Šta je novo?

Asus 9550GE-moguc problem

rampl

Čuven
Učlanjen(a)
13.11.2004
Poena
620
Kupljena pre dva dana nova.Predhodno je u racunaru bila GF4se.Nisam uz pomoc ? programa izbacio predhodne drajvere,vec sam ih samo deinstalirao,ubacio novu graficku i instalirao drajvere 5.1.Sve igrice su poletele pa i PES4 zbog koje je i menjana grafika.Medjutim danas ja pustim PES4 i posle par minuta pojavi se kao neka prozirna horizontalna linija na par sekundi.Da li ovo zaza sistem zbog zamene Nvidia-ATI drajvera ili je karta neispravna.

verovatno imash XP i nisi podesio refresh rate. Skini prog reForce(refresh force) i iz njega podesi osvezenje za svaku rez posebno, ali pazi nemoj da preteras sa osvezenjem pogledaj koje tvoj monitor podrzava.

Poz i javi sta si uradio!

OS je XP+SP2.Ali kake veze ima osvezenje ekrana sa ovom anomalijom.Na drugom kompu je isti operativni sistem i FX5700 i takvih problema nisam imao,iako ni najednom racunaru nisam zakljucavao refresh rate.Prvi put se srecem sa ATI kartom do sada, uvek Nvidia,pa neznam da li je ovo obavezna akcija kod ATI-a ili cisto zbog zdravlja ociju.Znaci linija se pojavi (prozirna)i podeli ekran na dva dela po visini.U svakom slucaju cu pokusati.Samo da je karta ispravna.

Nemoj ti meni kakve veze ima nego prvo probaj..... pa onda kazi sta imas da kazes!

Allagros je napisao(la):
Nemoj ti meni kakve veze ima nego prvo probaj..... pa onda kazi sta imas da kazes!

Ne razumem zasto si nervozan.Pitao sam za objasnjenje.Uspeo sam da resim problem.Hvala u svakom slucaju!

Ajde podeli sa nama kako si resio problem, bas me zanima

Ja taman pomislio neko drugo resenje sem tog univerzalnog leka :d

Mali offtopic:

Da li bih ja kad bih presao sa mog Radeona 8500 64 DDR 275/550 na Radeon 9550 128 DDR 250/400 video neko znacajno ubrzanje u directx 8.1 naslovima sa default taktovima na 9550?

Pa malkice su ova Asusova imena nezgrapna Asus 9550 GE je puna 128bit 250/200 kartica dok je verzija bez sufiksa GE u stvari SE i ima 64bit-a i takodje 250/200.

Ma sve je to OK, ali da li ste provalili da je za punokrvnog Radeona 9550 sinonim postao GE. To je totalno pogrešno. Pa postoje i druge firme koje izrađuju dotičnu karticu. Neiskusniji članovi mogu da odustanu od kupovine na primer Sapphirove, Abitove, Connectove, HIS-ove...kartice zato što nema GE na kraju. Treba im napomenuti da je svaka 128bitna 9550 dobra, a da je Asusova zbog zastupljenosti na tržištu i dobrom cenom samo najčešće prodavana, pa samim tim i kupovana (zbog toga ono GE).
A ako baš hoćeš da znaš da li je 128bitna ili ne, sve što treba da uradiš je da pitaš prodavca da ti otvori kutiju, snimiš da su čipovi raspoređeni u L (pod 90° u odnosu na procesor) i to je to. E sad kako se koja OC...to je već druga priča. :D
Pozdrav. :wave:

