Šta je novo?

Argh... Brzina YU NIC-a

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Ovi ljudi iz NIC.YU (Jugoslovenski registar Internet domena) su zapanjujuće spori, čak i za naše uslove...

Poslao sam im e-mail 2. juna, sa pitanjem da li registrovani sudski tumač može za sebe da registruje .CO.YU domen, pošto nisam bio siguran, čitajući one njihove pravilnike (a odgovor mi nisu dali ni u nekoliko firmi koje se bave hostingom)...

Njihov odgovor je stigao neverovatnom "brzinom" - tj. posle 18 (!) dana!!! Mislim, za jedno DA treba 2.5 nedelje??? Katastrofa...

Kad jos pogledam da tamo svuda pise SRJ, iako od tada već živimo u trećoj državi... :smash:

:mad:

Welcome to Serbia.

Pa to je super response time. Za registraciju domena se ceka visestruko duze.

interesantno je da ipak ne zagube sve te zahteve nego pak odgovore za mesec dana... ;)

Cuti i budi sretan da si dobio odgovor.... to je gomila nesposobnih ljudi koju treba razjuriti i nacionalni domen konacno pustiti u slobodan promet.

I staviti nove nesposobne ljude da prodaju te domene ;) ?

E Milane, sto si toliki pesimista? :) Ja zaista smatram da NIC moze daleko bolje i brze da radi, samo kada bi se trenutna klapa pocistila i doveli svezi ljudi. Ima tu dosta posla, svi znamo kako se dolazilo do domena i sl.
Ali cekati 2 meseca da ti registruju domen, sto je jako smesan posao, je blago receno - sramota.

Uzmes i registrujes recimo com napolju i zavrsis posao u toku dana. Ne razumem insistiranje na co.yu kontekstu?

Pa meni su npr. trazili iz firme (BTW Czehi) da se registruje .co.yu pod obavezno, a onda se taj .co.yu redirectovao na .com na kome se birao jezik, opcija je i Srpski, jelte u originu je En.

i ja sam imao slicnu situaciju kao skydiver...

silverglider je napisao(la):
Uzmes i registrujes recimo com napolju i zavrsis posao u toku dana. Ne razumem insistiranje na co.yu kontekstu?
vrlo jednostavno...

a) firma je domaca, pa nema potrebe uzimati .com (manje vazan razlog)
(generalno sam protiv .com za domace sajtove)

b) taj domen je jedino slobodan u YU prostoru - com/net/org/info/biz/ws/cc.. ma, skkoro sve ostalo je zauzeto! (veoma vazan razlog ;) )

evo, danas sam sestri uplatio .info - trebalo bi da sve bude gotovo sutra (ili najkasnije u ponedeljak, zbog vikenda)

inace, slazem se sa kutijom - ovaj sadasnji NIC je katastrofa - treba sve to :crash:

silverglider je napisao(la):

Pa da je tako, cemu onda nacionalni domeni? A i nisu samo nase firme te koje zele da imaju prezentaciju sa nacionalnim domenom.

ZoNi je napisao(la):
a) firma je domaca, pa nema potrebe uzimati .com (manje vazan razlog)
(generalno sam protiv .com za domace sajtove)

Pa za koga onda postoji .com domen? Sve firme mogu da se registruju pod svojim nacionalnim domenom. :)

Pa dobro, nemojte sada da idete u krajnost. Tema je sporost i tromost NIC-a a ne zasto neko hoce co.yu ili com domen :)

Ja sam com/net/org/trt/mrt pomenuo samo zbog brzine zavrsavanja posla, a ne zbog preferencija. Ne trebaju ti nikakvi papiri, uslovi ili druga mrsomudjenja - odes, platis koliko kosta pola kugle sladoleda i zavrsis odmah posao. A ako si bas zapeo za domace, stanes u red i cutis, jer tako to kod nas ide - svestan si i sam gde si stao u red.

zeleni_zub je napisao(la):
1. Pa za koga onda postoji .com domen?

2. Sve firme mogu da se registruju pod svojim nacionalnim domenom. :)
1. za bilo koga, bilo gde u svetu...

2. da, dobro me podseti - ima i ta glupost da firma moze da ima samo jedan YU domen... mislim, potpuna nebuloza...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Pa dobro, nemojte sada da idete u krajnost. Tema je sporost i tromost NIC-a a ne zasto neko hoce co.yu ili com domen :)

Pa spori su i tromi oduvek... Nisam upućen koliko ljudi radi tamo, ali sam čuo da imaju samo jednog čoveka koji je zadužen za to. U to mi je teško da poverujem, mada koliko im treba vremena da nešto urade uopšte me ne bi čudilo... Tri nedelje im je trebalo da izmene DNS record kada je hosting prebačen kod drugog provajdera... Posao od čitava 4 minuta sve sa ispijanjem kafe. :wall:

Pa nije bas ni to tacno da firma moze da ima .yu domen. Mogu valjda samo javna preduzeca, ostali .co.yu

p.s. i provajderi, i predsednik i drzavna zajednica i jos ukupno 20

p.s.s. evo ih povlasceni: http://www.yu/domeni/domain.asp?slovo=pod&koji=6

Poslednja izmena:
yu domen mogu da imaju samo vladine institucije, co.yu je rezervisan za firme, org.yu je rezervisan za organizacije, edu.yu za edukativne ustanove

.yu mogu da imaju ISP-ovi (npr. eunet.yu)

@zeleni_zub meni se javila Mirjana iz YUNICa :) mozda ipak imaju dvoje ljudi koji odrzavaju nacionalni domen :D

Pa ljudi jednostavno nemaju volje da rade regovanje domena zemlje koja ne postoji a cija dvoslovna skracenica skoro pola decenije nije ta...

Inace do sada nisam regovao nijedan .co.yu upravo zbog brzine celog procesa. Toliko vremena jednostavno nemam kad radim nesto, a i ne svidja mi se domen...

Ko njih pita da li imaju ili nemaju volje? :) Ima da radi jer je placen za taj posao. Mozda se ni meni ne dopadaju neke stvari kod mog poslodavca ali moram da radim jer sam placen za to. Tako da volja nije faktor a koji je domen, takodje nije njihova briga. Oni treba samo da primaju dokumenta i resavaju zahteve brzo, u roku od 20 minuta a ne 2 meseca.

Poslednja izmena:
@kUdtiHaEX: ironican sam bio...

A inace nisam siguran da su placeni. Neko da demantuje ili potvrdi?

nisu placeni - tvrde domaci ISP-ovi...

Pa... ako su se vec prihvatili toga da rade, onda nek rade makar i volonterski. Nek zaposle mene :D :d

Nazad
Vrh Dno