SP9600 je pretpostavljam Fuji S9600? Da, on ti ulazi u budžet, polovan (i isključivo polovan se može naći) je oko 200-ak evra sa opremom i kao takav predstavlja prilično dobar izbor (ako naravno nije uništen upotrebom

). I ja imam jedan
Po pitanju 650g (i dodaj na tu težinu i bar 4 punjive baterije) - ja volim da fotografišem, ali jednostavno nemam želju da uvek nosim aparat sa sobom, zbog veličine. tu bi mi posao mogao zavšiti jedino neki minijaturan aparat, tako da onda ispadaju svo prosumeri i ultrazum aparati. opet sa druge strane - DSLR aparati kreću od 650g u osnovnom paketu, tako da bez 2-3kg na ramenu ni ne računaj
Činjenica oko zuma je neko opšteprihvaćeno pravilo - što veći opseg objektiva, to je i kvalitet fotografija manji. naravno postoje izuzeci od svakog pravila, ali ja ovde ipak ne bih ništa nabrajao (da se mi se ne omakne neka laž

)
oko broja MPix - to pravilo (ako ga možemo tako nazvati) je u principu tu zbog toga što kompaktni aparati ( sa svojim minijaturnim senzorom) ne mogu da daju više detalja, možda zato ograničavanje na određen broj MPix. postoje i izuzeci, kao npr Canon G10. naravno, vraćam se na prethodni pasus - vrlo je važna i optika, tj objektiv.
i da, Canon pre nego Nikon kod ne-DSLR aparata, mada taj P90 (koji ti ispada iz budžeta) i nije tako loš
EDIT: Mi smo imenjaci, čini mi se po tvom nicku