Šta je novo?

Apple klonovi (Zasto je Apple izgubio od PC-a)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Super hik

Cenjen
Učlanjen(a)
06.10.2010
Poena
169
Zasto je Apple izgubio na trzistu klonova od PC-a i zasto nema vise firmi koje koriste njihov operativni sistem jer bi to svakako doprinelo njegovom trzisnom udelu. Kao sto je svima poznato pre 15-ak godina Aple je napokon svatio da je jedini nacin da pobedi Microsoft na trzistu operativnih sistema da iskoristi IBM-ovu taktiku i omoguci drugima da proizvode kompatibilne kompjutere.

Apple klonove su ranije proizvodile brojne firme poput Power Computinga i Motorole a pojedini modeli su mogli da se kupe i kod nas medjutim u zadnjih nekoliko godina ovi modeli kao da su nestali sa trzista iako bi trebalo da ih je sada vise buduci da Apple sada umesto posebnog koriste PC hardver a PC racunare na kojima moze da se izvrsava njihov softver sklapaju mnoge firme. (Situacija sa klonovima je postala toliko ocajna da je danas veliko pitanje da li uopste kod nas mogu da se kupe klonovi Apple racunara.)

Verujem da bi mnogo vise ljudi preslo na njihov operativni sistem kada bi postojalo vise jeftinijih kompjuteri drugih firmi koji bi koristili njihov operativni sistem a ovako Apple gubi ogorman deo trzista narocito kod nas gde preovladjuju korisnici koji nisu frikovi koji bi platili nesto skuplje samo zato sto ga proizvela omiljena firma vec ljudi koji pri kupovini racunara gledaju da ustede svaki dinar.

Poslednja izmena:
ti ochigledno si bio u hibernaciji.. ti kompjuteri su nestali josh pre 15 godina (neslavno zavrshili kad im je oduzeta licenca)

Ne.

Da li danas neko uopste ima licencu sem Applea da koristi njegov operativni sistem ?

ne.

@Srky: "Apple+Sony" btw jesi li video onaj thread "za drivera..." koji sam kacio pre par dana (ali je obrisan)?
tek sad sam snimio sta ti stoji u potpisu... :D

btw Apple ne zeli da ima 90% ukupnog trzista desktop racunara. ovako su sasvim srecni: drze 90% trzista kad su u pitanju racunari od > 1000$ (gde su i najvece zarade). evo sad su objavili zaradu za ovaj kvartal: 4 milijarde :D

Poslednja izmena:
. ti kompjuteri su nestali josh pre 15 godina (neslavno zavrshili kad im je oduzeta licenca)

Pa ovi su gori monopolisti od Microsofta. Ipak izgleda da nisu u potpunosti nestali i da pojedine firme i dalje prave klonove uprkos zabrani.

"Jabuke" na "Kruškama"!
PearC (Pear - kruška) je počeo sa prodajom PC-a sa predinstalisanim Apple-ovim OS X-om.

Citiraj:
Slijedeći primjer američkog Psystara, njemačka tvrtka PearC prodaje stolna računala temeljena na Intelovim procesorima s unaprijed instaliranim Mac OS X Leopardom.

PearCovi klonovi Macova u Europi se prodaju u tri konfiguracije: Starter za 499 Eura, Advanced za 799 Eura, i Professional za 1499 Eura. Svaka od ovih konfiguracija može se prilikom kupovine nadograditi nizom različitih komponenti. Za razliku od trenutno dostupnih Macova, PearCova računala temeljena su na najnovijim Intelovim i7 procesorima i pripadajućom arhitekturom a u ponudi je i puno jača grafika poput GF 9800 GTX Plus kartice sa 2GB RAMa.

Iako je Apple tužio Psystar zbog povrede ugovora o licenciranju Mac OS X-a u kojem stoji da je zabranjena instalacija Mac OS X-a na nelicencirani (Appleov) hardver, PearC na svojim web stranicama tvrdi da zakon u Njemačkoj favorizira krajnjeg korisnika i da je prodaja ovakvih računala u Njemačkoj legalna.

Poslednja izmena:
heh... gori od Microsofta...

vidi ovako: ulozis novac i npr. napravis zgradu i onda prodajes stanove. sve ok.
i onda se pojavi neko i kaze: "ja necu da kupim stan, ja hocu da ga iznajmim".
ti kao vlasnik kazes: "ne iznajmljuju se, samo se prodaju"
i onda taj lik ode i tuzi te jer neces da iznajmis stan :D

e takva je situacija sa Mac OS X-om - to je Apple proizvod i na njemu je da odluci sta ce i kako ce sa njim.

Apple je pored Kruske tuzio i americku kompanije Psystar koja se bavi izradom klonove njihovih racunara.

Apple is getting more aggressive against a Mac clone company it has been battling in court. The technology giant asked a federal judge to close Psystar's Mac clone operation and ante up $2.1 million in damages, court documents reveal.

Apple has been silent since U.S. District Court Judge William Alsup ruled in favor of Apple in a copyright suit against Psystar. In his Nov. 13 ruling, Alsup also ruled that Psystar violated the Digital Millennium Copyright Act by installing Apple's Mac OS X on the cloned computers it sold.

Alsup's order granted Apple's motion for a summary judgment and nullified a similar motion from Psystar, and marked a major defeat for the cloner. But Apple is seeking to drive the final nail into Psystar's infringement coffin.

http://www.slyck.com/forums/viewtopic.php?p=538656&sid=02d7ff7d1dec60f5e3783b5ffcdd7351

Poslednja izmena:
Koga zanimaju klonovi Apple racunara ima sledece modele buduci da Pearc i dalje nudi 3 modela, PearC Advanced, PearC Professional i PearC Superior dok je PearC Starter rasprodat cije karakteristike mozete pogledati ovde.

https://www.pearc.de/

Poslednja izmena:
@Srky:
Apple + Sony.. :)
Sony:
Samo da te obavestim da je Sony povucen ili je u toku povlacenje iz najveceg lanca za prodaju tehnicke robe u Srbiji, jer ljudi ne zele vise da kupuju.. verovatno zbog cene koja ne odgovara kvalitetu.
Apple:
Neko je kacio na forumu konfigurator sa Apple sajta, gde obican memory upgrade kosta par stotina dolara, a vrednost te memorije je bar 3x manja.

Zasto bi neko uoste pristao na tkav rip-off?

ne.

@Srky: "Apple+Sony" btw jesi li video onaj thread "za drivera..." koji sam kacio pre par dana (ali je obrisan)?
tek sad sam snimio sta ti stoji u potpisu... :D

btw Apple ne zeli da ima 90% ukupnog trzista desktop racunara. ovako su sasvim srecni: drze 90% trzista kad su u pitanju racunari od > 1000$ (gde su i najvece zarade). evo sad su objavili zaradu za ovaj kvartal: 4 milijarde :D

Zasto je obrisan taj thread?

Stvarno, firma sa 30K zaposlenih, a nemaju nikog da preracuna kako da zarade vise para nego sto sada zaradjuju. A ono prosta lognicna stvar- spustis cenu pa ljudi vise kupuju. Ja sam Steve Jobs-u vise puta pisao i to mu predlagao, ali poznato je koliko je tvrdoglav, nece da slusa, tako da ne bi bilo lose da bar jos dvojica trojica sa foruma puste mail na [email protected] da vidi da nije u pravu. Ne samo on nego ceo tim ljudi koji se skolovao za neke stvari i debelo placen za to sto radi... Ameri *****i, ne znaju prostu matematiku a puni kesha....

Pa ne smeju da se mesaju u trziste svojih spasitelja :) ovako lepo njima a lepo i M$-u ;)

@Srky:
Sony:
Samo da te obavestim da je Sony povucen ili je u toku povlacenje iz najveceg lanca za prodaju tehnicke robe u Srbiji, jer ljudi ne zele vise da kupuju.. verovatno zbog cene koja ne odgovara kvalitetu.
Apple:
Neko je kacio na forumu konfigurator sa Apple sajta, gde obican memory upgrade kosta par stotina dolara, a vrednost te memorije je bar 3x manja.

Klsican ripoff koji rade sve firme. Pogledaj dell, voodooPC, AlienWare... ko te tera da tamo kupis memoriju?

Dakle da zakljucimo Apple bi imao 90% trzista samo kada bi to zeleo a posto to ne zeli ima udeo koji ima sada. :wall: Jako zanimljiva tvrdnja s obzirom da prvi put cujem za kompaniju koja ne bi volela da drzi 90% trzista na kome posluje.

Poslednja izmena:
Nema šta da ti ne bude jasno. Stiv Džobs je čovek koji zna šta je misija njegove kompanije za razliku od Apple-ovog menadžmenta koji je bio prisutan pre nego što se on vratio. Stiv želi da proizvodi paket računar-OS napravljen od kvalitetnog materijala sa vrhunskom ergonomijom (ne mislim na magic mouse) (uporedi debljinu MacBook Pro-a sa ostalima) i lakoćom korišćenja, dizajnom da padneš na dupe, sa najboljim ekranom, najboljom baterijom, procesorima srednjih i visokih performansi (u laptopove trenutno ne stavljaju procesor ispod 2,4 GHz C2D P8600), ispoliranim operativnim sistemom, plus raznim sitnicama kao što su magneti, IR senzori svetlosni senzori i akcelerometri tu i tamo.

Jednostavno ako praviš operativni sistem koji je predviđen da se pokreće samo na jednoj liniji računara treba da se postaraš da to budu računari dostojini tog OS-a.

