Šta je novo?

Apple ukida razvoj Jave za MacOS

kikirikiz

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poena
169
Apple uklanja Javu (izvor)

Nakon vesti da se novi Mac Book Air modeli ne isporučuju sa Flash-om prethodno instaliranim, sada stižu vesti da Apple preduzima korake koji su prvi u pravcu uklanjanja Apple-ovog sopstvenog Java runtime-a iz Mac OS X operativnog sistema. Drugim rečima, izgleda da se Apple priprema da odbaci Java-u kao standardni deo Mac OS X. U sekciji novo i vredno pomena vezano za Mac OS X 10.6 Update 3 upadljivo je naglašeno odsustvo Java-e. Ovo znači da runtime kreiran od strane Apple-a neće biti održavan na istom nivou i može biti uklonjen iz budućih verzija OS X. Java runtime koja je isporučena u verzijama 10.6 i 10.5 će biti podržavana u okviru standardnih ciklusa podrške.

http://www.osnews.com/story/23923/Apple_To_Remove_Java_from_Mac_OS_X_

tipicno....

WTF? Valjda ce se pojaviti Java for Mac OS na Oracle sajtu

Dobro, mislim ne znam zasto se dikla frka oko ovoga, ovo je samo nastavak Oracle-ove strategije i tu ni Apple nije izuzetak (bez obzira na prijateljstvo izmedju SJ-a i LE-a :) ). Ja sam u jednom trenutku pomislio (ne znam sta mi bi) da je Apple ne samo zaustavio nego i zabranio Javu na svojim masinama (mada ne vidim nacin da se ovo zaustavi tj zabrani) i odmah sam u glavi stvorio scenu kako bi to izgledalo :D

"Ja sam u jednom trenutku pomislio (ne znam sta mi bi) da je Apple ne samo zaustavio nego i zabranio Javu na svojim masinama"

to sam i ja prvo pomislio kad sam procitao one bombasticne naslove bloger novinara...

danas stvarno svaka budala moze da pise sta hoce... :mad:

^vala bas, danas svako pise sta mu padne na um...

ne namerava da je odstrani vec da razvoj prepusti Oracleu.

Koji je prekaljeni profesionalac u razvoju Jave za Mac. Dajte da se ne pravimo naivni.
Ovo je veoma loš znak za mnoge developere, a Stevino objašnjenje je veoma utešno.

interesantno razmisljanje Daniela (vezano za Flash)...

"However, that situation would change dramatically were Microsoft to follow Apple’s lead in dropping Flash from pre-installation on Windows PC. Apple’s “it’s for user security” explanation could give Microsoft a pass against any sort of legal challenge by Adobe, and Microsoft would certainly benefit from being able to bundle Silverlight exclusively."

http://www.roughlydrafted.com/2010/10/25/are-java-and-flash-doomed-on-the-mac/

E fala bogu, Java se nije pomerila od C64...

valjda se zezao :D

@ben Dover: garant :D

Sto se tice razvoja JVM-a za Mac OS, moje misljenje je da ce Oracle nastaviti razvoj u koordinaciji sa Apple-om ( ili ce jednostavno preuzeti celo odeljenje koje je bilo zaduzeno za javu u Apple-u - mada cisto sumnjam ). Ovo ce naravno doprineti smanjenju troskova (jer prilikom razvoja JVM-a od strane Oracle-a odmah ce se vrsiti i prilagodjenje iste "u hodu" za Mac OS, a ne da se tek kasnije cela VM prilagodjava od nule) i to je mozda i glavni razlog, a u interesu je obema stranama. Oracle sve vise i vise ulaze novca, truda (i ranije-dok nije bio vlasnik Sun-a, je dosta ulagao u Javu i sve svoje alate je portovao na Javu)...

Poslednja izmena:
Sto se tice razvoja JVM-a za Mac OS, moje misljenje je da ce Oracle nastaviti razvoj u koordinaciji sa Apple-om ( ili ce jednostavno preuzeti celo odeljenje koje je bilo zaduzeno za javu u Apple-u - mada cisto sumnjam ). Ovo ce naravno doprineti smanjenju troskova (jer prilikom razvoja JVM-a od strane Oracle-a odmah ce se vrsiti i prilagodjenje iste "u hodu" za Mac OS, a ne da se tek kasnije cela VM prilagodjava od nule)

osim toga, Steve i Larry su najbolji drugari :)

^Yeap, ustvari ne znam da li su najbolji, ali su dobri :)

ima negde vest kako je Jobs bio fotograf na Larryjevom vencanju.
ili gde Larry dolazi do Steveja da se pohvali sa novim Mercedesom :D

l00daci :D
...

Ne verujem da ce JVM da bude prognan sa apple proizvoda.

Kakva god da je, java je ipak jedini jezik koji se izvrsava bukvalno na svemu od igle do lokomotive.

A jel ima šanse da je Oracle malo odgovoran za ovo? Tužili su Google skoro.

@ivan90BG: Oracle ima nameru da drugi zajedno sa njim (znaci Oracle mora da se pita) ili uz njegovu dozvolu mogu razvijati specificnu JVM (imajuci u vidu da dok je bio Sun mnogi su zeleli i radili obrnuto, jednostavno su razvijali (portovali Sun-ovu) JVM bez konsultacija sa Sun-om).
Naravno ovde se radi o nastavku razvoja JVM za Mac OS, ali sada u partnerstvu sa Oracle-om (verovatno ce isti ljudi koji su i do sada portovali JVM za Mac OS to raditi, ali u bojama (ili uz dozvolu) Oracle-a i Apple-a zajedno (Oracle certified JVM for MacOS ;) )
Nista nije neocekivano i strasno, to sto su pojedine agencije prenele da Apple "zabranjuje" Javu na svojim proizvodima nema veze sa mozgom... Jednostavno je Oracle odlucio da uvede red (da se ne bi nekad u buducnosti narusili neki osnovni principi na kojima je nastala Java)

A ujedno je i Apple rešio da "njegova" verzija Java VM ne kaska za Sunovom/Oracleovom za druge platforme.

Nazad
Vrh Dno