Šta je novo?

ARC (audio return channel) da li kod nekog to radi?

biker

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
660
Ovako, kupio sam nov LG Smart LCD 32LB650V i ideja mi je bila da povezem preko HDMI kabla na AVR Onkyo TX-NR609. I jedan i drugi uredjaj imaju ARC mogucnost, ali ja jednostavno zvuk ne mogu da dobijem, tj zvuk sa TV-a da ide preko AVR-a. Out HDMI iz AVR-a ide na ARC HDMI na LG LCD-u, ali ja zvuk tu ne mogu da dobijem.
Jel kod nekog to radi?

Meni radi, a mislim da je za ARC potreban HDMI kabl 1.4 specifikacije, pa proveri da nije u tome problem.

Hm, mozda je i to, imam nekih 5 kablova, ali ne znam da li je neki od njih 1.4..a bzvz mi da kupujem jos jedan kabl...jel to moze nekako da se proveri, ili ako ne radi, onda nije nijedan :)

Pretpostavljam da si proverio podesavanja oba uredjaja. Onda postoje dva moguca razloga: ili kabl ne podrzava ARC ili uredjaji nisu kompatibilni. Kabl mozes da proveris ako znas koji je model. Sto se tice uredjaja, cini mi se da LG ume da pravi probleme - cesto kada dva uredjaja ne radi preko HDMI, jedan je LG.
Kod mene su Onkyo 609 i Panasonic G20 radili bez problema. Kazem radili, jer je Onkyo crko (poznat problem sa HDMI plocom). Savetujem ti da ga se resis sto pre, jer svi Onkyo AV receiveri proizvedeni izmedju 2009-te i 2012-te imaju taj problem i samo je pitanje kada ce se javiti.

Pozdrav

Kupio sam danas SBox kabl, kao jedan od kvalitetnijih, i podrzava ARC, medjutim, od zvuka ni traga, verovatno nesto LG zeza, pretpostavljam...sve sam podesio i u AVR-u i u LCD-u

Pretpostavljam da si proverio podesavanja oba uredjaja.
Kod mene su Onkyo 609 i Panasonic G20 radili bez problema. Kazem radili, jer je Onkyo crko (poznat problem sa HDMI plocom). Savetujem ti da ga se resis sto pre, jer svi Onkyo AV receiveri proizvedeni izmedju 2009-te i 2012-te imaju taj problem i samo je pitanje kada ce se javiti.

Pozdrav

Ja imam Panasonic tx p42g30e I ARC HDMI 2.
Reci mi šta podešavaš na tv-u. Pretpostavljam da nije neka razlika g20 I g30e u podešavanju, makar je približno. Nigde da nađem šta podesiti na tv.
Čitao sam da treba isključiti zvučnike tv ali ne znam gde se isključuje, nemam u meniju.
Za podešavajne risivera imam uputstvo I sve mi jasno, ali za tv ništa.
Ako još neko zna nek se ptiključi..

Ja sam zvuk iz tva vratio u onkyo reciver preko optickog kabla.... Sve radi super. Tv samsung LE32krš, onkyo tx sr 509.

@rafiki, šta imaš o podešavanju g20.
Ja nemam optički ulaz na riveru tako da jedino hdmi arc možda pomogne.

Na TV-u (Panasonic serija G20) treba da bude ukljucena "Viera Link" opcija. Na Onkyo AV receiveru, ukljucen je "HDMI Control", a kad se ta opcija ukljuci, pojavi se nova "ARC Channel" koja kod mene stoji na auto.

Sa ovakvim postavkama, kada daljinskim od TVa pojacavam zvuk, pojacava se zvuk na Onkyo, a zvucnici na TV su utisani.

Kad sve podesis, iskljuci TV, pa ga ponovo ukljuci - da Onkyo detektuje uredjaj preko HDMI-ja.

Pozdrav

Poslednja izmena:
@rafiki, hvala na pomoći. Kod tebe je jednostavno jer oba uređaja podržavaju ARC.Kod mene je stariji risiver i u podešavanjima: setup>hdmi out>audio ON, bi trebalo da omogući povratni audio, ali ne radi. Ne pojavljuje se ARC ali sam se nadao da će hdmi 2 ARC sa tv da pogura zvuk.
Čitao sam da ne moraju oba uređaja da imaju ARC.
Još se nadam da će da krene, guglam i dalje.

Nazad
Vrh Dno