Pošto je Mac jedini računar na kome je predviđeno da se vrti Mac OS X on mora da se ističe po nečemu (ili više stvari) od mainstream-a. Dali bi ti pristao da praviš računare sa jeftinom i slabo dizajniranim kućištem sa kao jedine na kojima tvoj OS treba da se vrti. (tako sam i mislio) Isto važi i za iPhone.

Poslednja izmena:
a sta je bilo u temi za drajvera? (moze i pm ko je upucen) :)

John Sculley: Steve Jobs Wanted to Be Sony link

"The Sculley interview contains - among other things - another gem: Steve Jobs was in love with Sony. Sony's products, Sony's factories, the clothes the workers wore, everything - Jobs loved it. Sony's CEO gave Sculley and Jobs the first Walkman and tours of the factories that made them, and all this impressed Jobs a great deal."...

Dakle da zakljucimo Apple bi imao 90% trzista samo kada bi to zeleo a posto to ne zeli ima udeo koji ima sada. :wall: Jako zanimljiva tvrdnja s obzirom da prvi put cujem za kompaniju koja ne bi volela da drzi 90% trzista na kome posluje.
Nema šta da se čudiš, već neko vreme mnogo ljudi iz tzv IT elite sumnjaju da Apple i M$ imaju svoj interni dogovor u kojem su se dogovorili da jedan drugom ne prave konkurenciju na polju OS-a i samom tržištu računara (Mnogi govore da je to bio jedan od uslova M$ prilikom spasavanja Apple-a od propasti-međutim ceo taj slučaj je i dan danas pod velom tajni)... Nekada ljuti konkurenti (od kojih se jedna veoma surovo i sa metodama koje nisu normalne obračunavala sa konkurencijom-M$ i jedna firma koja je bila pravi inovator i koja je imala super viziju, ali nažalost više ta firma ne postoji kao takva-Apple), a sada samo lud veruje da M$ i Apple nemaju ništa zajedničkog....

...

Nema šta da ti ne bude jasno. Stiv Džobs je čovek koji zna šta je misija njegove kompanije za razliku od Apple-ovog menadžmenta koji je bio prisutan pre nego što se on vratio. Stiv želi da proizvodi paket računar-OS napravljen od kvalitetnog materijala sa vrhunskom ergonomijom (ne mislim na magic mouse) (uporedi debljinu MacBook Pro-a sa ostalima) i lakoćom korišćenja, dizajnom da padneš na dupe, sa najboljim ekranom, najboljom baterijom, procesorima srednjih i visokih performansi (u laptopove trenutno ne stavljaju procesor ispod 2,4 GHz C2D P8600), ispoliranim operativnim sistemom, plus raznim sitnicama kao što su magneti, IR senzori svetlosni senzori i akcelerometri tu i tamo.

Jednostavno ako praviš operativni sistem koji je predviđen da se pokreće samo na jednoj liniji računara treba da se postaraš da to budu računari dostojini tog OS-a.

Pošto je Mac jedini računar na kome je predviđeno da se vrti Mac OS X on mora da se ističe po nečemu (ili više stvari) od mainstream-a. Dali bi ti pristao da praviš računare sa jeftinom i slabo dizajniranim kućištem sa kao jedine na kojima tvoj OS treba da se vrti. (tako sam i mislio) Isto važi i za iPhone.

Necemo da se lazemo, za pare koje kosta Macbook Pro 13'' kod nas mozes da uzmes minimum 2 puta brzi laptop sa vecim ekranom i Windows-om :). Koliko god OS X bio bolji od Windows-a ne moze dati neko preterano ubrzanje u nekom renderu. Kada Apple bude izbacio takav laptop po istoj ceni (malo vecoj) sa Mac OS X-om onda ce stvarno biti konkurencija nekom HP laptopu sa Windows-om :). Windows samo onaj ko se ne razume u racunare ne moze da namesti da mu radi ok.

Ali kada bih dobio Macbook Pro za dzabe ne bih se bunio :).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Windows samo onaj ko se ne razume u racunare ne moze da namesti da mu radi ok.

simpaticno :) eto moja devojka se ne razume u racunare a Mac joj radi isto godinama i bas ga je lepo podesila ;)

Kada Apple bude izbacio takav laptop po istoj ceni (malo vecoj) sa Mac OS X-om onda ce stvarno biti konkurencija nekom HP laptopu sa Windows-om :).

ja stvarno ne razumem kako vam je tesko da skapirate:

http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2328943&postcount=5

Apple ne zeli da bude konkurencija HPu u low price segmentu. To ih apsolutno ne zanima i od toga beze kao djavo od krsta.

mozda ce vam pomoci da skapirate ovaj interview sa Jack Tramielom (premotajte na 29:40 minut, traje oko 5 minuta... vredi poslusati sta misli covek odgovoran za uspeh C64 a vezano za trziste i cene)

[YOUTUBE]NBvbsPNBIyk[/YOUTUBE]

@kovacm Da ali je zato taj iMac ili sta vec koristi platila mnogo vise od nekog klasicnog PC-a :), jedino ako si joj instalirao Hackintosh.

