Šta je novo?

Apple MacBook Pro na Bench-Market-u!

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
D

delimir

Guest
Sajt Bench-Makret.com objavljuje test prestižnog Apple MacBook Pro računara...

Odluka kompanije Apple da za osnovu buducih Macintosh-a odabere Intel procesore dobro je uzburkala svetsku IT scenu. Mnogo se pricalo o implikacijama takve odluke, a malo se pricalo o tome, kako to sve zapravo radi i koliko je „Mactel“ zaista bolji od dobrog starog PowerPC Mac-a. Jedno je sigurno: mogucnosti koje se otvaraju pred Mac-om su zaista velike, a dobar deo njih moguce je vec danas iskoristiti..

Na prvi pogled, velikih razlika izmedu PowerBook-a i MacBook Pro racunara nema, cime je Apple na pravi nacin sugerisao da i pored totalno drugacije unutrašnjosti Mac ostaje ono što jeste. Dakle, dobro poznata crna kutija skriva, prenosni racunar smešten u izuzetno dobro dizajnirano aluminijumsko kucište. Prva stvar koja nam je upala u oci jeste novi adapter koji je za trideset procenata veci od 65W adaptera koji je stizao uz PowerBook G4 mašine. Iako vizuelno nema razlike izmedu ova dva naponska adaptera, novi model je deklarisan na 85W. Novina je i izmenjeni nacin prikljucivanja adaptera na racunar. Rec je o takozvanom MagSafe konektoru koji se za port na racunaru fiksira pomocu nešto jaceg magneta. Ideja je da se veza izmedu racunara i kabla lako prekine u slucaju da se kabl zakaci nogom. Medutim i dosadašnji konektor na PowerBook mašinama je po tom pitanju bio veoma bezbedan i lako se odvajao od prikljucka na kucištu racunara. Indikator stanja baterije je sada implementiran na samom konektoru u vidu sicušne lampice, za razliku od starog rešenja sa svetlecim prstenom koje nam se više dopadalo.

IMG_2920.jpg

Mi smo na testu imali do skoro najjaci 15.4“ model. Novina u ovoj klasi je poboljšani ekran koji donosi rezoluciju od 1440x900 piksela uz veoma dobar kvalitet slike i posebno osvetljenost samog panela. Uglovi gledanja su takode respektabilni i možemo reci da ce ovakav ekran zadovoljiti najveci broj profesionalnih korisnika koji su i ciljna grupa MacBook Pro racunara. Iako je specifikacija, barem na papiru, neuporedivo jaca nego u slucaju PowerBook G4 modela na 1.67 GHz (poslednji PowerBook G4) sve je smešteno u još tanje kucište, pa je tako MacBook Pro debeo (ili bolje reci tanak...) svega jedan inc tj. 2.57 cm.

http://www.bench-market.com/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=10838

bilo bi lepo da napravite i jedan test Mac OSX x86 sistema na obicnom PC-u, mislim da to podjednako interesuje publiku

ClassicDVD je napisao(la):
bilo bi lepo da napravite i jedan test Mac OSX x86 sistema na obicnom PC-u, mislim da to podjednako interesuje publiku

A ko ce da plati odsetu Apple-u, ako nas budu tuzili sto krsimo licencni ugovor? Samo treba da ugase sajt zbog toga :) Nije to legalno.

Kolega je napokon dobio svoj 17" MacBook Pro i racunar izgleda kao da je sa druge planete! hi-fi tehnologija!! prvo je hteo da kupi Sony od 3000e. ali na moj savet je uzeo MacBook i evo vec 5 dana se odusevljavamo :) :)

-- ovaj post nema neku upotrebnu vrednost ali morao sam da kazem koliko sam odusevljen MacBook-om!! --

delimir je napisao(la):
A kakve to ima veze sa instalacijom MacOS X na PC racunare?! :)

U textu koji je linkovan u ovom threadu pise se o BootCamp-u i merene su performanse po njim i pod MacOS X.

Procitaj prvo o cemu se radi, pre nego sto stisnes Reply :)

lol, da my bad - pardon :)
fin review, bas steta sto nije "editor's choice"

deysun je napisao(la):
lol, da my bad - pardon :)
fin review, bas steta sto nije "editor's choice"

Pa realnije od ovoga nije moglo... Naime, stari PowerBook koji sam koristio prethodno je bio zreo za zamenu (najvise je poceo da mi smeta mali ekran, imao sam 12") iako je savrseno radio posao. MacBook Pro je bio target, ali posle deset dana rada sa njime, odustao sam od kupovine, a razlozi su navedeni u textu. Samim tim ne bi bilo fer da se dodeli Editor's Choice necemu prema cemu imam rezervu... Kupio sam PowerBook G4 1.67 (najbrzi PowerPC model) i prezadovoljan sam. BootCamp mi nije igrao nikakvu ulogu prilikom donosenja odluke, jer je valjda poenta pobeci od Windows-a :). Prilicno dobro sam se snasao sa programima za Mac i ako mi je pre dve godine nesto nedostajalo na Mac-u sto sma imao pod windows-om, sada je totalno obrnuta situacija...Samim tim Windows mi uopste nije potreban, iako imam na Mac-u instaliran VirtualPC 7 i Win2000/IE6 samo zbog e-bankinga i CT dilerskog portala. Ironicno, CT-ov portal ne radi na Mac-u, a CT prodaje Mac-ove...

Sporiji rad pod vecinom softvera koji koristim, veliko zagrevanje i visoka cena odbili su me od kupovine MacBook Pro masine. PowerBook me je izasao povoljnije, ima sve od tih zezalica kao i MacBook Pro (nema doduse iSight), a jos 6 meseci ce bolje raditi u softveru koji je meni bitan. Do tada ce ionako, u nekoj novijoj reviziji, da srede te probleme ss zagrevanjem, izaci ce Adobe CS3 Universal, a Microsoft ce propasti :)

Poenta je da je za profi korisnike (ne ja nisam profi :) ) i dalje bolji izbor PPC varijanta tj. da MacBook Pro nije jos uvek adekvatno podrzan...

Eto, mislim to je rezon zbog kojeg nisam dodelio Editor's Choice. Istina je da je za vecinu korisnika koji bi presli na Mac, Intel varijanta zbog mogucnosti rada pod Windows-om, mnogo atraktivnija, ali MacBook Pro je ozbiljna masina namenjena profi userima, a dosta profi softvera radi mnogo sporije nego na PowerBook G4 1.67 (naravno zbog Rosetta emulacije)...

PS: Windows XP SP2 bas leeeeti na MacBook Pro Core Duo 2 GHz masini sa giga rama i diskom na 5400...

Poslednja izmena:
sve to stoji!
ono sto meni nije logicno da PRO verzije nema ispod 15" i u crnoj boji (dont ask me why :)

mozda bi bilo interesantno napraviti i neki review za non-pro modele jer mislim da bi to bio best-buy u cenovnom rangu oko 1000e, bez obzira na i950 grafiku i ostale sitnije nedostatke (pro verzija ima: alu-shell, lighted keyboard, matte (ne glossy!) display, expresscard slot etc)
sto se tice grejanja, to preterivanje sa pastom ce bogami u servisu da rese i pre nego sto vidim racun.. temperatura bi trebalo znacajno da padne

MacBook, kada stigne, bice prikazan, naravno.

MacBook Pro nema sa ekranom manjim od 15", ali je njegova zamena MacBook u crnoj bolji sa ekranom od 13.3".

MacBook Pro je, kao i PowerBook, u aluminijumskom kucistu, pa bi bilo bez veze da bude crn. Uostalom i jeste sada bez veze nekako crni Mac, kao i crni iPod. Davno su PowerBook-ovi bili crni :)

deysun je napisao(la):
pro verzija ima matte ekran

Postoji mogucnost opcionog izbora glare ekrana i u slucaju MacBook Pro masine, mada je to bez veze i predstavlja jos jedan nedostatak MacBook-a, nasrpam MacBook Pro masina.

Oko grejanja i paste, nije tako bas jednostavno. Prvo Apple ne priznaje da MacBook Pro masine rade out of specs, pa ti niko nece u servisu o trosku garancije otvarati masinu u mazati novu pastu. Znaci, izgubices garanciju, ako sam otvaras...

Poslednja izmena:
Evo ga MacBook Pro sa glare screen-om...

mbb1.jpg

mbb2.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno