Šta je novo?

Areca ARC-1880i ili LSI Logic MegaRAID 9260-8i

maverickso

Cenjen
Učlanjen(a)
22.04.2011
Poena
154
sta mislite o ove dve kartice? koja je bolja? jel ima neko neke testove?

Zavisi za sta. Imaj na umu da ce ti za oba verovatno trebati dodatno hladjenje.
LSI je koliko vidim jeftiniji, pod uslovom da ti ne treba FastPath (ako ti je potreban, onda vec Areca nema tu sta da trazi).
LSI je brzi po pitanju pristupa (jako primetno za SSD-ove).
LSI bi bio moj izbor (imam LSI 9211 iz iste serije), i to ne samo zato sto imam averziju prema Areca kontrolerima ;) Imas na thessdreview.com poredjenje ova dva kontrolera (ili barem test za oba, nisam siguran ;)) pa odluci sam.

meni treba samo za zabavu :), volim brzinu pa hocu da napravim 2 ssd-a u Riad0 + 6x1TB u Raid10 + 1x3TB za rucni backup. Hm pa gledam ova 9211-8i je sasvim super kartica a nije skupa (oko 200 evra). Koje brzine izvlacis?. Koja je razlika u odnosu na 9265 po brzini? jel neka drasticna? cemu davati 400 evra visa ako i 9211 radi isto pristojno? Gde si ti kupio tvoju i koliko para? posto bih hteo garanciju i sve uredno :)

9211 je bila 200e, a 9260 je oko 432e trenutno (u Nemackoj sam porucio).
Neces ni na jednom od ovih kontrolera nakaciti tek tako 9 diskova - oni imaju min0SAS portove, bez expandera moze max. 4 po portu. A expanderu ne samo da su skupi (relativno) vec i jako teski za naci em' ima compatibility problema.
Za 2 SSD-a je bespotrebno davati novac na ovakav kontroler. Intel ICH ce sasvim dobro odraditi posao. Za 6 HDD-ova vec, tu bi morao kontroler sa RAID5/6 tako da 9211 otpada. Ne bih predlagao ni RAID5 na ICH.
Ako vec zelis da kacis 6 HDD-ova onda idi na LSI 926x (bilo koji model samo da ima barem dva prikljucka tj. 8 "portova", tipa 8i), taman ces nakaciti i SSD-ove ;) 9265 jeste brzi za SSD-ove od 9260, ali za max. brzine treba i FastPath key koji dodatno kosta. A iskreno nemamo potrebe za time, to se tek vidi na extra drndanim serverima.
Meni su SSD-ovi na 9211 bili vezano JBOD, tj. nisu bili u RAID-u. Na svakom imam po koji VM pa je bolje da stoje zasebno.

lol interesantno evo sad sam bas malo citao o tome kad pogledam ovde a ti o tome :). Pogledaj rezultate, cak ima u testu i 9260 http://www.tomshardware.com/gallery/iometer-cpu-utilization,0101-218253-6609-0-0-0-jpg-.html .ICH definitivno otpada jer to znaci nova ploca i procesor a ja imam SB750 i toliko ima lose rezultate u raid5 da je to strasno zato kontam da je bolji raid10 pa kad kupim LSI stavicu raid5. Cekaj ja sam mislio da 9211-8i ima 2 SAS porta a to znaci 8 hardova a ja imam 6+2 ssd-a to je taman to jer kontam da ovaj veliki od 3TB ni ne kacim na kontroler nego na plocu. Ja zelim da kupim kontroler najvise jer se bojim ako mi crkne ploca pitanje da li ce raditi raid niz na nekoj drugoj mozda i hoce ako je isto SB750 ili gresim?, a i hocu kontroler zbog brzine a i zato jer pravim 2 array-a i 0 i 10 kontam da je bolje nakaciti svih 8 diskova na kontroler da leti nego na SB750. Druga stvar je finansijski problem ja bih brzinu a nemam kesa :) tako da gledam da prodjem sto jeftinije a dobro. Za 9265 i 9260 defintivno nemam para a pre sam se lozio na Areca ARC-1220 ali kontam da bi LSI 9211-8i ipak bio najbolji izbor. Ma da ne trebaju meni toliko extremne brzine kao za servere kontam to sto mi nudi 9211 to je i previse za mene. Zanima me samo koliko cu imati losije rezultate na 9211 u raid5 u odnosu na 9260, ako to nije neka drasticna razlika onda sto dati 200 evra vise a plus sto ih nemam :) Tako da kao sto sam rekao zbog finansijskog problema odlucio sam da idem prvo na 1 SSD za sistem i 4x1TB u Raid10 i 1x3TB za bekap a posle bih kupio jos 1 SSD za Raid0 onda 2x1TB da imam jos prostora u Raid10 i jos LSI 9211-8i. Najvise bih voleo kad bih kupio sve odmah pa da namestim sve lepo da se ne cimam posle ali to sve zajedno je stvarno puno kesa za mene. Ti si iz Koreje? Zar nisu tamo ti kontroleri jeftiniji? Posto je tamo 9211-8i