Inace najvece pare leze bas u low segmentu, jer svaka skola, ustanova ili firma mora da ima neki osrednji office racunar ili laptop za svoje zaposlene, zamisli koliko se tu kesa obrne godisnje. Mnogo su vece potrebe za jeftinijim racunarima nego za skupljim, to vazi i u automobilskoj industriji, fabrike koje su proizvodile samo sportske automobile brzo su propale dok su one koje su prodavale jeftine porodicne automobile postajale bogatije. Isto vazi i za graficke kartice ATI i nVidia najvise para dobijaju iz low/mid segmenta, dok iz high slabo sta dodje. To je tako hteo ti ili ne :). Apple ima jako los price/performance tag, ako to popravi moze da napravi jako veliku ekspanziju na trzistu, ali to se verovatno nece uskoro desiti :(. Inace ja sam pricao o segmentu od 1200 e pa navise :), kapiram ja da je to low segment za Apple, ali danas je bilo gde na svetu jako tesko zaraditi 1200 e, pogotovu kod nas :).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
...a ovako Apple gubi ogorman deo trzista narocito kod nas gde preovladjuju korisnici koji nisu frikovi koji bi platili nesto skuplje samo zato sto ga proizvela omiljena firma vec ljudi koji pri kupovini racunara gledaju da ustede svaki dinar.

Apple nema cilj da zaradi na prodaji operativnog sistema. Operativni sistemi nisu cak ni Microsoftu osnovna zarada...
Apple odire na hardveru i tu ima brutalnu zaradu...

@kovacm Da ali je zato taj iMac ili sta vec koristi platila mnogo vise od nekog klasicnog PC-a :), jedino ako si joj instalirao Hackintosh.

jeste, ali opravdano (sa moje tacke gledista) kosta nesto vise novca. inache ima eMac na 1.25GHz...

Inace najvece pare leze bas u low segmentu, jer svaka skola, ustanova ili firma mora da ima neki osrednji office racunar ili laptop za svoje zaposlene, zamisli koliko se tu kesa obrne godisnje.

moze relativno lako da se sabere: Apple na jednu stranu (market share, obrt i zarada) - svi ostali na drugu.

---

cinjenica je da se Mac racunari obnavljaju retko, svakih 10 meseci, i da im cena ne ide dole kako prolazi vreme tako da se pri kraju ovog ~10tomesecnog ciklusa stvarno ne isplati uzimati Mac.

zato treba baciti pogled na http://buyersguide.macrumors.com/ pre kupovine ;)

...

jeste, ali opravdano (sa moje tacke gledista) kosta nesto vise novca. inache ima eMac na 1.25GHz...

moze relativno lako da se sabere: Apple na jednu stranu (market share, obrt i zarada) - svi ostali na drugu.

---

cinjenica je da se Mac racunari obnavljaju retko, svakih 10 meseci, i da im cena ne ide dole kako prolazi vreme tako da se pri kraju ovog ~10tomesecnog ciklusa stvarno ne isplati uzimati Mac.

zato treba baciti pogled na http://buyersguide.macrumors.com/ pre kupovine ;)

Pa naravno da sada nije isplativ Macbook Pro od pre 7 meseci :).

Pozdrav!

Da li danas neko uopste ima licencu sem Applea da koristi njegov operativni sistem ?

ne, a i zashto bi?

nisam, ovo moje Apple + Sony jesu stvari koje posedujem a to je:
Apple (iMac & Macbook & iPhone) + Sony (Playstation 3) ;)

@Srky:
Sony:
Apple:

ne znam na kakav rip-off se misli, pogledaj shta sam rekao kovachu...

P.S.
ja sam u Apple-ovoj radnji u centru Basela (Shvajcarska) platio za 20% manje 4 gb rama za moj iMac nego shto ram koshta u Srbiji.. toliko...

Poslednja izmena:
Hakintoš kao takav nije nelegalan (ako se Mac OS X instalira sa originalnog diska).

Nelegalna je piraterija, to jest instalacija pomoću preprezanih i skinutih diskova i pomoću hakovanih distribucija koje se očigledno distriburaju nelegalno.

A na ovom forumu je zabranjeno pominjati pirateriju pričati o tome kako se nabavlja piraterija i postavljati linkove ka istoj. O Hakintošu može da se priča ako se poštuju ta pravila.

nelegalan je i ako se instalira sa originalnog diska, jer ne moze da se instalira na ne_Apple masinu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno