Šta je novo?

APC i zamjena baterije (eventualno sa jacom)?

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
imam APC CS 500... Hm, dobro me sluzio, uzimajuci u obzir katastrofalni (ali zaista dno dna) napon, koji zna da padne i do ~110V, ali izgleda da mu je to konacno i doslo glave (odnosno bateriji), pa se desi da se komp samo zaglavi (crn ekran) ili ne stigne da odradi shut down. Danas je cak jednom pokazao lampicu za replace battery.

Sad, interesovalo me koliko ce me izaci to zadovoljstvo otprilike (originalna bat), kao i da li se moze ubaciti jaca (mislim da je po gabaritima 500 isti kao i 650), jer ova ne moze i monitor i konfu da gura, pa sam koristio musteka za monitor (ali je on u medjuvremenu skroz riknuo). A na PM moze i gdje se moze kupiti u BG (eventualno i u Podgorici, ako ko zna)?

E da, i da li valja isprazniti ponekad bateriju do kraja na UPS-ovima?

Ne valja isprazniti bateriju, jer je u pitanju klasican akumulator, a akumulatori ne vole da budu prazni (a i baterije uopste). Mislim da nema potrebe da juris original bateriju, samo da uzmes neku sa pribliznim kapacitetom. Mogu da ti preporucim da pogledas u Mukro Princu ( http://www.mikroprinc.com/ ), imaju taj tip baterija, a cene zavise od dimenzija (800-2000 din)

[edit] Sada sam pogledao po netu, treba ti baterija (akumulator) 12V 7Ah, a njena cena ce biti bliza ovoj gornjoj vrednosti.

Poslednja izmena:
tnx, ali kad sam se vec isprsio za APC, uzeo bih originalnu. Za Musteka bi moglo da prodje bilo sta :d

Ok. Samo imaj u vidu da baterije stare, ko god da ih je proizveo, i cija god etiketa stoji na njima. Moze biti apc ili ne znam koja, ali ako stoji na lageru dve godine u nekom limenom hangaru , leti na 50 stepeni, ne bih se bas kladio da ce dugo da traje ;)

ja sam kupio neku Haze 12V 12A skoro je duplo veca pa sam produzio (nasao u shopu za skutere) zice i stoji mi pored ups-a, inace ovako radi vec skoro dve godine i malo duze drzi komp (nekih 50%) ako nije bas preopterecen, inace isti ups imam APC back-ups CS 500A

pa koja je onda fabricka u 500VA, da se po tome orijentisem?

Skini nalepnicu sa svoje original APC baterije koja ti je trenutno u UPS-u i videćeš da APC ustvari i ne proizvodi baterije. Traži u BG gde ima da se kupe nemačke SSB baterije, imaju godinu dana garancije, a tek su nešto malo skuplje od kineskih. Ako se ne snađeš, pošalji mi pm.

da li se moze ubaciti jaca (mislim da je po gabaritima 500 isti kao i 650), jer ova ne moze i monitor i konfu da gura, pa sam koristio musteka za monitor (ali je on u medjuvremenu skroz riknuo).

Sasa ce da me ispravi ako gresim, ali koliko ja znam, kapacitet baterije nema veze sa tim da li UPS moze da gura konfu i monitor. 500VA je 500VA, bez obzira da li je na njega zakacena 7.2Ah baterija ili akumulator za traktor.

Bitno je da uzmes isti tip baterije, ali ne mora da bude isti proizvodjac.

ok, vidjecu prvo da li se sta moze naci u podgorici...

@KAMIKAZE da sa jacom baterijom ne dobija se veca VA/w izdrzvljivost vec jedino ako je opterecenje takvo da ne pregreje UPS on ce moci nesto duze da izdrzi dok ne iscrpi bateriju skroz... mada nesme se preterivat kod mene 12A radi posao, jacu ne bi stavljao jer UPS onda ima problem sa njenim punjenjem kad se skroz isprazni..

Vrh Dno