Poslednja izmena:
9211 ne podrzava RAID5. ARC12xx ti ne bih predlagao, ume previse cesto da pravi probleme sa obicnim diskovima.
Da, SB750 i nije kao ICH, mada za 2 SSD-a nije los. OK ni ICH ni SBxxx nisu za RAID5 realno iz vise razloga. Ne znam sta da ti kazem, ako vec imas za 6 diskova a igras se sa SBxxx ;)

Nazalost ovde NISTA od IT elektronike nije jeftino :( Sem sto mogu da porucim sa Provantage-a iz Amerike, ali zbog carine u Koreji ne bi mi ispalo jeftinije nego da kupim u Nemackoj.

Poslednja izmena:
@maverickso

Koju matičnu ploču imaš? Ako je Gigabyte, NE UZIMAJ LSI!!! NE RADE. TAČKA.

A, da... dobar "predlog" :( I sa EVGA moze biti problema.

a nemoj me zezati...imam Gigabyte GA-MA790X-UD3P. Koju da uzmem onda od Arece a da je potpuno ista kao 9211-8i i po ceni i po karakteristikama a da moze raid 5 znaci tu oko 200 evra da se krece. Sta bi mi ti preporucio Alfa?

Poslednja izmena:
Areca nema kontrolere u tom cenovnom rangu. Takodje LSI 9211 NEMA RAID5. Tako da je bespotrebno uzimati ga tek tako. Ja sam ga uzeo zbog SAS 6Gbps jer imam C300.

znaci ne vredi nista drugo uzeti osim ARC-1880i, jest da je cena zlo ali je ludilo masina. Posto LSI ne radi ovo mi je jedino resenje

Licno mislim da nemas potrebe za time, ali Ock, tvoj izbor ;)

Meni jedan 9240-8i (pod IBM re-brandom m1005) skuplja prašinu zbog toga. Proban s gomilom verzija FW na GA-P35-DS4, GA-H57-USB3, nekom GA sa 785 čipsetom, GA-G31M-ES2L. Probana i puna verzija (LSI 9240-8i), znači ne pod IBM nalepnicom. Imaš na netu gomilu ljudi koji se žale na relaciju Gigabyte/LSI. Problem je do GA BIOS-a.

Inače isti kontroler najnormalnije radio na ASUS, MSI, Foxconn i ASRock pločama, od kojih su neke bile potpune bede, mislim da je najbednija bila neka Asus 945G ploča, ali je kontroler radio bez problema.

Odgovor GA tehničke podrške - zbog postojanja gomile hardvera u svetu, ne možemo da garantujemo da će naše ploče raditi sa svima. Probajte neki drugi brand kontrolera :mad:

Inače, bug je u tome da možeš da uđeš u BIOS kontrolera, napraviš RAID niz i ostalo, ali kad treba da se podigne OS, komp se potpuno zablokira uz simpatičnu poruku: "no physical memory is available at the location required for the windows boot manager" (bez obzira da li je OS disk na LSI kontoleru ili ne).

