Tvoja stvar, ali si bukvalno na gubitku ako ne kupujes Apple stvari kod svercera.
Em sto dobijas istu garanciju za manje novca, em dobijas uredjaje za zapadno trziste sto je samo po sebi dovoljna prednost.
Moje iskustvo je ovakvo:
- iPhone SE 2016 kupljen preko vipa - kuciste zjapi manje od 1mm iznad ekrana, dovoljno da upada prasina, baterija brzo otisla - za nase/hrvatsko trziste
- iMac 2015 27' 5k, kupljen kod nas u zvanicnoj prodaji - menjali su mu ekran posle par meseci, jer je izaslo dvadesetak stuck pixela - za nase/hrvatsko trziste
- MacBook Pro 13' 2015 - kupljen od svercera - perfektno radi, nikad problemi - za us trziste
- Apple Watch Series 1 - kupljen od svercera - perfektno radi, nikad problemi - za us trziste
- iPad 9.7' 2018 - kupljen od svercera - perfektno radi, nikad problemi - za us trziste
- iPhone SE 2020 - kupljen preko vipa - kuciste zjapi manje od 1mm iznad ekrana, dovoljno da upada prasina, baterija pala na 99% posle 2-3 meseca - za nase/hrvatsko trziste
Imao sam/imam jos Apple uredjaja, ali ovi su najbitniji.
Pisao sam jos pre par godina kakve su recimo razlike izmedju mog MacBooka i istog takvog samo za hrvatsko trziste ili izmedju mog iPhone SE 2016 za nase i iPhone SE 2016 za UK trziste koje ima drugar. Koliko god se ovde pisalo kako nema razlika, razlike su ocigledne, kako vizualno(drugacije nijanse boje, losija zavrsna obrada), tako i u generalnom radu i trajnosti uredjaja.
Jednostavno pri svakom procesu proizvodnje postoji yield. Ono najbolje se salje u slobodnu prodaju na zapad, ono manje dobro se salje kod operatera, ono najgore u slobodnu prodaju kod nas i slicne kvazi-zemlje, a najgore od tog najgoreg kod operatera u tim zemljama.
Vidim da domace prodavnice i gomila nekih njihovih saradnika vode hajku protiv kupovine od svercera i generalno kupovine sa oglasa, ali to je samo zato sto im takva kupovina ne ide u prilog, a ne zato sto vam zele dobro.
Sto je najgore, ljudi se sve vise primaju na tu njihovu propagandu.
Naravno, svako je slobodan da kupuje sta zeli i gde zeli, samo mi je cudan taj neki hejt prema svercerima u poslednje vreme.