Šta je novo?

Arch na RAID0 nizu

Hvala obojici na rezultatima.

@__zevs__

Da li vas mrzi da kopirate film sa jedne particije na drugu, i stara dobra štoperica da odredi koliko je to MB/s?

:)
Ја имам само једну партицију у рејду (само хоме). Тако да немам добре услове за тај тест :)
Рејд сам направио из зезања (софт рејд, не онај у биосу), а што се брзине тиче примети се незнатно при отварању директоријума (брже учитава тумбове ако има много фотографија или филмова у директоријуму). То је оно што сам ја запазио као разлику, али немам чим да измерим :)

Ajde molim te bar na njoj kopiraj film sa jednog mesta na drugo, ali ne move, nego baš copy, pa mi javni. Imaš piće, može i 2 ;)

Kod:
0:04 ~/Desktop> time kopi Tom\ and\ Jerry\ 4.mkv Tom\ and\ Jerry\ 4.mkv-kopija
Size: 732212355 (698.29M)
Kopirano:  698.29M (46.49M/s) |
done.
0.130u 5.440s 0:14.24 39.1%     0+0k 0+0io 1pf+0w

Da te ne buni kopi je moj jednostavni copy program (napravio sam ga zbog pravljenja iso slika, da znam dokle je stigao, a i ako je disk ostecen da mogu da izvucem bar deo podataka)...

znaci 14.24s za 698.29M, sto ce reci avg: ~49.04MB/s... (ono gore u kopi je brzina koja je bila na kraju).

Poslednja izmena:
Isto to samo na data particiji (WD, poslednja particija, nije u raidu): 34.08MB/s
Kod:
0:11 /mnt/data/Filmovi> time kopi Tom\ and\ Jerry\ 4.mkv Tom\ and\ Jerry\ 4.mkv-kopija
Kopirano:  698.29M (32.17M/s) |
done.
0.130u 3.480s 0:20.49 17.6%     0+0k 0+0io 0pf+0w

Kopiranje sa WD diska na Seagate (ni jedna particija nije u raidu). Obe su na kraju diska. 66.13MB/s

Kod:
0:11 /mnt/data/Filmovi> time kopi Tom\ and\ Jerry\ 4.mkv /mnt/data2/Tom\ and\ Jerry\ 4.mkv
Kopirano:  698.29M (67.80M/s) |
done.
0.140u 3.630s 0:10.56 35.7%     0+0k 0+0io 1pf+0w

Inace onaj raid je napravljen na sda3 i sdb3, sda je WD, sdb Seagate, raid je 0, a data particije su sda4 i sdb5, evo najvaznijih detalja :)
Kod:
/dev/md1 on /home type reiserfs (rw)
/dev/sda4 on /mnt/data type ext2 (rw)
/dev/sdb5 on /mnt/data2 type ext2 (rw)

[0:0:0:0]    disk    ATA      WDC WD6400AAKS-7 01.0  /dev/sda
[1:0:0:0]    disk    ATA      ST3250620AS      3.AA  /dev/sdb

Poslednja izmena:
Veliko hvala. Ja nisam nešto preterano zadovoljan. Čim ulovim neko slobodno vreme rasparčavam sve i ispočetka, ovaj put sa fakeRAIDom, pa ću da uporedim.

Poslednja izmena:
Pišem vam po ko zna koji put, u nadi da moje pismo neće dobiti katanac i upozorenje :)

Skoro sam kupio Silicon Image (Sil 3114) RAID kontroler, i ovakakav kakav jesam spržim sve bitno na DVDje, isformatiram HDDove, konfigurišem kontroler (sve na "auto" :p) i uz ovo uputstvo instaliram Arch.

Bilo je sitnih trzavica zbog različite verzije dmraid alata i načina imenovanja particija, ali sam to rešio.

Došao je na red i taj famozni GRUB. Particije koje imam su sledeće:

Kod:
/dev/mapper/nvidia_efaficah - ceo niz
/dev/mapper/nvidia_efaficahp1 - boot, ext2, 100MB
/dev/mapper/nvidia_efaficahp2 - root, ext4, 15GB
/dev/mapper/nvidia_efaficahp3 - home, ext4, resto
GRUB je, po uputstvu od gore uspešno instaliran, ali ne bootuje. Evo njegove konfiguracije (bitnog dela):

Kod:
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/mapper/nvidia_efaficahp2
initrd /kernel26.img
Zašto ne bootuje? Kaže da je error 5 (partition table invalid or corrupt).
cfdisk uredno vidi i niz i particije (pomoću njega sam ih pravio), formatirane su iz arch instalera. Instalacija je prošla lepo, grub fajlovi su tamo gde treba...nije mi jasno sad ništa.

da ne pravim milion postova, ovaj ću da dopunjujem informacijama. Za sad sam napravio mali pomak. Glupi čipset je na diskove upisao svoj metadata, tako da je dmraid video i sil i nvidia raid kontrolere, ali je koristio nvidia, a diskovi fizički priključeni na sil karticu. Iiiiidemo dalje za iste pare

Poslednja izmena:
Žao mi je za dupli post, ali ne mogu da editujem poruku iznad.

od gore je napisao(la):
da, bio sam u pravu. Sad uspešno dobijem GRUB koji uspešno bootuje, dok ne dođe do jednog dela gde sam promašio neke stvari (glupi sil_ajbhafcbdcbg) jer ne mogu da kopiram :p

Uspeo :party:

Nadam se da se moderatori ne ljute što vodim ovaj monolog, ali nekome će valjda koristiti nekad.

Javljam rezultate testova i realnog rada večeras nekad :banana:

pa neka je i triple...

Testirao sa IOzone, evo parametri.

iozone -r 128k -s 1G /dev/ovde_uređaj

read: ~96MB/sec
write: ~72MB/sec

kopiranje filma od 702.1MB sa particije na particiju traje, verovali ili ne, 21 sekund. Razočaran, u najmanju ruku.

Rasturam ja ovo, soft raid mama.

Ajd da ne ispadne da razgovaras sam sa sobom...

Sto si kupovao sil 3114 karticu? Koliko ja znam to je takodje fakeraid a to vec imas sa nvidijinim onboard raid kontrolerom.

Nisam se raspitao, nego zaleteo i eto gluposti. Sreća pa je Bench kolega bio jeftin :)
Posle sam shvatio da je to ustvari PCI kartica sa dodatnim SATA portovima, koja samo ima mogućnost da ih "sklopi" u RAID, ali avaj :) Biće nekad nešto i od mog sna da guram ~100MB/sec.

Poslednja izmena:
Vrh Dno