Neki problem u tome kako GA BIOS-i alociraju memoriju za PCIe kartice.

Poslednja izmena:
Odgovor GA tehničke podrške - zbog postojanja gomile hardvera u svetu, ne možemo da garantujemo da će naše ploče raditi sa svima. Probajte neki drugi brand kontrolera :mad:
Hahahaha, kao da je ploca vrednija od kontrolera ;)
Ako ti bude i dalje skupljao prasinu sredinom juna, baci poruku, mozda ce imati koristi kod mene.

Ma potpuni idi**i, ajde da sam im dao neko opskurno sr***e, ali LSI, pa polovinu kontrolera oni prave.

Ko da sam im rekao ne rade mi nVidia kartice, a oni da kažu, pa pređite na AMD.

Licno mislim da nemas potrebe za time, ali Ock, tvoj izbor ;)

brate koji onda da uzmem za moju plocu a hocu da imam hardverski raid i gotovo :)

pa ja sam tada uzeo ovu plocu jer kazu da je odlicna da otkljuca procesor Phenom II X2 555 sto i jeste tacno procesor mi radi extra i po brzini je potpuno isti sa 955 quad core npr. Koju onda plocu da uzmem da mi otkljuca procesor a da moze LSI da radi na njoj? au mighty kad bi se mogli dogovoriti za taj kontroler spasao bi me samo tako izucu se za hardove i sve kao na takmicenju :).

Koliko sam shvatio ovaj ICH nema kod AMD-a to je sve Intel i samo X58 chipset?

Treba neko da promeni ime teme u koji kontroler da kupim? :)

Poslednja izmena:
Ako hoces hardverski RAID OK ;) Ali ocekuj dosta glavobolja ako ti je prvi put. Ja sa podosta iskustva i high-end plocama samo pa i dalje nailazim na zezanje :(

Pogledaj da li negde mozes da nadjes starije 3Ware SATA kontrolere (novijih nema jer je 3Ware sada deo LSI-a). Vani ih ima za dzabaka jer su na rasprodaji, a mislim da i kod nas ih ima po "OK" cenama.
Ako ne, onda predji na ASUS plocu pa idi na LSI. Najmanja verovatnoca da ces imati probleme sa kontrolerima.
Ili zasto ne uzmes nesto tipa Areca 1220:
http://geizhals.at/eu/a159651.html
u tom rangu je najjeftinije ja mislim (RAID5 za barem 8 diskova)
Ako mislis da ides na LSI ili Areca, moraces sigurno vani da ih uzmes (jer i da ih ima kod nas - PRESKUPI su).
Ako ti ne smeta menjanje ploce onda:
http://geizhals.at/eu/a514625.html
LSI 9240-8i

Sad kad pogledah cene opet razmisljam se - "hmmm, pa ne isplati se nemati kontroler" :D Treba ovaj 9211 da zamenim za 9240 ;)

pa ja sam ustvari i hteo ARC-1220 od pocetka jer sam se lozio na nju ali ti nesto rece gore..."ARC12xx ti ne bih predlagao, ume previse cesto da pravi probleme sa obicnim diskovima". Ja uzimam Samsung Spinpoint F1 a i cuo sam nesto da 1220 ima propusnu moc do 500mb/s jel to moguce samo tako malo? misllim nije malo ali ocekivao sam vise.
Uh bog te pogledaj sta sam nasao..ja cu koristiti RAID10 sa 4 harda.. pa ovo je smesno i stvarno ne ide preko 500, pa ovo cu imati i na SB750 :)
http://www.tomshardware.com/reviews/RAID-SCALING-CHARTS,1635-10.html
Za Arecu ARC-1880i necu nikad imati para znaci jedino da menjam plocu na Asus i da idem na LSI, evo dobar clanak kako nece da radi na Gigabyte a javio se lik koji ima Asus-a i leti mu
http://www.tomshardware.co.uk/forum/278804-12-x58a-megaraid-9240
Ne mogu da nadjem ni jedan review za 9240.. kakve on brzine postize?

