Šta je novo?

Apple Cinema Display LED (27-Inch) na desktop

kicba

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
319
Apple Cinema Display LED (27-Inch) A1316, kako povezati na desktop racunar, koji ima DVI? Pitam za druga, hvala.

Potreban ti je DVI-to-Mini-DisplayPort adapter. Imaš ga, na primer, u radnji kakva je MikroPrinc u centru grada. Oni imaju te adaptere. Ili probaj ovde na oglasima... bilo ih je.

Ali mora da bude Dual Link DVI, jer samo on može da obezbedi rezoluciju tog monitora (pretpostavljam da ga ima grafička računara, jer ga odavno sve imaju). I neka traži Dual Link DVI na Mini DisplayPort (tim redosledom) za svaki sličaj. Šta znamo, možda su ti adapteri jednosmerni.

Potreban ti je DVI-to-Mini-DisplayPort adapter. Imaš ga, na primer, u radnji kakva je MikroPrinc u centru grada. Oni imaju te adaptere. Ili probaj ovde na oglasima... bilo ih je.

ako ima mini display port (kao sto kaze spec za model koji si naveo) kupis mdp to dvi adapter

kao ovaj: http://store.apple.com/us/product/MB570Z/A

ima u radnjama koje prodaju mac-ove kod nas (da ne bih reklamirao)

wtf?

ili sam je nesto pogresio ili vi :D

Apple cinema na PC:

1. Apple cinema ima DisplayPort
2. PC ima DVI

dakle coveku ne treba MiniDisplayPort na DVI (kao sto je predlozio cjokanov)

a cisto sumnjam da u MikroPrincu imaju ovako nesto (sto inace treba coveku): http://www.atlona.com/Atlona-DVI-to-Mini-DisplayPort-Converter-p-17859.html (ili ja negde gresim :))

(obrati paznju na cenu ;) - najjeftiniji adapteri su 100$ - DisplayPort i DVI/HDMI su nebo i zemlja (tacnije receno: DisplayPort je spaceshuttle za HDMI tako da sa DisplayPorta lako mozes da dobijes DVI, suprotno: tesko) tako da adapter mora ovoliko da kosta + postoji mogucnost da nece raditi kako treba, tako bar pisu po stranim forumima).
najjeftinije je da kupis novu graficku karticu za PC sa DisplayPortom ;) video sam da ima jeftinih radeona serije 6xxx sa DP.

BTW
sad sam pogledao: mikroprinc ima samo adaptere u suprotnom smeru: sa DisplayPorta na nesto. Nema DVI na DisplayPort.

Poslednja izmena:
cak mu ni taj ne radi posao jer ne moze da isporuci max rezoluciju :)
We suggest AT-DP400 which will allow dual link resolutions (such as 2560x1440) to pass through.

Ако је баш запео за ACD(иако нема никаквих објективних разлога за тако нешто, јер може да купи код нас u2711 за 600евра), мораће да нађе, тј, да наручи неки од тих адаптера које су Илидан и Ковач предложили или да купи AMD графику која има miniDP излаз, нпр ова. Нема трећег.

@ays UltraSharp U2711 ima isti panel kao i Apple Cinema?

btw ne mora karticu ni od 100e. ima i jeftinijih sa DP ali ova 6790 stvarno ima dobru cenu ;)

EDIT:

http://www.anandtech.com/show/2922

"The U2711 has an extremely high resolution 2560x1440 panel - similar to the panel that's used in the Apple 27" iMac. Notice that we highlighted the word similar? That's because the two panels aren't identical; the glass might be the same, but there are definitely differences.

