Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imate u Lidlu Aparat za pravljenje pene od mleka za 3000 din, ima sve opcije kao Aeroccino 4, sem sto ne moze u masinu za sudove... Uzeo jedan za moje i pravi odlicnu penu, bukvalno nema razlike u odnosu na Aeroccino 4 koji je 3 puta skuplji, cak je i dizajn lep bas :)
 
E ovako,mislim da je neko vec spominjao,al ajd da potvrdim samo gradivo,budzet je oko 100e,preporucivala se Gagia Viva Style,da li je to to ili ima mozda nesto bolje u tom cenovnom rangu?Nisam nesto zahtevan korisnik,meni dobra kafa i iz moka pot-a :) al ajd,hocu neki budzet espreso aparatic,pa sam negde u temi nabasao na preporuke za Gagia Viva Style....
 
Imate u Lidlu Aparat za pravljenje pene od mleka za 3000 din, ima sve opcije kao Aeroccino 4, sem sto ne moze u masinu za sudove... Uzeo jedan za moje i pravi odlicnu penu, bukvalno nema razlike u odnosu na Aeroccino 4 koji je 3 puta skuplji, cak je i dizajn lep bas :)
Gde si bio kad sam pitao koji froter da uzmem :D

Stalno idem u Lidl ali nisam zapazio taj froter..
 
Za par dana preuzimam Gaggia Classic Pro i mlin Eureka Mignon Specialita. Mozete li da mi date preporuku za neku kafu koja je laka za pripremanje? Nemam neke preference sto se tice ukusa, osim sto malo manje volim kada espreso vuce na kiselo. Uz to da li mi treba neki dodatna oprema. Znam da ste pricali recimo da je tamper za GC los. Imam takodje kuhinjsku vagicu, ali preciznost joj je 1g (dakle nema decimala :) ), da li je to dovoljno? Cetkice za ciscenje shower screena (valjda se tako zove), ona cuda sto ravnaju kafu u portafilteru, sredstva za ciscenje aparata....? Sta mi je sve neophodno za pocetak a sta moze kasnije da se dokupi? Gde moze za pristojne pare da se kupi kod nas ta oprema? Pominjali ste i aliexpress ali cini mi se da je jos uvek lose stanje sto se tice cekanja na robu.
 
@Nidzge
Za početak kupi samo odgovarajući tamper, ako preuzimaš GC pro u Bago-u, tamo imaju tampere koji su ok a nisu skupi.
Kafu kupi za početak neku uobičajenu, komercijalnu...
Gde si pronašao Eureka Mignon?
 
Za tamper ti je rekao Aleksandar 75. Uzmi i cetkicu za ciscenje grupe, za pocetak najjeftniju, uzmi i puly caff za odmascivanje grupe, slepo sito. Sve to i tampere imas i u GlassMarketu i mislim da je tamo najjeftinije.
Najbolje da sipas Rosa vodu da se ne zezas sa kamencem. Testiram onaj Aquagusto i ne vidim neku razliku.
Kafa Lavazza Gran Espresso jer je dobrog ukusa i nije skupa na pijacama. Od kafa iz przionica, neka sto ima i robuste u sebi da ti bude malo lakse ispocetka (cini mi se da je preporucivan Orange blend iz Gradske). Ako ces da eksperimentises sa przionicama, nemoj da kupujes mnogo kafe jer ispocetka definitivno neces znati sta trazis.
 
ona cuda sto ravnaju kafu
Ja nisam bas odusevljen levelerom. Ako budes osetio da ti treba nesto vise od tampera probaj WDT. Za to ti treba da imas dosing funnel (da ti ne bi ispadala kafa iz kasike). A WDT pravis pomocu pampura i iglica.

Vagicu kreni sa tom od 1gr pa ces sam videti da li ti treba preciznija. 1gr razlike moze da ti varira duzinu ekstrakcije 5-10 sekundi.

Za prvu kafu (da se ne bi deprimirao odmah :D) uzmi neku tradicionalniju. Kao sto su vec ostali rekli Lavazza ili neka od Brazil Indija (Green/Orange iz GradskePrzionice, Java 7 ili Blend iz Kafeterije).

Za odrzavanje aparata ti je najbolje da koristis rosu i da redovno radis backflushing sa slepim sitom. Ja radim 1-2x nedeljno bez hemije i jednom u 2 meseca sa pulycaff.
 
Ja trenutno koristim Kimbo Top Flavour 100% arabica…lep ukus i baš dobar espesso. Danas sam dobio Vergnano Anticabottega i Kimbo Extra Cream…Javim utiske👍
A4F3623A-741C-49A6-8786-FD7F58B9FEF6.jpeg
 
@mstevanic Nisam do sada uzimao Kimbo, samo Lavazzu, kad se istrosi zaliha probacu Kimbo i neki Molinaro Rosso koji takođe nude.
Problem je sto imaju pakovanja samo od 1 kg, pa ko ne pije puno kafa na dan (npr ja) potraje dok se potroši, a još ako ti ne legne ukus ...
 
Koliko se isplati uzeti Espresso aparat naspram kapsulara? Koliko vas kosta jedna kafa?

Meni je trenutno 25-30din po kapsuli i za nas dvoje bude 150-200 kapsula mesecno, ide i po 5-6.000 din mesecno na kafu. Sama kafa mi je okej sto se tice ukusa, moze to bolje (Kimbo i Illy kapsule su mi top), ali mi deluje da mnogo novca ide na kafu.

Problem je i sto nemam mnogo prostora za aparat za kafu, trenutno ovaj Nespresso Inissia koji koristim je kompaktan, ne znam koliko bi vise prostora zauzeo neki espreso aparat.
 
Ako piješ duplu, od kilograma oko 60 duplih kafa. Kafe su od 1200-3000din po kg.
Ako je samo zbog uštede novca, ne isplati se. Pogotovo što priprema kafe i pranje aparata traje mnogo duže
 
Pijem po 40ml uglavnom, retko dupli.
 
Uvek se isplati espresso aparat naspram kapsula. Kao i sto se kapsule isplate u odnosu na kafu u kaficu. Prosta gradacija :D
 
Dok sam imao DG aparatić nisam se mogao nakupovati kapsula, slična situacija je bila i sa Mitaca kapsulama i njihovim aparatićem.
Ovaj automatski Gaggia što imam sada je prava stvar od kile mi "izvuče" tu do 70 kafa, i to mi ni sa najskupljom Vergnano ne izađe po
kafi više od 50 dinara. Sa Lavazom mogu smanjiti tu na ~20 din. po kafi.
 
Dolce Gusto sa DG kapsulama je oko 35 dinara.
Postoje i jeftinije, od drugih proizvođača, nisam ih probao.
 
Za dolce gusto imate i reusable kapsule, tako da trosak po kafi moze biti identican kao kod klasicnog aparata.
Samo zahteva malo vise posla oko pripreme nego ranije...
 
Ima i za Nespresso, lose korisnicko iskustvo 🤣
 
Nisam se javio 100 god ovde :) Samo da kazem da sam u ludom zanosu prodao Lelit Biancu, i stize novo iznenadjenje :) Vise igranja, manje lepote doduse. 😜
 
Za dolce gusto imate i reusable kapsule, tako da trosak po kafi moze biti identican kao kod klasicnog aparata.
Samo zahteva malo vise posla oko pripreme nego ranije...
Ja sam moj DG pokvario sa punjivim kapsulama, otišla elektronika. Popravka me izašla 2800din u ovlašćenom servisu. Radilo je okej do jednog trenutka a posle kako sam promenio kafu sam imao problema. Ni oni iz servisa ne preporučuju to
 
Nisam kafopija, odgovaraju mi neke DG kafe, a glavna prednost DG mi je jednostavnost i lakoća održavanja. Punjive kapsule poništavaju to poništavaju.

Nedavno sam prvi put probao nescafe aparat. Kafa je bila ok (kapsule bez ikakvog natpisa), ali samo ubacivanje kapsule i njihovo upadanje u uređaj nakon upotrebe deluju bespotrebno komplikovano i prljavo.
 
I,sta bi,niko da mi aminuje na kraju Gagia Viva Style u tom cenovnom rangu? :)
 
Amin
Imao sam dva, prvi 4 godin služio, drugi imam godinu dana, sve ispravno ali ga je zamenila gaggia classic.
Bio sam zadovoljan
 
Nazad
Vrh Dno