Šta je novo?

apsolutni ubuntu pocetnik - kako instalirati integrisanu webcam?

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
pozz
ovih dana se igram sa ubuntu 10.10 i sve je jako lepo i bajno :D medjutim ima par stvari koje me muce
postoji li ikakva mogucnost da u njega instaliram integrisanu webcam koju bih koristio u skypeu? u pitanju je bison webcam?

Jesi proverio u Skype opcijama mozda je i instalirao drivere pa samo treba podesiti?

video nema :( cak sam instalirao juce neke silne updateove medjutim nista :(
postoji li moigucnostu da namestim da mi se skype automatski startuje?

Možda kamerica radi najnormalnije, samo je Skype ne vidi. Skype je inače teško zastarelo smeće koje ni za Windows nema dobar klijent, a kamoli za Linux.

Prvo baci pogled da u folderu /dev postoji uređaj pod imenom video0, to bi trebalo da je tvoja kamerica. Ako je nema, pogledaj da li je među ostalim hardverom izlistava komanda lsusb. Takođe okači šta izbacuju komande guvcview i webcam.

Instaliraj Cheese preko synaptic-a.
On se najbolje snalazi sa web camerama.

Mozda jw zastarelo smece, ali je jedan od najpopularnijih programa za komunikaciju!

Zasto smatrate da je Skype zastarelo smece ? Sta ima bolje od njega ?

Google Video & Voice Chat, npr. Možeš da ga koristiš direktno iz browsera, odnosno iz gmaila.

Skajp ne podrzava video na novijim kernelima...
Tako da verovatno tvoja kamerica radi, ali moras sacekati update skajpa.
Meni npr kamera radi u kopete ali ne i u skajpu.

Zasto smatrate da je Skype zastarelo smece ? Sta ima bolje od njega ?

Skype živi od stare slave, probio se na vreme i onda ostao na vrhu zahvaljujući velikoj bazi korisnika koji su se navikli na njega. Vrlo su lenji, nove mogućnosti stižu sporo i na kašičicu, uvek puno bagova, a klijenti za Linux i Mac im po mogućnostima mnogo kaskaju za Windows verzijom. Što je najgore, u ovo vreme interoperabilnosti kada mnogi različiti IM/VoIP klijenti mogu da komuniciraju međusobno, Skype neće da sarađuje ni sa kim, niti dozvoljavaju drugima da naprave kvalitetne 3rd party klijente za njihov protokol.

Dakle, nisu zasterelo smece vec monopolisti na trzistu voip softvera. Tako si trebao da kazes. A ne onako ;)

Meni taj sir registruje kameru, kamera radi, ali na skajpu jok, a i jedva sam nasao za svoj distro skajp, i to je neka beta verzija.
Treba dosta strpljenja za rijesenja na periferijama.
Nije to opcija run,next,next, finish.

Pa zar nisi mogao da ga instaliraš preko menadžera?Ako ti kamerica radi u cheese radiće i u skajpu.

Nece da radi u skajpu.
Nemam pojma mozda je i do skajpa.
Ima opcija start my video, ali se nista ne desava.
A kamerica istovremeno radi na cheese, pa onda iskljucim cheese, pa kao ukljucujem na dugme i trista cuda, ali nece.

Poslednja izmena:
prvo za Mirka BGD:

ovde je generalno uputstvo za web kamerice na ubuntu-u, prelistaj i skapiraces sta je najbolje i kako da izvuces najvise iz svoje...

a ono sto ja mislim da tebi treba je ovde:

da se ne bi mucio izvukao sam ovo:
Make and Model: Bison Cam 1.3Mpixel (ALi m5602 chip)
Ubuntu version: 10.04
Id: 0402:5602
Driver: gspca_main
How to make it work: Cheese Works out the box! Skype 2.1.0.81: fine after running skype like this from the command prompt: "LD_PRELOAD=/usr/lib/bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype'libv4l/v4l1compat.so skype" without the double quotes. If you don't have that library already installed, install it with "apt-get install libv4l-0" first. Other Webcams with this chip should work in a similar way!

ah...da...poslednja verzija Skypa za Linux:

...moj savet, batali Skype :)

Poslednja izmena:
meni integrisana kamera na laptopu radi na skajpu najnormalnije, sve out of the box :) nije baš lako ostaviti skajp kad imaš puno ljudi sa kojima komuniciraš preko istog. realno meni se linux verzija skajpa mnoooogo više sviđa od windows verzije.

Vrh Dno