Poslednja izmena:
RAID10 sa 4 harda nikako ne moze preko 500MB/s jer ta 4 diska ni u RAID0 nece postici 500MB/s ;) Ne znam napamet koji IOP bese ima 1220, ako je IOP33x onda je i 400MB/s puno za njega, ako je IOP341/342 onda moze 800MB/s.
Ne zamaraj se time, tu brzinu nigde neces moci da iskoristis pa ni pri kopiranju (druge komponente ce te limitirati). Isprobano i sa kontrolerima koji postizu po 2GB/s, preko 500MB/s nema kopiranja ;)

1220 pravi dosta problema sa WD diskovima, i ne voli dobar broj diskova generalno. Ali sa kojima radi - RADI. Ako ides na Areca, predlazem ti Hitachi diskove (dok ih jos ima a da nisu WD), sa njima nema problema jedino. Ako imas WD diskove, zaboravi na Areca-u. Seagate - kockanje. Samsung takodje.
Imaj na umu da ovi kontroleri NISU namenjeni desktop diskovima i dosta stvari mora da se podesava za njih - tipa NCQ mora da se disabluje da bi WD diskovi radili na Areca-i, max. SATA150 i slicno.

Na SB750 i ICH neces izvuci 500MB/s - samo neke ploce drze te onboard kontrolere na PCI-e >x1, vecina ih je na PCI-e x1.

Malo sam zbrzao odgovor, izvinjavam se, nesto sam u guzvi ;)

ne vredi Samsung vec ide to je gotovo odlucio sam se za njih jer mi ih svi hvale za raid na stranim forumima i da postizu brzine od oko 150mb/s sami. ARC-1220 ima IOP333 ali ja bih RAID10 za sada na integrisanom a na hardverskom bi na RAID5. A da idem onda na varijantu Asus ploca i LSI 9240-8i. Jel 9240 bolji od 1220?. Koju plocu uzeti od ove 3:
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/Crosshair_IV_Formula/
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A89TD_PROUSB3/#specifications
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A89GTD_PROUSB3/#specifications
ili mozda neku cetvrtu uglavnom mora biti neka da otkljucava procesor

SpinPoint F1 da moze 150MB/s da postigne?? Koliko vidim max. 110MB/s:
http://www.tomshardware.com/reviews/samsung-overtakes-a-bang,1730-9.html
Nijedan SATA HDD ne izvlaci 150MB/s prosek, pa cak ni max. ne znam da li moze. (sem SSD-ova). Ne zamaraj se brzinama od 500MB/s neces ih postici koju god varijantu uzeo. Cak i da postignes nemas ih za sta primeniti osim za hvalisanje.
Elem ako ides na Samsung F1, skokni na forums.2cpu.com, uradi pretragu po terminu "Areca+Samsung" pa vidi iskustvo ljudi. Bolje je nego sa WD sigurno, samo je Hitachi sigurnija varijanta.

LSI 9240 je ista stvar kao 9260/80/65/itd. ;) Imaj na umu samo da kad budes upgradovao sistem, sa LSI-em opet moras da biras plocu na kojoj ce raditi - znaci ne GB, i ne bilo koja EVGA.

hm mozda je to bilo u hdtune test pa mi je zato lik rekao 150 u svakom slucaju brzi su kao sto i test pokazuje. Ma nije bi toliko brzina bitna nego jednostavno hocu da izaberem pravi kontroler za moju plocu. Imam tj. imacu Samung diskove znaci Arecu ne mogu kako ti kazes ako idem na LSI moram kupiti Asusovu plocu. Sta kupiti onda?, a sta kazes na http://cgi.ebay.com/HIGHPOINT-ROCKE...54037680?pt=COMP_Printers&hash=item45fa6aa9b0
Negde sam naleteo na tebe Alfa na jednom stranom forumu pa mislim da sam bas na tom forumu neko zali kako mu ssd sporije radi na SB750 pa je onda kupio plocu 890fx sa SB850 pa su rezultati bili mnogo bolji, ne mogu sad da nadjem to, jel moguce to?