For one, Apple uses LED backlighting whereas the U2711 sticks with CCFL technology. But isn't CCFL worse? That depends on what you're after; the iMac 27 offers a 72% color gamut while the U2711 has a 102% color gamut (based on the CIE 1931 standard). Using RGB LEDs, it would be possible to get a similarly high color gamut, but our experience with RGB LEDs to date is that they cost more and consume more power than regular LEDs, so we can understand Dell's interest in sticking with the "older" technology. "

Poslednja izmena:
wtf?

ili sam je nesto pogresio ili vi :D

Apple cinema na PC:

1. Apple cinema ima DisplayPort
2. PC ima DVI

dakle coveku ne treba MiniDisplayPort na DVI (kao sto je predlozio cjokanov)

a cisto sumnjam da u MikroPrincu imaju ovako nesto (sto inace treba coveku): http://www.atlona.com/Atlona-DVI-to-Mini-DisplayPort-Converter-p-17859.html (ili ja negde gresim :))

(obrati paznju na cenu ;) - najjeftiniji adapteri su 100$ - DisplayPort i DVI/HDMI su nebo i zemlja (tacnije receno: DisplayPort je spaceshuttle za HDMI tako da sa DisplayPorta lako mozes da dobijes DVI, suprotno: tesko) tako da adapter mora ovoliko da kosta + postoji mogucnost da nece raditi kako treba, tako bar pisu po stranim forumima).
najjeftinije je da kupis novu graficku karticu za PC sa DisplayPortom ;) video sam da ima jeftinih radeona serije 6xxx sa DP.

BTW
sad sam pogledao: mikroprinc ima samo adaptere u suprotnom smeru: sa DisplayPorta na nesto. Nema DVI na DisplayPort.

Au, al ga iskomplikova. Bolje da kažemo čoveku da ne čita tvoje postove, bezveze ga izmrači... :D

Dakle, u Mikroprincu sam kupio MiniDP to DVI da bih povezao svoj MacBook Pro na Samsung monitor koji ima DVI. A još kada sam prodavao dva komšijina Cinema Display-a (videli ste na oglasu), hteo sam u međuvremenu malo da se igram (i još uvek sam imao "kantu"), onda sam ih povezivao putem istog adaptera, samo što sam ga sada, da prostiš, zabo' u Cinema Display. Ne znam kakva je razlika između DVI-to-MiniDP i MiniDP-to-DVI, osim u tome s koje strane gledaš. Jedino ako pričaš o onom muški/ženski, ali mu u svakom slučaju treba adapter sa dva muška konektora, jer su na uređajima ženski priključci...

Bezveze unosite konfuziju...

Sad vidim da je problem i oko DisplayPorta... Adapter iz mikroprinca provereno "provlači" i XHD rezolucije. Dakle, samo ga je potrebno vezati na Dual Link DVI i imaće 2650 x 1440 rezoluciju na Cinema Display. Još jednom, nemojte zbunjivati čoveka i preporučivati mu da kupi drugi monitor i grafičku... Pobogu :)

Sad vidim da je problem i oko DisplayPorta... Adapter iz mikroprinca provereno "provlači" i XHD rezolucije. Dakle, samo ga je potrebno vezati na Dual Link DVI i imaće 2650 x 1440 rezoluciju na Cinema Display. Još jednom, nemojte zbunjivati čoveka i preporučivati mu da kupi drugi monitor i grafičku... Pobogu :)

http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?searchTerm=mini displayport
Ово су сви miniDP адаптери, који могу да се нађу у Микропринцу. Можда грешим али ја овде не видим решење за њега. Мој предлог за други монитор је, да се исправим сада, ако НИЈЕ купио монитор још увек. А други предлог за графичку, ако је већ купио монитор. Јер како год било, квалитетан адаптер који ће да му омогући да повеже дотични монитор на рачунар је скуп, па можда и кошта као и предложена графичка карта.

@kovacm, мислио сам на исту резолуцију, на истој дијагонали а као што можеш да видиш, изменио сам првобитни пост, управо из тог разлога, јер су панели исти али нису монитори исти. Панеле прави LG, па ме зови скептиком и/или циником, ако ћу да сумњам да их праве другачије за различите произвођаче. ;)

Poslednja izmena:

coveku NE TREBA MiniDisplayPort na DVI

vec mu TREBA DVI na MiniDisplayPort !!!

ja nemam pojma kako je tebi radi isti adapter "u Mikroprincu sam kupio MiniDP to DVI" u suprotnom smeru?!? za tako nesto prvi put cujem. 99% sam siguran da gresis!

ono sto si ti kupio (DisplayPort na DVI) je:

