Šta je novo?

arhitektura, sta kupiti?

bokee

Cenjen
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
150
potpuni pocetnik.. ali vrlo zainteresovan za napredovanje :) treba mi machina sa kojom mogu da fotografisem zgrade prvenstveno, znaci sirokougaoni objektiv, dobar zoom.. da li moze nesto pristojno da se nadje za budzet od 400 eura?

za 400e da ima i zum i širok ugao, samo prosumer, tj ultrazoom, pošto 400e nije dovoljno za DSLR avanturu sa zahtevima koje ti imaš

pošto su u pitanju statične scene, dovoljno je poneti stativ, staviti nizak ISO i dugačku expoziciju i prosumer će ti završiti posao. pošto bi išao u širinu, ima modela kojima je wide deo raspona na 25-6mm, dok je nešto češće na 28mm.

pošto ne pratim šta je novo i aktuelno, pustiću ipak nekog drugog da ti da konkretnu preporuku aparata...

:wave:

hvala na svim savetima :)
razmisljala sam da odvojim novac i za DSLR, ali bi to tek bila avantura.. zato za pocetak trazim neku prelaznu varijantu.. dok ne porastem malo :)

onda nemoj da daješ previše para za prelaznu varijantu, već ako možeš i želiš, kupi nešto polovno do 200ak evra (a ima dobar izbor za taj novac, Fuji-ja npr), a za deo razlike u novcu kupi neki bolji (tj ne najeftiniji) stativ, kvalitetnu torbicu, kartice, baterije...

a od novih... (P.S. o kvalitetu slika stvarno ne znam, gledao sam da bude što više wide :))
http://www.axelfoto.com/sr/index1.p...otoaparati&proizvodjac=nikon&id_proizvoda=695
http://www.axelfoto.com/sr/index1.p...otoaparati&proizvodjac=nikon&id_proizvoda=696

Nikon P90 mi je malo skup. Ali mi recimo sp9600 ulazi u budzet?
Jedino me kolebaju dimenzije, na meni uobicajenih 12, 14 sati hoda gradom za jedan dan.. nisu lakih 650g.
Ne bih da odlazem kupovinu u nedogled, jer ako nastavim sa iscitavanjem foruma nikada se necu odluciti. Bolje da ja vezbam u praksi nego u teoriji.
Par pitanja samo oko nekih stvari koje sam procitala na diskusijama ovde:
Bacen je novac za svaki megapiksel preko 8, ukoliko ne stampam postere (da li se ovo odnosi in a ekransko pregledanje na monitoru od 23”, posto najveci deo slika ne stigne do stampe?)
Opticki zoom preko 10 je takodje ludo tracenje para jer je kvalitet slike losh?
Canon pre nego Nikon kod ne- DSLR aparata?

SP9600 je pretpostavljam Fuji S9600? Da, on ti ulazi u budžet, polovan (i isključivo polovan se može naći) je oko 200-ak evra sa opremom i kao takav predstavlja prilično dobar izbor (ako naravno nije uništen upotrebom :)). I ja imam jedan :)

Po pitanju 650g (i dodaj na tu težinu i bar 4 punjive baterije) - ja volim da fotografišem, ali jednostavno nemam želju da uvek nosim aparat sa sobom, zbog veličine. tu bi mi posao mogao zavšiti jedino neki minijaturan aparat, tako da onda ispadaju svo prosumeri i ultrazum aparati. opet sa druge strane - DSLR aparati kreću od 650g u osnovnom paketu, tako da bez 2-3kg na ramenu ni ne računaj :)

Činjenica oko zuma je neko opšteprihvaćeno pravilo - što veći opseg objektiva, to je i kvalitet fotografija manji. naravno postoje izuzeci od svakog pravila, ali ja ovde ipak ne bih ništa nabrajao (da se mi se ne omakne neka laž :))

oko broja MPix - to pravilo (ako ga možemo tako nazvati) je u principu tu zbog toga što kompaktni aparati ( sa svojim minijaturnim senzorom) ne mogu da daju više detalja, možda zato ograničavanje na određen broj MPix. postoje i izuzeci, kao npr Canon G10. naravno, vraćam se na prethodni pasus - vrlo je važna i optika, tj objektiv.

i da, Canon pre nego Nikon kod ne-DSLR aparata, mada taj P90 (koji ti ispada iz budžeta) i nije tako loš :)

EDIT: Mi smo imenjaci, čini mi se po tvom nicku :)

Poslednja izmena:
hocu, obecavam :)
cim budem zadovoljna kvalitetom istih.. ja sam jos ruki u ovoj oblasti.. :)

ali evo mogu da ustedim vreme provedeno na netu nekome ko se razmislja oko ovog modela

pri vrhu svoje klsae, sirokougani objektiv od 28mm, 20x opticki zoom, 10 mega pixela, ostre slike, kvalitetne boje, odlican rotirajuci viewfinder, i pri velikom zoom-u kvalitet slike je solidan

lose: nema RAW format, ne blista u uslovima sa malo svetlosti, javlja se elektronicki sum pri vecim ISO vrednostima, 560g ga cini gotovo najtezim u klasi, mada odlicno lezi u ruci

nasla sam ga za 370 eura uz karticu od 2GB i punjacem
mislim da je ok odnos performansa koje ja zahtevam i cene za ovaj novac, kada su novi aparati u pitanju

Nazad
Vrh Dno