Ja nisam imao SB750, jedini AMD chipset skor koji sam samo probao je iz 890GX valjda - i fenomenalno je radio sa C300.
Ne kazem da ces sigurno imati problema sa Areca i Samsung diskovima, ali je veca verovatnoca da ces imati probleme sa Areca-om ako koristis obicne diskove. Najbolje pogledaj njihov HCL, dosta je up-to-date, ako mislis da kupis disk sa te liste, radice bez problema.

taj RocketRaid je odlican isto. Mislio sam da neces nesto dalje od Areca, LSI/3Ware, ali ovako imas izbor kontrolera tipa Promise, HighPoint iz generacije ARC1220 koji su verovatno jeftiniji.

ovde sam te nasao: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=264047&highlight=sb750+sb850
ne kontam samo ovaj lik je imao lose rezultate na 9260 zbog Gigabyte ploce ili sta? mozda je to smetalo raid kartici? vidim da je SB850 sasvim lepo odradjivao posao isto ko 9260 :), da menjam ja plocu na asusovu pa da neko vreme koristim SB850 dok ne kupim kontroler? :) jer nemam kesa odmah za sve
890gx si imao sigurno ima ovde neki rezultati
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=246678
E sad opet ja o brzini ali moram da pitam jer me zanim, reci mi hocu li imati uopste razliku u brzini na SB850 i rocketraid 2720 ili 9260? vidim na kraju topica da je razlika minimalna a lik ima 2xR0 SSD sto i ja hocu znaci postavlja se pitanje zbog cega onda uzeti kontroler uopste da ti ne bi procesor bio opterecen i zbog vise iops-a ili sad lupam gluposti :)

Poslednja izmena:
ovde sam te nasao: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=264047&highlight=sb750+sb850
ne kontam samo ovaj lik je imao lose rezultate na 9260 zbog Gigabyte ploce ili sta? mozda je to smetalo raid kartici? vidim da je SB850 sasvim lepo odradjivao posao isto ko 9260 :)
Ja nisam rezultate postovao tamo, samo sam dao usputne komentare oko SB850. 890GX (ili 880GX nisam siguran) sam imao samo nekoliko dana, ispalo je da AMD x6 radi po dva tri puta sporije od starog Intel C2Q za moje potrebe tako da je ta konfa skroz otpala ;)

Elem, LSI 9260 je radio odlicno u tom linku, nije bio nikako kontroler limit; fora je samo da je tip koristio SSD-ove kojima nije potrebno vise od njegove SB850 ploce. Mozda bi primetio razliku da pusta 50000 transakcija na nekoj bazi ali ne moze primetiti ni 1% razlike u prosecnoj primeni.
Zato i sve vreme pricam - ako zbog HDD-ova uzimas kontroler, OK, stavi i SSD-ove na njega. Ako je zbog brzine SSD-ova, ne bacaj novac.
Ili, bolje receno:
Ne bacaj novac na brzi kontroler zbog SSD-ova, uzmi ono sto ti je dovoljno za HDD-ove. A to je bilo koji HighPoint, Promise, Areca, LSI, 3Ware kontroler sa IOP3xx kontrolerom ili jacim. Kod nas bi trebalo da mozes naci jeftino 3Ware sa kojima nisam cuo da imaju problema maltene (3Ware vise ne postoji, sad je LSI, svi 3Ware kontroleri su IOP3xx ili raniji pa pazi sta uzimas)

Inace, negde krajem juna bi trebalo iz Nemacke da porucim nekoliko Crucial m4, pa ako ne nadjes kontroler do tada, javi.

vazi ali ja sam se sad izuo za diskove skoro 400 eura tako da sad necu nista vise kupovati namesticu da radi sve na SB750 i raditi bekap redovno na ovaj veliki od 3TB pa sam mislio krajem leta da promenim plocu na SB850 i da kupim jos jedan SSD za raid0 tako da bih imao onda 2ssd r0 i 4x1tb raid10 pa onda pocetak zime mozda da kupim LSI 9260 mozda mu i padne cena do tada :) pa bi onda presao na Raid5. Sta kazes na ovakvu ideju? Vidim da si vec dugo u ovome i da se razumes tako da cu te poslusati koji god imas predlog. E da i jos nesto ja sam mislio da uzmem Asus-a a jednu od one 3 sto sam gore pomenuo u tekstu (mislim da je na prosloj strani) a drug me napao kao nemoj Asusa on je kupio 870G Gigabyte isto SB850 i kaze pre kupovine je dosta gledao testove ustvari ovo mi je napisao "nemoj da uzimas asus am3 smesno su im spore ploce na svim mogucim testovima koje sam ja poredio kada sam kupovao plocu.netreba ti 890gx-fx ploca za sb850 chipset". Sta ti kazes?

Imaj na umu da ja ove stvari koristim zbog posla, tj. meni ubrzavaju posao i time se otplacuju, i to primetno. Tako da ja za sebe gledam to iz drugog ugla. Ali za prosecnog korisnika je po meni overkill ici na neki kontroler zbog brzine - zbog hardverskog RAID5 je OK, i zato (ponavljam se ko zna koji put ;)), uzmi bilo koji, tj. najjeftiniji kontroler sa IOP33x ili boljim cipom. Ako je mala razlika do 9260, super, puna kapa. Ako nije, nemoj da zalis.
Svidja mi se kako razmisljas po pitanju prebacivanja RAID-a, samo razmisli kako ces prebaciti podatke ako se nakupe! Ne mozes preci sa SB750 na neki drugi kontroler bez bekap+restore.

Sto se ASUS ploca za AMD tice nemam pojma - zadnji AMD sistem koji sam imao je bio 2006, posle toga sam se poigrao sa x6 na GB ploci, potpuno nezadovoljan bio performansama i vratio se na Intela. Nisam se ni trudio da gledam kako radi RAID na tim plocama, jer mi ne znace.

Inace, za sta tebi koristi taj racunar? Imas li neki konkretan razlog zasto bi isao na brzi 9260 a ne low-end 3Ware recimo?

