Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Stvarno me mrzi. Ovo je za profi. Ja to nisam. Mada je uređaj fantastičan. Primetio sam da je panarelo isto poboljšan. Mislim da ima više rupica. Ali nisam ga probao.

Jel ima neko Philips 3300 seriju, model EP3347/90? Malopre bio u jednoj firmi gde ga koriste, oduševljen sam funkcionalnoscu. Ima li šta bolje za ove pare? Espresso naravno ne može da bude kao iz profi aparata, ali mi to i nije cilj.
Espresso ti je isti iz svih tih Philipsa.
Isti je brewing unit.
Espresso nije ni kao iz najjeftinijeg delongija koji kuva rucno samlevenu kafu sa C3.
Jedino sto je brze.
U zivotu se vise ne bih vratio na to

Ne ne ide mi nikako. Staviću je u oglas i spustiti cenu. Nije ovo za mene.
Čekaj stani :D kao što ti rekoše :D

Pogledaj ove video tutorijale za početak, nije to sad upravljanje nuklearnim reaktorom kako ga predstavljaju..ima tu krivu učenja na početku

Gađaj, za početak tradicionalno 14g mlevene kafe, 60ml tečnosti (podeljeno na dve šolje) za 30 sec, tj. 2ml/sec pa prilagođavaj mlevenje prema tome..

Espresso ti je isti iz svih tih Philipsa.
Isti je brewing unit.
Espresso nije ni kao iz najjeftinijeg delongija koji kuva rucno samlevenu kafu sa C3.
Jedino sto je brze.
U zivotu se vise ne bih vratio na to
Znam druže. Šta uzeti onda? Kao većina ljudi danas, nisam bas najjači sa vremenom. Ustajanje, spremanje, kafa, posao, nemam kada, a i mrzi me da pravim espresso po postupku iz kafeteija. Već najjednostavnija i originalu najverniji kopija. Pijem ja i late, nescafe i sve ostalo. Ovim aparatom kapiram da bih pokrio skoro sve varijante.

Jel ima neko ideju gde u Nišu da sameljem kafu za espreso dok mi ne stigne mlin sa alija?
Koliko znam, u Kafeteriji ti mogu samleti kafu koju kupiš kod njih.
Imaš jednu u Nikole Pašića i jednu u Delta planeti.

Kafa se melje uglavnom kod kuće da bi mogao da ubodeš pravu granulaciju ako praviš ristretto ili espresso na svom espresso aparatu.
A da bi ubo granulaciju, melješ dozu po dozu i ideš u sitnije kako vreme od pečenja odmiče.
Ako praviš French press, onda je granulacija uglavnom standardna.

Znam druže. Šta uzeti onda? Kao većina ljudi danas, nisam bas najjači sa vremenom. Ustajanje, spremanje, kafa, posao, nemam kada, a i mrzi me da pravim espresso po postupku iz kafeteija. Već najjednostavnija i originalu najverniji kopija. Pijem ja i late, nescafe i sve ostalo. Ovim aparatom kapiram da bih pokrio skoro sve varijante.
Ja sam, do sada, najbolju kafu iz automatika pio iz Jure 😃 to mi pravi problem jer volim taj komfor, a hteo sam neki polu automatik 😄

Koliko znam, u Kafeteriji ti mogu samleti kafu koju kupiš kod njih.
Imaš jednu u Nikole Pašića i jednu u Delta planeti.

Kafa se melje uglavnom kod kuće da bi mogao da ubodeš pravu granulaciju ako praviš ristretto ili espresso na svom espresso aparatu.
A da bi ubo granulaciju, melješ dozu po dozu i ideš u sitnije kako vreme od pečenja odmiče.
Ako praviš French press, onda je granulacija uglavnom standardna.

Da, ali nece da melju kafu koja nije kupljena kod njih :) (n) i sad sam zaglavljen sa kafom u zrnu koju nemam gde da sameljem dok mi ne stigne mlin :unsure:

Spakuj kafu u neku kesu sa patentom za zatvaranje, istisni vazduh maksimalo koliko možeš, zatvori kesu i ubaci je u zamrzivač.

Kad ti stigne mlin, izvadi kafu 24h pre upotrebe. Nemoj odmah otvarati kesu, nego je samo izvadi iz zamrzivača i ostavi 24h na sobnoj T.

Do tada, kupi novu kafu u Kafeteriji i neka ti je odmah samelju.

