Šta je novo?

aplikacija pisana u Accessu na Linuxu...

petarboj

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2007
Poena
375
pozdrav Linuxashi ! :)

imam jedno pitanje... shvatio sam da je za posao koji treba da obavlja laptop moje mame dovoljan i linux, osim jedne stvari.
dakle, za racunovodstvo se koristi program pisan u accessu, za koji je na windowsu dovoljan samo access 2002 runtime da bi normalno funkcionisao. da li je moguce na nekom od linuxa namestit da ovo radi? preko wine ili nesto slicno...

hvala i pozz

Poslednja izmena:
Probao ja jedan access program da radi u Base-u , neće

Da base nije kompatibalan sa Access-om i obrnuto. Bojim se da ti ovde nema pomoci.

Da base nije kompatibalan sa Access-om i obrnuto. Bojim se da ti ovde nema pomoci.

Istina. Na linuxu sam "vec" dve godine, a imam winxp u (sun) virtualbox-u iz samo dva razloga: access i flash.. Iz mog iskustva, virtualbox je mnogo elegantnija varijanta od wine-a (sto se tice accessa, mada pod wine-om nisam ni pokusao da ga pokrenem), pa ako ti hardver dopusta.. Probaj tako da resis problem.

Ne bih se uopste slozio sa tobom. Virtualbox je daleko od "mnogo elegantnija varijanta od wine-a". Za virtualbox ti treba brdo hardverskih resursa. Ako aplikacija radi u Wine-u, onda radi kao native, od cega nema "elegantnije varijante". Problem je sto jos uvek veliki broj aplikacija ne radi pod Wine-om, ali sto se mainstream-a tice radi ih dosta. Office radi pa moze tako da proba.

@madmax
OK, moguce je da si u pravu, zato sam i rekao "iz mog iskustva". Kada sam pokusao da instaliram office 2007 pod linuxom (wine), imao sam dosta problema pa sam na kraju odustao. Kao sto i sam kazes, neke (popularne) aplikacije rade slabo ili nikako, pa sam iz tog razloga rekao da je mozda elegantnije (trebao sam da upotrebim termin "jednostavnije") instalirati VBox i M$Win. Sve ima svoje za i protiv - pocevsi od resursa koji su potrebni za pokretanje jos jednog OSa pod vec postojecim, do cene win-a i da li je uopste isplativo prelaziti na linux ako postoje legacy aplikacije koje se ne mogu tako jednostavno napustiti, ali mislim da je to vec offtopic.

Paaa.. istina, it kind of defeats the purpose, ali ce bar access raditi 100%. :d
Kao sto rekoh, sve ima svoje prednosti i mane.. ;)

Sto se tice linka - iscitao sam pet-sest tutoriala i probao razne dll-ove i stosta drugo sto je navodno trebalo da pomogne, ali nije proradilo na kraju.. Doduse, to je bilo pre dve godine kad' sam tek presao na linux (kao primarni OS) i verovatno je bila slabija podrska (cak se i ne secam da li je wine imao emulaciju za vistu ili samo xp i <) - ali OO se pokazao kao sasvim dobra alternativa i od tada ga ne menjam.

pa u principu, meni ne treba ceo office 2007, dovoljno bi mi bilo da uspem da instaliram access runtime pod wineom, koji je inace besplatan... probacu da nadjem tutorijal za to...

^ Ili probaj na torentima za izbunariš CrossOver (verzija 7, čini mi se), to je usavršen Wine, još pre godinu dana mi je pod Ubuntuom na njemu MS Office 2007 radio bez problema.

Vrh Dno