Poslednja izmena:
a ne druze ne znam jesam li naveo u tekstu negde gore ili ne jer sam pisao na dosta foruma :) zato i uzimam 1ssd za sistem, 4x1TB sa storage i 1x3TB za rucni bakup a posto cu imati RAID10 od 2TB ili posle RAID5 sa oko 3TB i nesto necu ni prelaziti kolicinu podataka ovog diska za rucni backup, a i koristio bi ga kad bi se prebacivao sa 750 na 850 ili na hardver a i da cuvam na njemu sve za svaki slucaj tako da kontam da cu jednom mesecno praviti bekap i onda cu ga gasiti da ni ne radi dzabe. *** ja nisam programer i ne koristim masinu za posao ali volim brzinu i svidja mi se raid a i hteo sam da imam sigurnost podataka ne samo jednog diska nego celog array-a a meni je 3TB plafon plafona. Ustvari moze se reci i da radim nesto sa komp-om jer nabacujem sisteme i malo prodajem komponente i nadogradjujem kompove ali zapravo ne koristim zato moj komp koristim ga samo kad mi treba nesto novo da skinem tipa kodeke itd pa to prebacujem na masinu koju radim a i nekad mi se desi da mi dodju masine sa 500GB particijom koja je podeljena na pola a ne volim da secem na zivo pa prebacim sve na moj komp pa onda tako da to ti je to sto ja radim :) uglavnom zezanje. A cime se ti bavis? Vidim da si u Koreji..boli te tuki...:). Ma opusteno za kontroler daleko sam ja do toga uostalom ako bih menjao plocu SB850 bi mi sasvim lepo radio nego ja sam hteo da kupim kontroler jer sam mislio da bi ceo array na njemu brze radio a i zato sto su me utripovali da ako crkne ploca postoji mogucnost da taj raid niz nece raditi na drugoj ploci e sad da te i to pitam ako bi se to desilo i kad bih dobio neku plocu sa istim SB jel bi mi radio raid niz?. A i hteo sam kontroler zato sto kontam da bi na 9260 i jos 2x1TB koja bih kupio da imam ukupno 6 i stavio bih sve u raid5 da bi to sve daleko brze radilo nego raid10 sa 4 diska na SB850. Tako da to je bila moja cela zamisao od pocetka 2xSSD U R0 i 6x1TB u raid5 a to je taman 8 portova jedino bi 3TB i cd rom stavio na plocu :) jedino sto sa 6TB u raid5 prelazim tih 3TB ali dobro ne bi bekapovao filmove i stvari koje mogu skinuti kad hocu. U sustini brate ne bitno mi je koji kontroler ali znas kakav sam ja uvek volim kad kupujem da kupim neku pravu stvar pa makar i ako bas nemam kesa *** sacekacu pa cu skupiti vise ali cu kupiti nesto dobro a ne neko djubre npr. da mi se desi da 2ssd u r0 daju vecu brzinu nego sto kontroler moze ili npr. jednog dana mi se cefne da kupim jos 2 ssd- za raid0 a ostanem na 4x1TB ili nesto tako ali sad sam pukao na diskove i plocu bih menjao mozda u avgustu tek tako da kontroler tek na jesen :). E da i jos nesto svi hvale raid5 na hardverskim kontrolerima a ovi stranci mi uporno govore da ako cu u buducnosti imati 6 diskova a 3TB mi je dosta da bolje napravim RAID10 jer je brzi generalno od RAID5, sta ti kazes?

Prelazak na drugi kontroler - mozda radi bez ikakvih diranja mozda ne radi, nema pravila. Npr. prelazak sa ICH na ICH radi uglavnom (ako oba ICH podrzavaju isti RAID niz).
RAID10 i ako ti crkne ploca je jako lako rekonstruisati, tako da ne moras ni tu da brines oko podataka ako ti crkne ploca a ne nadjes plocu sa istim kontrolerom.

E sad ono brze - brate KOLIKO brze? Gde ces to primetiti? Gde ces primetiti da li ti RAID5 STORAGE radi cak i 150MB/s naspram 450MB/s?:) Pa da kazes da vredi razlika od nekolio stotina evra koliko jeste razlika izmedju low-enda i LSI 9260.
Jedino sto treba da gledas je da ne kupis bash neki shit od kontrolera ili ako je razlika u ceni mizerna da ipak uzmes novije, ali ovako ne zamaraj se razlikom u brzini - ne mozes je osetiti.
RAID10 sa 4 diska... OK trenutno. RAID10 sa 6 diskova je glupo jer se bacaju 3 umesto jednog diska sa RAID5 (ili 2 sa RAID6). Brzi... pa sa 6 diskova neces primetiti razliku ja mislim, cak ce za pisanje RAID5 biti brzi.

ok icu tako onda..danas prepodne mi stizu hardovi pa cu napraviti 10 a kad kupim kontroler i jos 2 diska onda cu 5. Kad ces prodavati 9211? :) Sacekaj do pocetka zime taman bi mogli trgovati :). Koju bi mi plocu onda savetovao?, stvarno ne mogu da se odlucim a kontam da cu uzeti LSI najverovatnije uzeti bilo kakav jer Arecu ne mogu. E da jos nesto ja imam na ploci 6 sata portova i kao 2 neka gsata pa da spojim ssd na te gsata ili na obicne citao sam nesto malo o tome ali svako razlicito govori. Evo link za plocu:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3107#sp

Nazad
Vrh Dno