Šta je novo?

Apple vs PC i stanje na Benchmark forumu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
pre nego shto bilo shta napishem, ide disclaimer:

ovom temom nemam nameru nikog da uvredim, isprozivam, i da kritikujem, takodje ne bih zeleo ni da bilo ko drugi to radi, vec da diskusijom dodjemo do odredjenih zakljuchaka! hvala u napred za poshtovanje forumskog ponashanja u osnovi.

e sad -

u nekoliko sluchajeva, bilo je nepozeljno da se spominje najobichnija kritika upucena na dizajn, funkcionalnost, ili korisnost Apple-ovih proizvoda, te ja kao autor teme moram da priupitam zashto je tako, i da argumentujem sve lepo, da do vrisanja i flame-a ne bi ni doshlo.

"stakleni" monitor predstavljen u nekoj temi od pre neki dan, nije bilo moguce iskritikovati, nisam chak ni 5 minuta mogao da gledam svoj, i tudje bogami, postove, gde pishe da je kich.

definicija, preuzeta sa sajta - znanje.org: Кич представља комерцијалну замену за истинске културне и уметничке вредности

pa ajmo dalje, demantujte me ako nisam u pravu:

pisanje ovakve teme na benchmark forumu mi naloguje da prvo krenem sa kompjuterom:

Apple Mac

Mac je super. odlichan je. mac je USA -

http://www.youtube.com/watch?v=4Tq7yykR-DM

ja ne mogu da se otrgnem mishljenju da je Mac u stvari PC za ljude koji rado prihvataju jednostavnost, i ne poseduju prevelike ambicije. to shto postoji community, koji ce da izradi svashta i sve za Mac, i dalje ne pobija ovu chinjenicu.

http://www.macfixitforums.com/

ovo je najposeceniji forum za Mac korisnike. mene je bilo sramota chitajuci 90 posto tema koje bi prosechan srpski PC user reshio, bez da je pre toga proveo 1 minut ispred Mac-a.

a sad na konkretno -

zatvorenost sistema, kao i svaki segment Apple proizvoda. kako to fanboy-eve ne iznervira, nikada mi nece biti jasno.

tu je i problem sa "misconfigured permissions" , koji toliko izludjuje da ja lichno znam dva Mac user-a koji su odustali od istog, jer je stanje nakon nekoliko instalacija gore nego na Win XP-u koji ima 400 malware-a, i pobrkan registry. naravno, disk utility funkcija sa repair-om ne funkcionishe.

a sad bih pitao - shta je to, shto opravdava vecu cenu, shto Apple sa OS X-om nudi bolje od win XP-a (ne sam windows kao OS, vec podrshka, obim, i kvalitet 3rd party aplikacija ?

i josh jedno pitanje: odakle nekim osobama osecaj da ce noshenjem macbook-a da izgledaju profesionalno i fensi, jel to srpski sindrom il shta, poshto u svetu poslodavce ne zanima dal si cigojner, majmun, suite man, hitman ili ne znam ni ja shta, vec iskljuchivo - dal znash da radish posao,i da li si pogodan za saradnju.

iPod

dobar Mp3 plejer. zaista bih ga furao - al da je poklon. jedini problem kod njega je - cena.

iRiver, Sony i sandisk provereno imaju bolji zvuk. ne hejtujem, nego sam u odredjenim trenutcima kopchao te plejere na zvuchnike (more ili vikendica) i prosto je neverovatno kakva je razlika izmedju sony-jevi plejera, i iPod-a. kao nebo i zemlja.

na kraju krajeva - iTunes UOPSHTE nije kvalitetan servis, kolko god apple korisnici nashli opravdanja za to. chak ni USA userima koji imaju premijere na iTunes to nije kvalitetan servis. ja sam eto, pragmatichna i ekonomichna osoba, i nezamisliva mi je Mp3 sprava koja nema drag n drop.

pitanje - osim prestiza, i gorepomenutog kicha (meni lichno je iPod takodje kich, a ne estetika) shta iPod pruza da opravda cenu ?

iPhone​

silom prilika, na MSN listi imam momka koga sam upoznao preko Facebook-a (ivke76 ti da cutish! :p ) koji je zaposlen u Apple florida mall-u, i dechko ima sledeci problem - zvanichni telefon mu je iPhone. njegov pravi telefon je samsung, jer na iPhone-u nije u stanju da obavi sve funkcije, koje mu posao nalaze. pritom je iPhone navodno smartphone.

preslikano sa njegovog problema, evo shta se deshava -

umazan ekran, jer niko normalan nema aristokratske neumazane prste koji ne poseduju znojne zlezde

uzasno mnogo taptanja za pisanje jednostavnih stvari, kao naprimer, tekst sa znacima - (..123igorotiza..) - alternate keypad

i josh mnogo stvari kojih sam se ja lichno zgrozio dok sam nosio odredjeni mobilni telefon (prodao, za velike pare), verujuci u stevine revolucionarne rechi -

it's a phone!
it's an iPod!
i'ts an internet communications device!

zakuni se, svaki HTC je jeftiniji, bolji i kvalitetniji od ovog, sa istim funkcijama, ako uzmemo u obzir da je iPod fensi ime za data storage koji pushta mp3 fajlove (by madoxx)

pitanje - shta je toliko revolucionarno u iPhone-u, da zasluzuje toliku medijsku i internet pompu, shta je toliko bitno kod njega da su mu cene tolike, i shta bolje pruza iPhone od pravih smart telefona, sa W mobile-om i symbian-om, koji pritom imaju daleko vecu podrshku od strane zajednica, kolko god se Apple trudio da u svakoj zivoj reklami i sajtu okachi, da su izbacili SDK za pralvjenje softvera za cele dve sprave ?? (iPod touch i iPhone)

drugo pitanje - zashto se za svaki crni touch screen telefon, na ovom forumu kaze da je iPhone kopija ? (LG prada anyone ?)

Apple kao firma​

je*e im se za customer feedback, ponashaju se kao da oni znaju shta je najbolje za mushteriju, svaka sprava izgleda kao kamen, koji mozesh da otvorish jedino tako shto cesh da ga razlupash od zemlju, njihove sprave se ne moduju, i zamena odredjenih komponenti kao na primer li ion baterije nije izvodljiva.

osim shto su kvazi estete, shta je to toliko bitno, da nekoliko vas daje desnu ruku za Apple ? zar je moguce da useri firme prenose pompezan stav radnika firme na ostatak nas koje to ne tangira u toj meri, da se polako gubi razum i objektivnost ?

ja koliko sam gledao Apple reklame:

1. korisnici su uvek jedni od sledecih: umetnici, likovi u odelima, likovi iz benda, ili subburbian american citizens koji shetaju kerove i izgledaju kao da svako u garazi ima po jednog pontijaka. ako uzmemo u obzir da to NISU ljudi iz vecine, i da to NISU obichni ljudi, shta je sa nama ostalima, ili mi treba da sada kao padnemo na marketinshki trik, i da zamishljamo da smo sa Mac-om, ili iPodom deo aristokratije, il ne znam ni ja shta ?

josh jednom bih zamolio - ako odredjeni sastav moderatorskog tima nece ovo da tolerishe, makar budite moralno korektni, i pustite nekog od Apple korisnika da se iskaze sa legalnim argumentima, i da me demantuje, pa onda radite sa temom shto vam je volja, jer ja zaista zelim da chujem njihov pogled na stanje stvari.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno