sa sumnjama na napajanje, el mrezu, plocu. Kako objasnjavas isti slucaj kod mene?? Meni je bilo glupo da ga iznosim ovde ljudi bi pomislili da sam neki istripovani manijak. Mozda smo obojica tihi ludaci koji cuju tajanstvena zujanja?? 😛 ctp;
Ne verujem. Ja sam ATI-ju rekao zbogom i resio problem.

???

Problem je chudan, ali mozda je moguce da ima veze sa plocom i napajanjem.
Koja ti je maticna ploca i koje je napajanje u kucistu ?
Kakva ti je elektricna mreza (uzemljenje) u kuci/stanu ?

Minja je napisao(la):
...

Damn !!! To zujanje apsolutno mogu da ti potvrdim!!! I meni se desavala ista glupost sa 8500 u aplikacijama tipa IE, Outlook express (ne i u Wordu i Excellu) pri skrolovanju tockicem. Probaj Opera browser u njemu tog zujanja nema!!! - zato sam izmedju ostalog i presao na Operu. Evo probao sam sa ex - tvojom 4200 zujanja nigde nema u IE i Ootlooku!
Misterija :!: :mrgreen: . Ovo je slucaj za Holmesa i Foksa Moldera 😀.

Kod mene toga nema. Graficka je 8500.

Da li se zujanje cuje na samoj kartici ili na zvucnjacima/slusalicama?

...

Klasican problem i nista cudan ,inace zvuk potice iz shpulni ,nadji neku plasticnu cev koju ces staviti na uvo a drugim krajem prelazi preko ploce ali da ne bi gubio vreme koncentrisi svoju potragu ka shpulnama (mali zichani namotaji koji su nekad i oklopljeni).
Inace klasicna stvar kod Abita S. 4200 , mozete tacno da cujete to zujanje u odredjenim testovima u 3dmarku 2001(gornje dve shpulne).
Kod ploca ,(najneverovatnije) cuju se u excelu kada hocete da oznacite neki veliki tekst a i dalje ne pustate dugme na misu.
Za sad kod ploca po bucnosti shpulni vodi Gigabyte ,ali znaju i da se cuju na Asusu medjutim ne toliko jako i ne tako cesto. Aus zna da progovori na 100% opterecenju.
Kod Abita(ploca) zna da probija kroz biper skrol na gore u excelu i slicno.
A da ne gubite vreme sa promenom napajanja ,ne pomaze ni galvanski odvojen trafo 220>220 ,probane su sve kombinacije ,to ti je sto ti je idealna ploca i graficka ne postoje.

Zvuk koi potice je ja mislim sa graficke jer ga nije bilo pre njene ugradenj. Lucky nije u pitanju Ti4200 vec ASUS ATi 9600XT. A sta dobijam time sto cu sa plasticom cevi da otkrijem odakle dolazi zvuk? Sta su tacno "shpulne"? Da nisu to oni zicani namotaji od bakra? Ako jesu onda su kod mene opkoljeni.

POZ cheers

Jos mi je palo na pamet da nije mozda do AGP napajanja. Zasto 9600PRO graficke imaju dodatni konektor za napajanje, a 9600XT nemaju. Mozda zato sto zahtevaju AGP Pro slot koji isporucuje vecu voltzu.??? Mozda je i to kod mene slucaj zujkanja jer ja nemam AGP Pro slot na ploci.

POZ cheers

...

Znam da nije 4200 (pa i napisao sam ABIT S.) nego sam cisto opisivao najradikalnije gde se desava kod pomenute karte ,Asus-a 9600xt nisam probao bar za sad, ali cu sigurno uskoro.
Sta ces da dobijes ,bar saznanje gde je taj iritirajuci zvuk, pa ukoliko utvrdis da je to to a ti nisi u stanju da trpis taj zvuk menjaj je za neku koja se ne cuje ,znas ovakva stvar ne ulazi u garanciju.
A ko zna mozda to i nije taj zvuk mozda ti zeza ventilator na karti ko bi ga znao, mozes da pokusas da ga otkacis na 15 minuta pa da probas ili cak da pokusas da ga vezes eksterno direktno na molex konektor.

Hajde probaj da instaliras Operu (skini je sa www.opera.com) Skini manju verziju bez Jave cca 3.5 MB pa postuj da li zujanja ima pri skrolovanju u Operi - kod mene tog zvuka nije bilo. Otvori dve iste strane u Operi i IE pa proveri da li se sa istim sadrzajem na monitoru ne javlja zujanje u Operi (zasto ga tu nema to vec ne znam). Ubedjen sam da taj zvuk potice ili iz napajanja ili sa gornjeg dela ploce blizu ps2 porta. Uzrok je naravno graficka - da li je preveliki potrosac ili se dogadja nekakva interferencija ko ce ga znati. Tvoje napajanje je ?? Ja imam Macase 300W pa se sa ATI jem ipak culo tako da mozda i nije do opterecenja.

Nazad
Vrh Dno