"DisplayPort is capable of directly emitting single-link HDMI and DVI signals using Dual-mode DisplayPort. VESA has issued interoperability guidelines for supporting single-link DVI and HDMI through a DisplayPort connection using a relatively simple passive adapter that adjusts for the lower voltages required by DisplayPort."

ono sto coveku treba je (DVI na DisplayPort) je:

"Dual-link DVI and analog VGA are supported through powered adapters which perform active conversion" ... "DisplayPort is the first display interface to rely on packetized data transmission similar to other data communication protocols such as Ethernet, USB, and PCI Express..."

http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

znam jer sam sve ovo gledao pre godinu dana kada je burazer hteo da kupi Cinema-u za PC... tada jos nisu mogle da se nabave graficke kartice sa DisplayPortom za male pare pa je na kraju kupio iMac...

@ays - pa razlika izmedju 27" Della i Apple Cinema je u ovom slucaju ocigledna: razlicitno pozadinsko osvetljenje i mat vs glossy (nevezano za sam panel)

Poslednja izmena:
cini mi se (nemojte me drzati za rec) da Apple ima posebnu proizvodnu traku kod LG za displaye koji idu u ACD

^ ako je tako, onda bi mogli da traze od LGa da lepi i 40cm izolir trake na dno displayja kako bi eliminisali problem prasine u iMac-ovima :D :d

e sad sta bi ti :) made in china :p

stvarno ne znam sto ga nisu lepo celog oblepili izolirkom kad se jedan te isti problem javlja evo vec cetiri generacije iMacova...

zamisli otvoris iMac savrsenstvo ono ekran izlepljen izolir trakom :)

to se otvara? :d

pa kako prasinu da usisas :) nosis u apple servis :D

ja mislio da sam izbacuje prasinu :d

coveku NE TREBA MiniDisplayPort na DVI

vec mu TREBA DVI na MiniDisplayPort !!!

ja nemam pojma kako je tebi radi isti adapter "u Mikroprincu sam kupio MiniDP to DVI" u suprotnom smeru?!? za tako nesto prvi put cujem. 99% sam siguran da gresis!

ono sto si ti kupio (DisplayPort na DVI) je:

"DisplayPort is capable of directly emitting single-link HDMI and DVI signals using Dual-mode DisplayPort. VESA has issued interoperability guidelines for supporting single-link DVI and HDMI through a DisplayPort connection using a relatively simple passive adapter that adjusts for the lower voltages required by DisplayPort."

ono sto coveku treba je (DVI na DisplayPort) je:

"Dual-link DVI and analog VGA are supported through powered adapters which perform active conversion" ... "DisplayPort is the first display interface to rely on packetized data transmission similar to other data communication protocols such as Ethernet, USB, and PCI Express..."

http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

znam jer sam sve ovo gledao pre godinu dana kada je burazer hteo da kupi Cinema-u za PC... tada jos nisu mogle da se nabave graficke kartice sa DisplayPortom za male pare pa je na kraju kupio iMac...

@ays - pa razlika izmedju 27" Della i Apple Cinema je u ovom slucaju ocigledna: razlicitno pozadinsko osvetljenje i mat vs glossy (nevezano za sam panel)

Ako grešim, onda nisam baš normalan. A i to je moguće. Samo je pitanje da li je muški ili ženski konektor, adapter može da se stavi na oba uređaja - probano u praksi. Još uvek imam taj adapter, probaću sa novim Samsung monitorima koji imaju DP...

:D pošto si tako uporan makso, molim te samo slikaj sve to kad ispovezuješ.

možda mi grešimo i možda naučimo nešto novo :)

dakle imaš: DVI na PCju

dvi.jpg

i treba da gurneš kabl u Apple Cinema koji ima MiniDisplayPort ulaz

display_port_comparison_m-254583.png

(drugi port sa desne strane desnog monitora)

kad napraviš ovo, slikaj pa pošalji ovde.

u međuvremenu evo još jedan "HDMI/DVI to MiniDiplayPort" adapter: link cena: 179$
a evo i drugog link (ovaj je malo jeftiniji: 149$)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno