Šta je novo?

Apple M1/M2/M3 - MacBook Air i Pro

Sve je to ok za nekog kome treba sa posao i vratice pare kroz par ili jedan projekat. Ali sa nekog ko samo gleda YT i bleji po netu, monitor vise od 300e je previse.
A svi dobri su bar 3-5x toliko.

Mac Mini M4 Base Model je 820e na KP 🙄

Lik skuplji nego JaStil. A i ne znam sta ocekujete, da stvarno bude 600e, nema sanse.

Rastavise mac mini i neverovatno je da memorija nije zalemljena ali izgleda da nije zamenljiva... mada neki kazu da jeste... ono sto je dobro je da i 256 dolazi sa 2x128 pa nece imati znacajno manje brzine od skupljih varijanti :)

Da se samo vratim na prethodno svoje pisanje o monitorima, kao neko opažanje za moje korišćenje MBP M1 Max 16" sada već godinu ipo dana. Iskreno, jako mi je teško da se odvojim od njegovog displeja, i trudim se da ga što češće koristim, a ne da bude zakačen na eksterni monitor, i to iz dva razloga - reprodukcija boja i tih 120hz. Iako imam jako kvalitetan 4K monitor od 32 inča, boje su i dalje lošije nego na MBP, a kada se pređe na 120 na 60Hz, imam po neki put osećaj da nije isti operativni sistem u pitanju, i ista mašina. Tako da mislim da je za pravo uživanje u MacOS-u, 120ica "a must".

Sve je to ok za nekog kome treba sa posao i vratice pare kroz par ili jedan projekat. Ali sa nekog ko samo gleda YT i bleji po netu, monitor vise od 300e je previse.
A svi dobri su bar 3-5x toliko.
Apsolutno. Ima LG monitora za 400tinak sa 65W PD i Type-C, sto je vise nego dovoljno i za prosumera i za blejaca, i to 10 godina ovako da traje.

A ima i fhd IPS polovnih za po 50-60e koji takodje nisu bas toliki kriminal za oci, razni Eizo, stari ultrasharp dellovi, HPovi..

Ali svakako ne treba stedeti kad vec masina nema svoj ekran a treba da se zakaci nesto da prilici.

Pisali ste o cenama, evo izveštaj o cenama u Apple Store na Tajlandu, teško može bolje od ovoga :)

Neki primeri:

(početni modeli)
Mac Mini m4 - 570€ (533)
Macbook Pro m4 - 1495€ (1397)
Macbook Pro m4 pro - 1905€ (1780)

Prvo je maloprodajna cena sa porezom, druga bez poreza koji lako može da se dobije nazad na aerodromu, naravno što je skuplji model više ima smisla. Uslov je da je kupljeno do 60 dana pre napuštanja zemlje i popunjen formular koji vam rutinski popune u Apple store.
Dobije se nešto malo manje zato što imaju segmente cene, od xx do xx dobija se fiksno toliko novca, a ne u procenat tačno.
U teoriji na to treba platiti porez kod nas, ali ako kupujete za sebe raspakovan niko neće da se buni.

Može, vijetnamske cene bi trebalo da su još malo niže. Ako xe.com ne laže, base Mac Mini M4 je 553 eur.

Da se samo vratim na prethodno svoje pisanje o monitorima, kao neko opažanje za moje korišćenje MBP M1 Max 16" sada već godinu ipo dana. Iskreno, jako mi je teško da se odvojim od njegovog displeja, i trudim se da ga što češće koristim, a ne da bude zakačen na eksterni monitor, i to iz dva razloga - reprodukcija boja i tih 120hz. Iako imam jako kvalitetan 4K monitor od 32 inča, boje su i dalje lošije nego na MBP, a kada se pređe na 120 na 60Hz, imam po neki put osećaj da nije isti operativni sistem u pitanju, i ista mašina. Tako da mislim da je za pravo uživanje u MacOS-u, 120ica "a must".
Taman da ga zameniš 2026 za OLED 🙂

To jeste tačno, ali složićemo se da je mini m4 sjajan deal. Ne treba mi realno, ceo život koristim laptopove, ali kako ne kupiti to 🥰

Samo ne znam kako 3 godine garancije, to je neka caka, jesi pitao jel apple care+, ako nije onda nesto muti?

Dobio sam potvrdu da garancija vazi kod Macole i u evropi u bilo kojoj apple radnji 3 godine, jedino ne pokriva lom.

Kad pogledam apple care + posto generalno pazim na svoju opremu, jos i dobro izgleda ta ponuda, ili mi se samo cini? 🤔

Mislim da ne postoji druga garancija na 3 godine, samo Apple Care+, a to pokriva i slucajnu stetu. Bar ja nikada nisam cuo za tako nesto.

Poslednja izmena:
Uglavnom, ne. Moguće da imaju neku akciju tog tipa. Kada sam kupovao iphone 12 pro u Holandskom AppStore-u, dobio sam 2 godine garanciju iako je regularno za telefone uglavnom godinu dana ako nije kupljen kod operatera. Isto za MacBook pro M2 Max, kupljen ćerki sa studentskim popustom od 10%, u radnji su nam napomenuli da ćemo dobiti i garanciju od 2 god. Navodno, tada su davali podršku studentima, pa smo im se sa osmehom na licu zahvalili na tako velikodušnom gestu.😁
I da, ne pokriva fizička oštećenja, to nam je takođe naglašeno.
Naravno, Apple care nismo hteli.😉
E sad, da li je to globalno, ili u zavisnosti od države do države, ko bi ga znao.🙂
Kad pogledam apple care + posto generalno pazim na svoju opremu, jos i dobro izgleda ta ponuda, ili mi se samo cini? 🤔
Ne čini ti se, to je odlična ponuda.
Ako već paziš svoju opremu, verovatnoća da će se nešto desiti (osim ako ga fizički ne oštetiš), realno je na nivou statističke greške.😉
Generalno, ja nikada nisam imao nikakav problem sa tehnikom te klase godinama unazad, ili sam samo imao sreće.🤔

Poslednja izmena:
Pogledao dosta testova i analiza. Ozbiljno je brz i osnovni M4, i na CPU i GPU planu ali mi deluje da fali neki slabiji M4 chip ili boje hladjenje, konstanto sve vise i vise trosi i osnovni M chip, a ne trebaju svima toliko jace performanse na ustrb grejanja, autonomije i buke.

Sada je osnovni M4 MBP 14" sa jednim ventilatorom postao najglasniji M laptop (na testovina je dosta glasniji i od M3, vracanje na nivo buke Intel-a.

Bas me zanima sta ce uraditi sa MBA M4 13 modelom kada MBP 14" vrti ventilator na maks i ide na 100c+.

Za Mac mini potrosnja je 4-5w idle, oko 25-30w pod opterecenjem sa M4

Da, to CPU test? solidno, a i mini ima ok hladjenje - M1 je oko 14W, M2 21W, M3 22W. CPU na full load-u. To je i ok, ali jos GPU kada se uposli, nakupi se. Trebali su dva ventilatora na MBP osnovni, bezveze je da se tako cuje glasno, navikli smo na tihe M racunare od M1.

Pogledao dosta testova i analiza. Ozbiljno je brz i osnovni M4, i na CPU i GPU planu ali mi deluje da fali neki slabiji M4 chip ili boje hladjenje, konstanto sve vise i vise trosi i osnovni M chip, a ne trebaju svima toliko jace performanse na ustrb grejanja, autonomije i buke.
Stavi ga u Low Power Mode, dobiješ slabiji čip koji manje troši.
Jednom sam merio, negde 2 sata mi je na m3 pro 14" duže trajala baterija sa sličnom upotrebom.

Probao sam M2/M3 MBA u low power mode-u, ali bas ga dosta uspori, budu dosta sporiji od M1. Mogli bi napraviti neki mod izmedju, bilo bi super. Videcemo dalje testove, deluje ok, samo sto ventilator ode na max i bude glasan (102c CPU), ovaj test

Mac mini stiglo samo par komada u Srbiju, kažu nisu očekivali toliku potražnju... Na KP neki nude tek za mesec dana ili da rezervišeš (vrv i kapara) ali ne znaju kada će stići. Je l neko dobio potvrdu da je poslato iz istyle?

Imate onog iz subotice, na KP. On je jedan od moderator na iSrbija forumu.

Kakvi jadnici, toliki hype oko Minija i oni nabavili po komad, lol... Jedva cekam da sutra vidim BF akciju koju reklamiraju. 8gb modeli i dalje su u modi! :sick:

Evo obican test baterije, malo amaterski ali opet - YouTube 4K videom sa vecim osvetljenjem. Mnogo realnije od onih izmisljenjih 24h video battery time sto Apple pise.
MBP 16" M1pro vs MBP 16" M4pro -
U sustini slicno oba, tu oko 5:50h izgurali.

Poslednja izmena:
Kakvi jadnici, toliki hype oko Minija i oni nabavili po komad, lol... Jedva cekam da sutra vidim BF akciju koju reklamiraju. 8gb modeli i dalje su u modi! :sick:
Pogledao sam Mini M4 u iStyle. Podigao ga i okretao da vidim iz svih uglova. Baš je mali i prelepo se presijava. Bio je prikačen na studio display. Poigrao sam se na kratko, par minuta. Nisam očekivao da ću nešto moći da uporedim sa M1 Air u radnji ali opšti utisak u otvaranju aplikacije i browseru je da ne primećujem razliku u brzini otvaranja aplkacija ni tečnosti u radu. Potreban je drugačiji scenario i više vremena za utisak.

Toliko je mali da bi bilo super da su dodali jedan tanak sloj ispod sa baterijom i da kada nestane struje sistem sve sacuva kao hibernacija i ugasi se. Eto 1 min da izdrzi samo. Ovako se plašim da koristim taj mali komp jer se sećam pre da zna da se jednostavno ugasi desktop kada se desi nešto sa strujnom mrežom.

Nazad
Vrh Dno