Šta je novo?

APC UPS gr400 i nova baterija-savet

Nikolaj

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
604
Na APC UPS GR 400 ,koji koristim već 4-5 godina, mi je crkla baterija.Bateriju,čija je oznaka APC RPC106,mogu da nabavim po ceni od cca 40eura, što mi je za ovu vrstu ups-a neisplativo.Na samoj bateriji,kao i na ups pa, čak i na sajtu APC, za ovu bateriju na postoji istaknuta ni voltaža a ni kapacitet, a bez njih ne mogu ni da tražim adekvatnu zamenu /a ni vajni menađžeri koji zastupaju Apc u Beogradu nemaju pojma/.Pretpostavljam da je 12v i 6 ili 8 amph.Osim toga i veličina same baterije je u odnosu na standardne 12v i 7 ili 9 amph,različita.Naime,ova originalna je za oko 12mm uža,pa tako ove "naše" ne mogu da stanu u ups,odnosno,poklopac baterije ne može da se zatvori.
A sada pitanja i ako znate pomagajte:
-Da li je originalna baterija/rpc 106/ 12 V i kapaciteta 6,7,8 ili 9 amper sati?
-Ako stavim zamensku bateriju od 12V i 7amph koja može po dužini i visini da stane u ups/na predvidjeno mesto za nju/bez poklopca baterije zbog veče širine-da li će ups da radi?Naravno da bez probe nema odgovora na ovo-samo ne bih hteo da mi zbog neodgovarajućeg napona crkne i sam ups.
Ako znate pomagajte!

Akumulatori za UPS-ove ove klase su obično 12V 7,2Ah, ili 9Ah istih gabarita. Radiće ti i sa drugom, malo većom baterijom istog napona, ako ti ne smeta što poklopac nije zatvoren. Moguće je samo da će malo duže puniti akumulator ako je većeg kapaciteta od originalnog. Ja već godinama koristim noćno svetlo koje umesto 6V 2.5Ah ima 6V 4,5Ah akumulator koji je dublji za celih 12mm, pa sam celom dužinom svetla morao da izlepim belu PVC traku i povežem armaturu dužim šrafovima kako bi se sve povezalo i utiplovalo u zid. Radi besprekorno, i ima veću autonomiju. Nema bojazni za rad tvog UPS-a, samo ako ti problem nije estetika.

Na trzistu imas dobru ponudu Ultracell baterija. Mozda nadjes odgovarajuci bas po dimenzijama i karakteristikama. Znam dosta njih koji su ih kupili i kazu da su bolje od originalnih APC-ovih

Hvala vam na odgovorima!Staviću 12v 7amph-trebalo bi da radi.

Kad otvoris poklopac za bateriju, izvadis bateriju [akumulator], videces da imas "mrezicu" od plastike, izliveno, kao deo kucista. Ta plastika ne dozvoljava standardnom akumulatoru 7Ah da fizicki stane unutra. Samo je klestima pokidaj, da bude ravna povrsina i ubaci standardan akumulator. Ne brini, nece nista puci, odlomiti se i slicno, vrlo je jednostavno i kao da je namerno izliveno da bi "klepali" [strucan izraz] ljude za specificnu bateriju...
pozz

javi koje si uzeo, gde i ako si zadovoljan da kupim i ja. i cenu.. hvala

Nazad
Vrh Dno