Šta je novo?

Apple TV 4K - isplati li se kupiti

S03

Cenjen
Učlanjen(a)
11.04.2023
Poena
165
Već duže vreme razmišljam o kupovini Apple TV-a kako bi upotpunio Apple eko-sistem.
Međutim, već imam Sasmung Smart TV 55", model iz 2022. i razmišljam o tome šta bi mi tačno Apple TV omogućio što već nije moguće na smart TV-u.
Verovatno pokušavam opravdati kupovinu haha.

Kakva su vaša iskustva s Apple TV-om?

Pošto si već u Apple eko-sistemu, donosi ti interakciju između Apple uređaja (Airplay, app i servise koje imaš na iPhone, iPad, serach opcije automatski otvaraju tastaturu na iPhone-u, HomeHub...). Apple TV je sjajan streaming uređaj sa svim sertifikatima, idealan za Netflix, Hbo, Disney, lokalne media servere. Izuzetno je brz, interface mu je jednostavan i čist, bez reklama. Ali ima svoja ograničenja, većine app domaćih operatera nema za TvOS (sem ArenaCloud), ne mogu se koristiti Kodi, Stremio i slične app (tj, mogu, ali uz popriličnu gimnastiku). Tako da, ko želi da koristi pomenute app, uz Eon i Iris, bolje da ga preskoči.

Ja sam ga merkao nekad, ali kako na tv-u OS leti i sve app rade bez problema, odustao sam od kupovine. Kad pocnu da seckaju i zezaju, onda cemo verovatno.
Tako da preporuka da se ne bacaju pare ako stvarno ne treba. :D

Ja sam ga uzeo prošle godine upravo iz tog razloga - TV je ostario, nije ni smart, ali radi odlično i ne menja mi se. Rešio da uzmem smart box, razmisljao o Shield-u i Apple TV-u (volim da sve radi brzo i fluidno) i na kraju se odlučio za potonji jer je noviji i jer smo u kući (u tom trenutku) svi imali iPhone i po neki iPad. Ne koristim domaće servise, voleo bih da je instalacija Kodija lakša, ali kako ne koristim ni RD ni AD mogu i bez njega 🤷🏻‍♂️ tako da, meni je savršen. Za nekog ko ima Samsung TV iz 2022. ne verujem da je potreban

Moze li mi neko reci da li ima supernovina Move aplikacija za apple tv 4k? Planiram da ga kupim sledece nedelje. Znam da ima za ipad i iphone.

Nema :( Nema ni EON. Stvarno šteta jer je Apple TV kao uređaj zver.
RTS Planeta ima, a EON i MOVE nema...

Bas steta... napravili za telefon a za tv cvrc. Moracu onda razmisliti jos malo.

Ste sigurni da nema? Ja je imam na iPhonu Ako je nalog na Srbiju, kao sto je moj, ne vidim razlog da je nema.

Od domaći aplikacija ima samo RTS Planeta, Apolon, Arena Cloud. A nema nijedne tv aplikacije (Iris, EON, OrionTV...) Zanimljivo je da Telekom Srbija ima urađenu makedonsku tv aplikaciju mPlayTV za AppleTV, a recimo nema u Srbiji Iris.

Ne znam zaista da li je to toliki posao uraditi i tv verziju app ako već postoji za mobilne uređaje? Razumem da sve to košta ali ipak mislim da nije toliko veliki izdatak koji naši operateri ne mogu da plate.

Verovatno su procenili da previše mali broj ljudi koristi apple tv os kod nas da bi uložili resurse da prave aplikacije za njega.

Ali za eon mi nikako nije jasno. Pa app se koristi u Srbiji, CG, BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.
8 država… nmg da je u 8 država zajedno mali broj korisnika ATV-a i da im se ne isplati napraviti jednu app.

Od domaći aplikacija ima samo RTS Planeta, Apolon, Arena Cloud. A nema nijedne tv aplikacije (Iris, EON, OrionTV...) Zanimljivo je da Telekom Srbija ima urađenu makedonsku tv aplikaciju mPlayTV za AppleTV, a recimo nema u Srbiji Iris.
Nije zanimljivo već glupo. Nemoguće da u Makedoniji imaju više korisnika Apple TV-a nego u Srbiji. Kako go, nije im ni u planu da je naprave.

Prilozi

• Screenshot_20240630_231243_X.jpg
    Screenshot_20240630_231243_X.jpg
    119.1 KB · Pregleda: 47
Svaki smart TV (a i android box/stick) ima sve te aplikacije, ali sigurno nema tu fluidnost, brzinu, snagu A15 chipa (istog kao u iPhone 14). Svi kažu da je sam Apple TV kao uređaj “overpowered”. I još integracija u Apple ekosistem sa ostalim Apple uređajima.

Hardverski svakako odlican ali steta sto nema aplikacija i to je to.

Edit: sad vidim da posebno naplacuju LAN konektror i kao eto vam 64Gb extra. :ROFLMAO:

1719787451458.png

Poslednja izmena:
Meni je ekstra Apple TV 4K i sasvim dovoljno je 64GB (barem meni), a LAN mi nije potreban.
Ali istina da je šteta što naši operateri ne razvijaju aplikacije za Apple TV.

Infuse player mi je nesto bez cega ne mogu na drugim platformama. Nisam nasao pandan koji pusta sve zivo preko smb/nfs-a bez transkodinga. Ima li nesto slicno za Android TV recimo kako bi mogao da pustam na TV-u?

Kupio sam napokon Apple TV 4K (2022) i stvarno je zver kad je reč o brzini, sve moguće aplikacije otvara u sekundi i drži ih u radnoj memoriju dugo.

Malo mi se samo čini “osakaćenim” dok je Apple nalog na Srbiji. Ono sto me je iznenadilo je nemogućnost koriscenja Siri dok je region RS, čak i ako je jezik podešen na engleski. Stvarno glupo.
Ono što me je još vise iznenadilo je nedostatak “Continue Watching” opcije. Znaci ako je region namesten na npr US, prikazuje continue watching i za Netflix, Prime Video, Disney+ itd, a ako je na RS, HR toga nema. Nigde veze, i to su ograničili po regionima 😅

Nazad
Vrh Dno