Šta je novo?

Asus AT5NM10-I

zek

Znamenit
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
1,445
Već neko vreme merkam ovu ploču za jedan čisto muzički PC sa pasivnim napajanjem (bez ventilatora) - recimo LC-1360mi kućište.
Molim za malo informacija o ovoj ploči. Koliko se greje hladnjak, da li treba dodatni ventilator, šta se može očekivati od rada na takvoj konfiguraciji (meni bi završavalo ako se može ići normalno na net, običan office rad, puštanje muzike...ponešto skidanje FLAC paketa sa neta, i to bi bilo osnovno). Koliko je kvalitetan S/PDIF izlaz sa ove ploče radi reprodukcije kvalitetnijih FLAC-ova?
http://www.asus.rs/product.aspx?P_ID=dCuSHhM0xDkhj7v0&templete=2
Hvala unapred i
Pozdrav.:guitar:

Poslednja izmena:
Re

Ja imam sličan setup tome koji planiraš. Intel D510MO, 2GB RAM, 160GB Seagate 5400 rpm 2.5inch i LiteOn slim DVD spakovanu u LC-1340mi. Kućište je sličnih dimenzija, malo je produženo da bi stao slim DVD.

Ploča koju imam i ta koju planiraš su jako slične. sve je pasivno hlađeno, nemam ni jedan fan u kućištu (u stvari imam jedan od 50mm, al je isključen :) Ni tokom letnjih vrućina nisam imao problema sa temperaturama, tako da ne treba. Inače, pored ostalog, na mašini radi JDownloader, praktično nije gašena od kada je sastavljena, negde u junu ove godine.

Komp je prikačen na LG 37LH5000 LCD TV i na Marantz SR3001/MA BR5 receiver/zvučnike preko SPDIF-a. Instaliran je Win7 64bit.

Što se tiče zvuka, sasvim sam zadovoljan, nikakvih šumova, krčanja, distorzija i sl. nema naspram pokušaja da okačim na analogni izlaz na integruši. Sasvim lepo pušta FLAC i sl.

Što se tiče performansi, surf je skroz OK, sa CoreAVC kodecima lepo rade 720p MKV, čak i low bitrate 1080p.

Jedino što ga stvarno zeza je glupavi, neoptimizovani flash (npr. 720p YouTube zna da secka).

Nisam radio neke benchmarke, ali Win7 ocene su CPU 3.4, Mem 4.6, Desktop 3.1, Gaming 3.0, Disk 4.9.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru.
I ja sam uporedo gledao i tu Intelovu ploču, ali mi se učinio hladnjak nešto mali u odnosu na Asusov i nisam primetio da i ona ima SPDIF izlaz.
Da li se u LC-1340mi može spakovati standardni disk od 3.5''?

Re

Intel D510MO ima sasvim dovoljan heatsink, veći mu ne treba.
Prednost u odnosu na Asusovu ploču je što ima mini PCIe slot u koji sam stavio WiFi karticu iz laptopa, tako da imam i wireless integrisan u računaru.

Na ploči postoji SPDIF konektor (header), ali nije pozadi na limčiću, tj. na zadnjim portovima, pa sam morao da ga dodam naknadno SPDIF - 50 din za pozlaćeni cinch konektor i žica sa 2pin konektorom od power tastera sa nekog raspalog kućišta , 2min da zalemim i eto SPDIF. I tebe očekuje za ASUS-ovu ploču, koja mislim da takođe nema SPDIF pozadi.

Inače ploče su skoro identične, tako da bih se opredelio za jeftiniju.

U LC-1340mi možeš da staviš i standardni 3.5inch disk, ja sam stavio WD 640GB Black, ali je temperatura bila prevelika za pasivno hlađenje, a i bio mi je bučan za tu primenu. Toplo savetujem da ideš na neki 2.5inch disk.

Inače, sad videh ovo:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=247745

tako da ako ne moraš odmah da kupuješ, sačekaj ovako nešto. mnogo bolje zvuči od Atom-a.

Poslednja izmena:
Hvala još jednom na iscrpnom pojašnjenju.
Samo ova prva ploča ima na sebi ventilator, možda će druge verzije biti bez venta.
Jel' to pretpostavljaš da AMD platforma bolje svira od Intela, ili je to po difoltu.

Poslednja izmena:
re

Nisam mislio zvuči u smislu zvuka, mislio sam u smislu performansi. A biće sigurno i varijanti bez ventilatora. Nije njemu TPD ništa veći od Atoma.

Zbog bolje grafike, HDMI izlaza, pretpostavljam da će ploče imati i optički SPDIF po defaultu.

Za navedenu namenu a da pritom makina bude silent smatram da recimo trenutno najslabiji procesori u desktop ponudi imaju jako malu potrošnju pa se mogu jednostavno pasivno hladiti, samo je potrebno da se ima tih ventilator od 120mm na kućištu i napajanju. Dimenzija matične ploče nije problem jer su raspoložive u formatu-dimeziji koja mogu da se upasuju u svako kućište...

Napajenje bez protoka vazduha mislim da nije dobro rešenje bez obzira na malu zahtevnost tj. potrošnju instaliranog hardvera. Napajanje sa jednim ventilatorom veličine 120mm koji se jako sporo vrti ne stvara buku i pruža sigurnost.

Nazad
Vrh Dno