Šta je novo?

Asus 4870, problem brzine obtaja ventilatora

jovannk

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2006
Poena
304
Na kartici iz naslova, prije izvjesnog vremena crkao je ventilator za hladjenje.Juce stigao novi ali ne radi kontroler brzine obrtaja tj, stalno se vrti na 2700 oobrtaja.Probano sa drugim ventilatorom sa PWM ali i on ne mjenja brzinu.
U cemu je problem i da li postoji neko resenje ? Hvala

PWM ima 4 žice, ako nema toliko pinova džaba da stavljaš PWM ventilator. Ja imam Asusovu 3850 Top i imao sam obrnut problem, nisam mogao da podignem brzinu na max. Instalirao sam Riva Tuner 224 sa Guru3d.com i sa njim namestio brzinu.

Nisam stavljao PWM ventilator vec samo probao da li reaguje na manuelnu kontrolu u AMD Overdrajvu. Originalni ventilator je sa porastom temperature mjenjao i brzinu obrtaja, ovaj novi stalno se vrti na 2700 obrtaja i nemoguce mu je spustiti niti povecati brzinu.Da napomenem, uradjene dvije reinstalacije windowsa, bez rezultata

kazi nam dal ti je na ventilatoru kabl sa 3 ili 4 zice??

pokusaj sa Afterburnermo da smanjis brzinu,
ako ne uspes menjaj kuler :-(

u tom slucaju mislim da ne mozes da kontrolises broj obrtaja ventilatora jer ti za to treba 4-ta zica al nek me isprave ako gresim

Sorry ali grešiš, samo je razlika u tome kako se kontroliše brzina. Kod 3 pina se kontroliše voltažom a kod PWM pulsiranjem struje, zato se i zove PWM (Pulse With Modulation )

Sorry ali grešiš, samo je razlika u tome kako se kontroliše brzina. Kod 3 pina se kontroliše voltažom a kod PWM pulsiranjem struje, zato se i zove PWM (Pulse With Modulation )

da kapiram al iz nekog razloga kod njega nece to da radi...ako ne uspe sa Afterburner-om onda mu je mozda regulator crko

sad mi je palo na pamet sve te ASUS 4850/4870 su imale problem(glaciator) na pocetku da su se ili pregrevale ili vent da radi na 100%(crkao regulator nije do vent-a)...

Izvinjavam se sto ranije nisam bio u mogucnosti da se javim.Dok je bio stari ventilator, koji je provrtio, kartica je sama mjenjala brzinu sa porastom temperature.Takodje sam mogao povecavati ili smanjivati njegovu brzinu i manualno, iz overdrajva.Sada ta mogucnost ne postoji.Probao sam i iz Afterburnera ali ni tako nije moguce.Ako je crkao taj regulator, postoji li sansa da se popravi i ako ne, da li ima neka mogucnost da se smanji brzina.Zao mi je da mi ode ovaj ventilator, sa sto jada sam ga dobavio.Hvala

Uvek mozes da usrafis Arctic Cooling F9 Pro u hladnjak.

Postavio sam, kao privremeno resenje, F8 Pro ali je to slabo funkcionisalo.Da li zbog rasporeda peraja ili brzine obrtaja od max.2000, slabo je hladio karticuf8pro.JPG

Bolje ostavi onaj što radi punom brzinom, barem neće da ts se pregreva i crkne. Jel si to stavio neki drugu ventilator na originalni cooler, meni izgleda nešto mali. Kod mene na Asus 3850 Top ima isti takav hladnjak samo veći ventilator, Ja sam ga namestio da radi punom brzinom svo vreme i ne čujem ga uopšte. Temperature su oko 10ak stepeni iznad sobne u leru i ne preko 65 u punom radu. U stvari cela karta izgleda identično, čak hladnjak na memorii. Moguće je i da je senzor pobrljavio a ne kontroler za brzinu.

Slika iz gornjeg posta je slika Arctic Cooling F8 Pro ventilatora koji sam postavio kao privremeno resenje.Sada je na njemu originalni ventilator kao i ovaj na slici koji je provrtio ( nema na sebi naljepnice jer sam pokusao da ga rastavim i podmazem ali bez uspjeha).

Vent.JPG

iskreno ne znam koliko si platio doticni ventilator al bilo je jeftinih resenja tipa Artic L2 Pro za oko 10-ak evra mozda je sada oko 15e kada ima da se nadje i bice ti odlicno resenje za karticu naravno ako imas toliko kesa da izdvojis a dobices extra tihu karticu i lepe temperature

ovo http://www.arctic.ac/en/p/detail?sArticle=23.?

Ovde je više pitanje kako montirati novi ventilator. Sam hldnjak je tako napravljen da se ventilator šrafi U heatsink na njegovo dno i samo neki napravljen identično može da se montira isto. Ja sam na mog potrošio ceo dan da ga lepo otvorim i očistim osovinu i da je podmažem, samo da nebih morao da se zezam da stavljam novi. Da moram da menjam ventilator kupovanjem novog za ista pare može da se nadje neka izgorela kartica sa dobrim hladnjakom jer raspored rupa je standadrdan za celu seriju. Meni je za sada jako stalo do moje Asus 3850 Top, dovoljno je jaka i brza za ono što mi treba, lako se diže do 900/1100 i uopšte se ne greja mnogo, nikad preko 70 stepeni nije otišala, ni pod najgorim testovima. Jedino što radim je da držim obrtaje na maxu uvek.

Nazad
Vrh Dno