E pa ovo nije 100% tacno:
Pre 3 dana sam kupio Abit 9500 CDT (128 bit) (63 evra).
Sva sreca dobio sam sve u kutiji sa knjizicom, uzmem malo (reda radi) da procitam sta ima u uputstvu, kad tamo pise da Abit pravi 3 9550 kartice, 9550-V (64 bit), i na slici se lepo vidi ja po sirini kraca, tj. sa strane iznad GPU-a nema mem. cipove, pa onda moja 9550 CDT, 128 bit i 9550 ADT koja izgleda isto kao moja ali je 64 bitna.
Tako da to sa rasporedom mem. cipova ne mora da znaci da je 64 bitna.
Ali ja sam imao drugi problem, nisam mogao da nateram nijedan zvanican drajver da mi prikaze 1280x1024@85 Hz na 19". Pre ove karte sam imao 9000 Pro, koja mi je isto zadavala muke, ali neki 4.1 katalisti su uspeli da prikazu. Za 9550 nijedan.
Onda sam skinuo Omega 2597a drajvere i proradilo!!!
U cemu je fora sa ovim zvanicnim drajverima (probao od 3.8 do 5.1), sve sam probao, preokrenuo Ati Control center naopako i nisam uspeo...
EDIT: Sto se tice o/c-a stigao sam do 437/235 ali moze jos (Samsung cipovi).
Rezultati: 3DMark 2001/2003/2005: 10448/3212/1381 (AMD Athlon XP 1800+@8x230 2x256 Kingmax Hardcore@230 MHz)

Poslednja izmena:
Zakuni se da su došli dotle da i memoriju raspoređuju u L a ostaje na 64bita??? :zgran: Pa mislim njihovim prevarama nikada kraja :wall: . Ovo me ja baš izbedačilo :S: . Pa šta je sledeće? Šta sada moramo da nosimo AIDU i 3dMark sa sobom i da testiramo na licu mesta :type: . Užas :mad: .

Pa prijatelju mala ispravka. Ovo ti je slika sa Abitovog sajta sa dotičnim modelom i nema memoriju U L već mu je samo PCB iste širine kao i CDT plus pasivno hlađenje.
Potdrav. :wave:

Prilozi

• Abit 9550 ADT slika.jpg
    Abit 9550 ADT slika.jpg
    120.4 KB · Pregleda: 88
Ja tu karticu nisam video uzivo, preneo sam ti samo kako je naslikano u uputstvu, tamo lepo se vidi 4 cipa u L rasporedu, u specifikacijama pise 64 bitna.
EDIT: U stvari, ova tvoja slika me buni, u prvom redu pise 128bitna karta, a pored memorije pise lepo 64 bita, kako je to moguce?

Poslednja izmena:
Ma ok. Ne započinjem ja neku raspravu...daleko od toga. Samo sam hreo da kažem: "Uffffffff, dobro je kad još uvek nisu počeli da kombinuju memoriju u L i 64bita" :D . Priznaj to bi stvarno do zla boga otežalo snalaženje pri kupovini. ;)

a c a je napisao(la):
EDIT: U stvari, ova tvoja slika me buni, u prvom redu pise 128bitna karta, a pored memorije pise lepo 64 bita, kako je to moguce?
Ne, ne... lepo piše da je procesor 128bitni a memorija 64bitna (tj. memorija komunicira sa procesorom na 64bitnoj magistrali). ;) Na brzinu si pročitao. :D Ma ustvari nije ni bitno, razumeli smo se.

kakav L raspored;ili ima 4 mem. cipa(64bita) ili 8 (128bita)!s tim sto su kod nekih svih 8 cipova na licu kartice,a negde (kao kod asusa) 4 na licu a 4 na poledjini.

B1-66ER je napisao(la):
kakav L raspored;ili ima 4 mem. cipa(64bita) ili 8 (128bita)!s tim sto su kod nekih svih 8 cipova na licu kartice,a negde (kao kod asusa) 4 na licu a 4 na poledjini.
Postoje 128bitne kartice koje imaju 4 memorije samo sa gornje strane ali raspoređene u slovo L što ih je do sada činilo "punokrvnim" (na primer moja stara GF4 MX440 u 3dMarku01 davala nešto preko 5000). Ali, pazi ovo nije empirijsko pravilo. Sa druge strane imao sam priliku i da testiram MSI FX 5200TD koji se vodio kao 128bitni ali je imao memoriju paralelno jednu do druge (zeleni PCB). AIDA je prijavljivala 128bita, ali skor u 3dmarku03 ispod 900. Tu mi tek ništa nije bilo jasno ,) . Tako da je malo bespredmetno raspravljati o tome. Inače Aca i ja smo polemisali o dotičnoj Abitovoj kartici što je na ovom threadu u startu već bio spam, a ovo samo produbljuje priču koja nije vezana za ovu temu.

Vrh Dno