Gaggia viva polako posustaje posle popravke izgleda negde je kapuckalo i kondenz je vremenom nagrizao srafove tako da gledam neku jeftinu alternativu kao zamenu

Da li je ovo ok aparat slicnih karakteristika? U medjuveenu sam uradio kuhinju i svi aparati su beli jedino je gaggia strcala pa zato gledam beli
Ja imam ovaj aparat. Apsolutno normalan za kućne uslove.

Taj Delonghi ima inoks blok/bojler, po tom pitanju je bolji od GCP, Lans ga je otvorio (video i mom prethodnom postu). Dao je i savete šta zameniti od sitnijih delića (sita i sl.), kako surfovati T i kako improvizovati preinfuziju.

Sve u svemu, za tu cenu vrlo dobar aparat.

Pazario sam u Bago Gaggia Classic E24. Ima mesingani bojler. Posle Gaggia Poemie ovo je viši nivo ali je espresso užas.
Da se otrujem?
Classic je (po meni) zahtevniji po pitanju pripreme, u odnosu na jeftinije aparate. Moguce je da je to posledica sireg (58mm), a tanjeg puck-a.
Kao neki minimum, mora se paziti na temperaturu ekstrakcije (cuveni "temp surfing"), kao i na odgovarajucu pripremu puck-a.
Za pocetak, koristiti klasicnu duplu korpu, kupiti 58mm tamper i eventualno napraviti WDT. Pozeljna je i neka nezahtevna (npr. komercijalna) kafa.
Ovo bi, uz malo vezbe trebalo da proizvede prihvatljive rezultate.
Kasnije se moze preci na zahtevnije (speciality) kafe.

Ja sam uzeo najjeftiniji EP0820/00, pogotovo sto je prednja strana matirana, nije piano black da se grebe pogledom i prilicno sam zadovoljan, a najvise sto i draga pravi kafu, jer bi umro svaki cas da moram da pravim kafu, za sebe, za nju, za goste...

Kapiram da je kratki espresso isti kao i na skupljim serijama obzirom da bi trebalo da je svuda isti brewing unit?

Isti istacki.

Ja sam uzeo najjeftiniji EP0820/00, pogotovo sto je prednja strana matirana, nije piano black da se grebe pogledom i prilicno sam zadovoljan, a najvise sto i draga pravi kafu, jer bi umro svaki cas da moram da pravim kafu, za sebe, za nju, za goste...
Sad gledam, i nije neka razlika u poredjenju sa modelom kojim sam gledao, a dva puta je jeftiniji. Mozes li mi reci, koliko mu treba vremena ujutru pri prvom paljenju da izbaci espresso? I generalno koliko je bucan (znam da je subjektivno :) ) ?

Iskreno nikad nisam obratio pažnju koliko mu treba vremena, nisam se time bavio evo dve i nešto godine koliko ga imam :)
Ja ga ujutru upalim, odem u wc, kad izadjem spreman je i treba mu još nekih 30-40 sekundi da mi napravi kafu. Okvirno sa sve kafom možda minut i po dva.

Sto se tiče bučnosti, bucniji je, ali ne nešto što mi smeta. Npr Rivelia delonghi je tisa, skoro sam podesavao taj aparat, pa mogu da uporedim.

Hvala. Verovatno je tisa ali i skoro 2.5x skuplja :) Reci mi samo, može li da se sipa već samlevena kafa? Imam neku mnogo povoljnu opciju za kupovinu samlevena lavaze.

Može, ima deo gde se stavlja samlevena kafa. Samo moraš da pazis koliko stavljas, ja sam ga jednom zaglavio, stavio više kafe nego što treba :D
Mada ja koristim samo u zrnu, nekako mi lepša šta znam.

Hvala brale, to je to. Verovatno ću da ga poručim od Madjara.

Hvala. Verovatno je tisa ali i skoro 2.5x skuplja :) Reci mi samo, može li da se sipa već samlevena kafa? Imam neku mnogo povoljnu opciju za kupovinu samlevena lavaze.
Onda gledaš pogrešan aparat.

Za samlevenu kafu ti treba klasičan najjeftiniji espreso aparat sa presurizovanim portafilterom, koji je nov 100-120€.

Znam, nego rekoh mozda mi zatreba i mlin nekad.

Koji aparat biste preporucili za deciju igraonicu koja nije primarno kafic, i nece raditi svaki dan vec verovatno samo za decije rodjendane, te se nece praviti tolika kolicina kafa pa otpada iznajmljivanje od dobavljaca jer oni svi traze 12-15 kg kafe mesecno da se poruci od njih?

Ili neki full automatik ili neki na kapsule.

Nazad
Vrh Dno