Šta je novo?

ASRock x370 beta bios za podrsku 5xxx procesora...?

imarkovic

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2010
Poena
345
Zdravo svima,

Pitanje je vezano za plocu ASRock x370 Fatal1ty Gaming professional.
Ploca je stvarno fenomenalna, ali ima toliko bagovite biose, da ne mogu da shvatim. Relativno skoro sam promenio cpu (sa 1700 na 3700x), usput sam morao da flash-ujem plocu na poslednji bios, od tada radi ok, sem jednog problema koji se ponekad desava. Kada je ugasen PC, provalio sam da se to desava kada mi nekad nestane struja, bios mi se resetuje. Od sinoc recimo se nije desavalo da je nestajala struja, ali bios je ipak odlucio da se resetuje, malo me iritira.

Danas sam nesto trazio po nedu i naletim na beta bios koji je "unnofficial" i izasao pre ~7 dana, omogucava podrsku za 5xxx seriju procesore, izasao je za 10ak ploca. Zanima me, da li se neko usudio da ga uflash-uje? Malo mi je frka zato sto je "unnofficial" modovan bios, s druge strane svasta sam radio na ovoj ploci, dok sam imao 1700 zbog nekih problema sa memorijom stavljao sam noviji bios, zatim vracao nazad, ali posto nije moglo regularnim putem, to sam radio preko shell-a, pa opet flash-ovao na zadnji koji je sada. Razlog zasto bih flash-ovao na ovaj beta 6.41 (trenutno imam 6.40) je da ce mozda nestati ovaj problem sa resetovanjem biosa koji me nervira.

Izvor: https://overclock3d.net/news/cpu_ma...s_cpu_support_to_asrock_s_x370_motherboards/1
bios fajlovi:

Proveri prvo bateriju na maticnoj da li se ispraznila.

Čisto sumnjam da će nestati problem, to je jednostavno do ploče. Isto (ili slično) se dešava i sa Gigabyte-om. (taj famozni nestanak struje)

Takođe, postavlja se pitanje, da li će radi sa trenutnim CPU-om koji imaš, možda je namenjen isključivo za Zen 3.

Mozda da prodas tu plocu dodas razliku i kupis neku b450 ili cak ides na b550 odmah. Manje sekiracije.

5000 serija na toj ploci radi prilicno ok, evo detaljan review:

https://post.smzdm.com/p/a27zomwp/

Asrock je radio bas puno copy-paste-ovanja sa x370/x470 tako da su najsigurniji za crossflash, a dodatno tvoja ploca je jedna od najsigurnijih Asrock ploca za crossflash :) Takodje puno dobrih informacija u ovoj temi: https://www.overclock.net/threads/asrock-x370-taichi-overclocking-thread.1627407/page-441 na zadnjih 15-35 strana (za ceo asrock asortiman).

Pratim obe teme (ovu iznad i Crosshair VI), ispratio sam svu prepisku na obe teme (kao i na hwluxx i computerbase) od kad su izasli 5000 procesori (u nadi za cudo za moju plocu xD), i ima uspesnih crossflash-ovanja. Za dosta je hit & miss, ali za nekolicinu asrock ploca su ljudi imali najbolje rezultate uz uglavnom bug-ove za pogresno ocitavanja senzora, i po koji bug sa USB-om (nezavisno od B550 bug-a)

Sa druge strane solidne B550 ploce nisu skupe, i posto je moguce da je nestanak struje bug nezavistan od verzije BIOS-a, pitanje je da li se isplati.

Po meni najvise zavisi koliko kinte si spreman da izdvojis i da li bi svejedno uzimao 5600x procesor (ili neki slican ako se uskoro pojavi), elem, ako svejedno uzimas 5000 seriju, update-ovati bios se isplati, ako ne uzimas ne toliko, posto moze lako da se desi da ne bude radio novi bios sa 3700x (proveri da li je neko pokusaovao slicno).

A ako ti je kinta knap, onda je moj savet, down-flashuj na zadnji bios za 1000 serija procesora, i prodaj plocu u takvom stanju, ili prodaj za neku malu kintu u trenutnom stanju i uzmi B550 (TUF B550M-Plus/ B550-Plus > MAG B550 Torpedo), ili ako koristis DAC i neke jeftinije koje ti zadovoljavaju potrebe sa USB portovima (Aorus B550M PRO-P, MAG B550M Mortar), Torpedo ima najbolji odnos cene/dobijenog, ali TUF je bolji malo.

Poslednja izmena:
Lose sam preformulisao naslov, ne planiram da uzimam 5000 procesor... Upgrade sam ja video kao potencijalni fix (moja greska :)
Necu uzimati sigurno 5000, da uzimam, uzeo bih x570 neku plocu, tako da za sada imam ovo sa 3700x. Ne bih u ovom trenutku ni prodavao plocu, jer sam veoma zadovoljan, ovaj bug sam dobio od kako sam uradio update na 6.40, da bih dobio podrsku za 3000 seriju. Zbog toga downgrade nije opcija, jer mi nece raditi.. Nista, sacekacu, mozda ce u nekom trenutku da izbace zvanicni noviji bios koji ce nadam se biti bolji.

Taj neoficijalni bios najverovatnije nece popraviti to sto ti zelis da popravi. Ja sam na Assrock Fatallity x470 gaming K4 sa 3800x nakon update-a sa L3.31 na 4.40 resio nekolicinu problema.
Ali iz nekog razloga na debg disopllay vise ne daje temp procesora kada udje u win i ako ti namestis dok ne udje u win pokazuje temp koju ocitava BIOS, a to je pre update-a radilo, i posto imam dva sistema na dva odvojena m2 ne mogu da namestim da mi prvi bude default boot. to su neke stvari koje sam primetio ali nisam radio clear cmos nakon updat-a pa mozda je i zbog toga. Inace ostalo je sve bolje. Stabilniji je sitem, opcije u biosu su malo pretumbane ali naviknucu se.

Vrh Dno